Úgy tűnik, fájó pont az egykoron a közélet tisztaságára oly érzékeny liberális párt undorító hagyatéka Kuncze Gábornak. Nem véletlen. A liberális politikus ugyanis a 2014-es ]]>választásra készül]]> a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban (DK), s néhány héttel a választás előtt kinek hiányoznak a megmagyarázhatatlan adósságot firtató kérdések a kukacoskodó riportertől. Kunczéhoz hasonlóan egyébként Fodor Gábor, Kóka János, Magyar Bálint, illetve a valamikori SZDSZ komplett vezérkara sem akar hallani arról, ]]>mi is a helyzet az SZDSZ hátrahagyott adósságával]]>. Az egykori „felelős államférfiak” forró krumpliként dobálják a felelősség kérdését. A tartozás azonban ettől nem tűnik el. De lássuk, pontosan miről van szó!

Hasonlóan más parlamenti pártokhoz, az SZDSZ is hitelt vett fel 2008-ban a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Állami kezességvállalással összesen 415 millió forintot. Noha az összes párt, köztük az MDF romjain létrejött JESZ is fizette hitelét, az SZDSZ szinte egyáltalán nem törlesztette a sajátját. A párt hitelét felmondták, az ingatlanok végrehajtás alatt állnak. Az állam nem érvényesíti kezességvállalását, kiderült ugyanis, hogy az alapvető ingatlanvásárlási szabályokat sem volt hajlandó betartani a liberális alakulat. A párt úgy vásárolt állami hitelből 26 ingatlant, hogy a 2008-as közvélemény-kutatások egyértelműen előre jelezték, hogy az SZDSZ nem jut be a parlamentbe. Így is történt, s mára gyakorlatilag megszűnt a legellentmondásosabb rendszerváltó magyar csapat, amely az államnak közvetlenül 628 millió forint tartozást hagyott maga után. Úgy tűnik, az MFB futhat az adófizetők pénze után, ami nem könnyű feladat, mert országszerte számos SZDSZ-ingatlanról kiderült, több végrehajtás is terheli. Így az MFB beállhat a sorba. Az élősködő liberális párt fűnek-fának tartozik. Nem fizettek a politikai hirdetések után, rendezetlen számláik vannak a Magyar Postánál, de egy biztonsági cég is bevasalná rajtuk a járandóságát. Akad olyan SZDSZ-ingatlan is, ahol az önkormányzat a társtulajdonos, s mivel osztatlan az ingatlan, annak értékesítése szinte képtelenség.

El kell adni az ingatlanokat, és be lehet szedni a pénzt – ezt javasolta nagyvonalúan Kuncze, aki azonban arról nem beszél, hogy még ha el lehetne is adni az ingatlanokat, amelyek az MFB szerint vélhetően nem fedeznék a tartozásokat, a liberális párt akkor is közel hat évig használta, s használja ma is azok egy részét ingyenesen, amelyeket az adófizetők pénzén vettek. Járt nekik, gondolhatták. Mint ahogyan azt is, hogy a víz, a villany vagy a fűtés is ingyenes a liberálisoknak, ugyanis a főváros több kerületében és számos vidéki településen az alapvető közüzemi díjakat sem fizették ki. Ők így csökkentették a rezsit. Ahogyan számos helyen a bérleti díjakkal is adósok maradtak.

Több százezer forintos kifizetetlen rezsiszámlák ide, milliós tartozások az önkormányzatoknak oda, a volt liberális párt két meghatározó alakja, Kuncze Gábor és a hitelfelvételben, valamint az ingatlanvásárlásokban is szerepet játszó ]]>Fodor Gábor ismét úton van a parlamentbe]]>. Az Isten mentsen meg mindenkit attól, hogy be is kerüljenek!

Horváth Csaba László - mno.hu