Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
458bc61b65f1e45e4fb92f5bbf9fbe1f.jpg

Orbán nem Berlusconi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Örömteli pillanat, amikor a parlament tankönyvszerűen azt teszi, amire a népszuverenitást megtestesítő intézményt modern demokráciákban – a törvényalkotáson túl – szánják, amiért fenntartjuk. A tegnapi nap ilyen volt. 

Az Országgyűlésnek felelős kormány(fő) tájékoztatott a közvéleményre tartozó kérdésről, feltárta viselkedése mozgatórugóit, míg a politikai erők ismertették az álláspontjukat, kritikával illették a többiekét. Láthatóvá váltak a törésvonalak; láthattuk, kik hányfelé húznák az ország szekerét. Miként azt is, ki hogy érvel az igaza mellett.
 
Mi tagadás, volt mit elmagyaráznia Orbán Viktornak a múlt heti brüsszeli uniós csúccsal kapcsolatban, hiszen először finoman szólva zavaros hírek érkeztek arról, mit is képviselt ott Magyarország nevében. Az ellenfelei által rendre autoriter vezetőként lefestett kormányfő most balról azt kapta meg, hogy képtelen volt gyorsan és határozottan állást foglalni, sőt, a véleményét órák alatt megváltoztatta. A napirend előtti beszámoló erre is válaszolt: az Európai Unió jövőjét alapvetően befolyásoló, a tagországok szuverenitásából nagy darabot kihasító paktum megítélésének komoly dilemmát kell jelentenie minden felelős vezető számára. Valóban vízválasztó: végleg külön úton járjon az eurózóna, vagy az egész EU tegye meg az első nagy lépést a nemzetekfelettiség irányába.
 
 
Orbán a gondolkodás nélküli elköteleződés vagy elutasítás helyett a parlament elé vinné a kérdést, amely megfontolhatja a Merkel–Sarkozy-paktumot megvétózó britek álláspontját is. Nem mellesleg ezzel időt is nyerünk: ki tudja, hogyan módosulnak a következő hónapokban az eurómentő tervek, és nekünk végül mihez is kellene csatlakoznunk?
 
Az ellenzék a kormány gazdaságpolitikájának bukását látja abban, hogy máris újra kell írni a jövő évi költségvetést – Mesterházy Attila új miniszterelnököt is szeretne, amivel némi humorral is megfűszerezte a komoly vitát. Napnál világosabb, hogy a hiányra és az államadósságra vonatkozó szigorú keretszámok tartása nem lehetséges kellemetlen intézkedések nélkül. Miként az is, hogy azt a kitörési pályát, amit a kormány korábban felrajzolt, egyetlen laza mozdulattal letörölte a makacs, a forint árfolyamát is gyengítő euróövezeti válság. Sok hűhó semmiért, legyintett Vona Gábor az elmúlt másfél évre a bankadótól a magán-nyugdíjpénztári pillér megszüntetéséig. Valóban kínos lehet a Fideszben szembesülni azzal, hogy a gazdasági szabadságharc csodafegyvereiként bevetett nem ortodox eszközök a kitöréshez nem, csak a talpon maradáshoz voltak elégségesek. Ahhoz viszont feltétlenül, nem beszélve a társadalmi béke fenntartásáról.
 
 
S így most Magyarország nem kapitulációra, hanem kemény tárgyalásokra készülhet a viszszatérő IMF-fel, amelynek védőhálójánál jobbat sem Orbán Viktor, sem más nem tud ma ajánlani.
 
A miniszterelnök szerint a kormánynak egyszerre kell megküzdenie nyolc év szocialista kormányzás örökségével és az eurózóna válságának hatásaival. Előbbiről annyit, most látszik igazán, mekkora bűnt követett el, aki kedvező gazdasági környezetben, pénzbőség idején, önerőből kormányozta a csőd szélére az országot. Az volt az igazi hátbatámadás!
 
Bár szinte minden számot át kell írni a tervekben, s a következő viharos hónapok újabb kellemetlenségeket hozhatnak, Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a kormánypolitika alapelvei nem változnak: tehermegosztás, a középosztály megerősítése, átszervezés. Azt is demonstrálta – talán nem csak Mesterházynak –, hogy kikezdhetetlen parlamenti többséggel a háta mögött esze ágában sincs Berlusconi módjára átadni a helyét a piac valamelyik helytartójának. A felelős ellenzék továbbra is hiánycikk, a kormány és a válság a helyén van. A küzdelem folytatódik.

Szerető Szabolcs , mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Politika (1582) Jobbegyenes (2778) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Egészség (50) Életmód (1) Kultúra (6) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Gazdaság (702) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7501) Nézőpont (1) Autómánia (61) Heti lámpás (310) Sport (729) Flag gondolja (36) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>