Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
efac6ed62133c89b6566438c0f3b5f5b.jpg

Magyarországi választások – 2010

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szubjektív mandátumelemzés. Hiszen nem vagyok politológus, „csak” választópolgár... A demokrácia játékszabályai szerint rajtam múlik minden...

A klasszikus vicc szerint bemegy az ember a boltba, egy ideig téblábol, de az eladó nem szólítja meg. Így végül megszólítja: Nem ismer meg? – Nem – mondja az eladó. – Pedig én vagyok a vásárló!

Valahogy így van a választásokkal is. Négy évig választott politikusaink többsége nem ismer meg bennünket, majd ahogy közelednek a választások, hírtelen a kegyeinket keresik. Hiszen tőlünk, a választópolgároktól függ, hogy kik is képviselhetnek bennünket a Parlamentben. Ha vakok vagyunk, akkor olyanokat (is) bejuttatunk, akik csak saját zsebeik tömését tartják a legfontosabb cselekedetnek.
 
A jövő évi választások kérdése valószínűleg nem az, hogy nyer-e a Fidesz, hanem az, mekkora mértékben tölti be a parlamenti patkót?
 
 
2002-ben a Fidesz megnyerte a közvélemény kutatásokat, de elveszítette a választást. Vagy csak naivan hitt a demokrácia intézményében, és szentesítette a baloldal választási csalásait. Kevesen emlékeznek 2006-ból Orbán Viktor kijelentésére, hogy a Fidesz nem is akarta megnyerni a választást. Persze lehet, csak magyarázta a bizonyítványt...
 
Milyen lesz a Parlament összetétele 2010-ben? Úgy tűnik, három párt jut be az Országgyűlésbe. A Fidesz a valószínűsíthetőleg 50% feletti teljesítményével, a szocialisták és a Jobbik. Persze ha a Fidesznek kellően sok képviselője jut be a Parlamentbe, megtehetik, hogy két frakciót is alakítanak. Egy Fidesz és egy kereszténydemokrata frakciót. Több frakció, több bizottsági hely. Hiszen a jobboldal vezető pártja is csak a szavak szintjén híve a kisebb Parlamentnek. Vagy meglesz az áhított két harmados többség. Nagyobb mozgástér...
 
Míg 1998-ban a MIÉP éppen csak megugrotta az 5%-os küszöböt, s így tucatnyi képviselőt küldhetett a Parlamentbe (az egy másik történet, hogy Csurka István hogyan szalámizta le a saját pártját) a jelen nemzeti radikális pártja, a Jobbik a szemérmes közvélemény kutatások szerint is 12% körüli támogatottsággal nézhet neki a választásoknak. S így akár 30-40 képviselői helyre is számíthat.
 
 
Három párti parlament? Egy kormányzó párt és két, egymással is szemben álló ellenzékkel? A szocialistákat nézve a tülekedés az országos lista helyeiért felér egy mentelmi joggal. Pedig rájuk férne az elszámoltatás. Gyurcsány Ferencnek nem a lista negyedik helyén kellene állnia, hanem a bíróság előtt (de nem tanúként, hanem bilincsben), mert az ország eladósítása, szétrablása bűn, amit nem parlamenti hellyel kell jutalmazni.
 
 
S mi a helyzet a kis pártokkal?
 
Kegyes hozzánk az Úr, hogy a szabad madarak annyira leamortizálták magukat, hogy gyakorlatilag megszűntek. Az a baj, hogy ez nem másfél évtizede történt meg. Sokkal kevesebb országrontás történt volna meg így. De a liberális szavazók nem maradnak párt nélkül. Egyrészt szavazhatnak a Fideszre, hiszen a legnagyobb ellenzéki pártban jelen vannak a liberális (sőt, neoliberális eszmék is), vagy szavazhatnak az LMP-re. A júniusi EU-választások új favoritja akkor lekörözte a szabad demokratákat is. Most már mérnek 3%-os támogatottságot is. Négy hónap alatt még akár elérhetik a bűvös 5%-ot is. Drukkoljunk nekik? Talán egy kis zöld gondolkodás is bekerülne a Parlamentbe. Hozzátéve, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem ügye természetesen jelen van a Fidesznél is, bár ők is a gazdasági növekedés szükségszerűségének bűvöletében élnek. Vagyis termeljünk és fogyasszunk minél többet, akkor megy a gazdaság is. A Föld meg belerokkan...
 
A Jobbiknak viszont markáns elképzelése van a környezet védelméről és egy fenntartható Magyarországról.
 
 
Az MDF-re nincs szükség. Megélhetési politikusai legfőbb feladatuknak tekintik, hogy a Fidesztől merre határozzák meg magukat. Egy „rendszerváltó” (?) párt, mely a miniszterelnök jelöltjét Bokros Lajosban találta meg? Talán eljött az idő, hogy Dávid Ibolya is dolgozzon végre és ne az adófizetők pénzéből üldögéljen a Parlamentben.
 
 
 
S ott van még az új erő, a Seres Mária fémjelezte Civil Mozgalom. A jelenlegi politikai elit talán ott követte el a hibát, hogy sunyi módon semmibe vette 600 ezer választópolgár akaratát, hogy ugyan kérdezzük már meg a népet, mit szólunk a képviselői térítési rendszerhez. Nem lesz népszavazás, de formálódik egy új mozgalom, mely még akár meglepetést is okozhat és bekerülhet a Parlamentbe.
 
Lesznek még meglepetések 2010 áprilisában...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Heti lámpás (312) Egészség (50) Vetítő (30) Jobbegyenes (2793) Gazdaság (706) Belföld (11) Tereb (146) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7561) Mozaik (83) Mozi világ (440) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Életmód (1) Kultúra (7) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>