Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
6dc286083b70cd38e2d63f72ca5e7ca3.jpg

Magyar katonák tűzharca Afganisztánban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

KRONOLÓGIA - Külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadások

1996. augusztus 11. - Cipruson 12 békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben. A katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni.

2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző MI-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.
2003. február 18. - Az iraki Hillában két teherautó nekihajtott a magyarok szálláshelyéül szolgáló tábort övező védműveknek. A merénylet következtében a magyar zászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, s a szilánkok megsebesítettek tíz magyar katonát.

2003. március 30. - Rakétatámadás érte Kabulban a magyar békefenntartók szálláshelyét, személyi sérülés nem történt.

2003. július 31. - Aknatámadás érte az iraki nemzetközi haderő hillai táborát, a támadásban senki nem sebesült meg.

2003. szeptember 21. - Aknatámadás érte a magyaroknak is otthont adó hillai nemzetközi logisztikai bázist. A támadás sem személyi sérülést, sem jelentősebb anyagi kárt nem okozott.

2003. december 6. - Irakban támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet, senki nem sebesült meg közülük.

2004. február 18. - Az iraki Hillában a magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie lengyel logisztikai támaszpont ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre. A támadásban tíz magyar katona - közülük kettő súlyosan -, hat lengyel és egy amerikai katona sebesült meg, tizenegy iraki életét vesztette.

2004. április 19. - Aknavető-támadás érte az iraki Hillában azt a tábort, ahol a többnemzetiségű hadosztály tagjaként a magyar kontingens katonái is állomásoznak. A bázison három aknavető gránát robbant fel, személyi sérülés nem történt.

2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megölték Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona megsebesült.

2006. július - Afganisztánban tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

2008. március 25. - Irakban egy magyar katona könnyebb sérülést szenvedett, amikor robbanás történt az Al-Rustamiyah Bázison. A robbanásban négy iraki katona is megsérült.

2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.

2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, hat ember megsebesült; a sérült magyar katonát további vizsgálatra a mazar-e-sharif-i kórházba szállították.

Lesből támadtak az egységre, amely viszonozta a tüzet. A konvojban utazó 15-20 fős rutinjárőr a heves esőzések utáni útviszonyokat vizsgálta Baglán tartományban - tudta meg lapunk. A magyar felügyelet alá tartozó területen egyre aggasztóbb a biztonsági helyzet.

2009. május 9-én a Magyar Honvédség afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) egyik összekötő csoportja, felelősségi területén útvonal-felderítő járőrfeladatot hajtott végre. Magyar idő szerint 9.30 órakor Pul-i Kumritól északra 40 kilométerre, kézifegyverekkel felszerelt ellenállók lesállásból rájuk támadtak - tudatta közleményben a Honvédelmi Minisztérium.

A járőr viszonozta a tüzet, a támadást visszaverte, majd visszavonult a táborba. A magyar katonák az előírásoknak megfelelően jártak el. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. Az állomány biztonságban van.

A több gépkocsiból álló konvojban utazó 15-20 fős rutinjárőr a heves esőzések utáni útviszonyokat vizsgálta Baglán tartományban - mondta el lapunknak Nagy Andrea százados, a HM kommunikációs főosztályának munkatársa, hozzáfűzve, a magyar PRT-nek ez a csoportja a hagyományos féléves váltás keretében márciusban érkezett Afganisztánba, így megfelelő terepismerettel már rendelkezniük kellett. Kérdésünkre, hogy a támadók közül megsérült vagy esetleg meghalt-e valaki, a magyar PRT-ben szolgálatot teljesítő Soucz Ferenc főhadnagy úgy válaszolt, erről nem adhat ki információkat. Nagy Andrea elmondása szerint az incidens semennyire nem befolyásolja Szekeres Imre honvédelmi miniszter május végi afganisztáni útját.

Baglánban egyre aggasztóbb a biztonsági helyzet. A magyar felügyelet alá tartozó tartományban több halálos incidens is történt a közelmúltban - árulta el lapunknak Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat sajtóreferense. A minap Dahana-i-Ghuri járás kormányzóját likvidálták, egy héttel ezelőtt pedig Burka körzet egyik kormányzati épülete elleni roham hagyott maga után halálos áldozatokat. Fekete Dániel szerint az augusztus 20-ra kiírt afganisztáni elnökválasztás közeledtével lehet számítani arra, hogy gyakoribbá válnak az ezekhez hasonló támadások.

nol.hu, mti

Hozzászólások

hermin
2016-01-28 13:27

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7559) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Gazdaság (706) Sport (729) Történelem (18) Heti lámpás (312) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2792) Titkok és talányok (12) Kultúra (7) Életmód (1) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>