Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
2c6f807ac66db4e2e7988802c3ea719b.jpg

Lesz-e párizsi gyors?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Franciaországban tényleg bejött a szélsőjobbos Nemzeti Front (FN) arculatváltása, érdekes kérdés, minálunk mire lesz képes a hasonló cukiskodásával a Jobbik.

Vajon megérkezik-e Budapestre is a párizsi gyors? Lesz-e Nemzeti Front a Jobbikból? Vagy megragad egyfajta „nemzeti frontin” szintjén. Azaz, megmarad ugyanannak a nacionalista lózungokkal felékesített protestpártnak, amely eddig is kielégítette, lenyugtatta a hőzöngőket és alkalmasnak bizonyult pár egyéni mandátum, polgármesteri pozíció megszerzésére, de többre nem. Boris Vian

Várható volt, hogy a Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte a hétvégi regionális választások első fordulóját. Ötven százalékos részvétel mellett a Nicolas Sarkozy (leánykori nevén Sárközi Miklós) volt államfő által vezetett jobbközép Köztársaságiak 27, míg a kormányzó szocialisták a 23 százalékot kaptak csupán. Tehát bejött Marine Le Pen 2011 óta erőltetett arculatváltása, beérett a néppárti politika, sikert hozott az apja örökségétől való finom és nem annyira finom eltávolodás.

A győzelem, ha a részleteket kezdjük elemezni, még inkább szembetűnő lesz, habár még hátravan a második forduló, a tizenháromból hat régióban előzték meg a két hagyományos nagy pártot. Az elnök asszony és az unokahúga által listavezetőként húzott régiókban, az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban és a déli Provence-Alpes-Cote d’Azurön szinte biztos győztesnek számítanak már. De a jobbközép konzervatívok által kormányzott Elzászban is sanszos, hogy lesz a váltás.

De bárhogy is legyen két múlva a második fordulóban, igazat kell adnunk Marine Le Pennek, aki az eredményekkel kapcsolatban azt mondta: „Ezzel az FN lett Franciaország első számú pártja.”

Ha a francia radikális párt a cukisodásának köszönhetően valódi alternatíva tudott lenni, akkor van-e ugyanerre esélye a Jobbiknak? Hisz ugyanazon az úton indult el 2012 környékén, mint a francia nemzeti párt 2011-ben. Vagy mégsem? Inkább a nem, hisz sem a körülmények, sem a két párt arculatváltása nem állítható párhuzamba.

Először is a politikai környezet egészen más Franciaországban, mint Magyarországon. A galloknál, az elmúlt évtizedekben kormányzó két nagy párt összezuhant, romokban hever. A kormánypárt, köszönhetően Hollande bénakacsa politikájának, a népszerűségéből többet vesztett ilyen rövid idő alatt, mint a történelemben eddig bárki is. A terrortámadás utáni kemény szavak ugyan visszahoztak néhány szimpatizáns az elnök mögé – de mindez még mindig nagyon kevés.

Ráadásul egyelőre csak a szavak kemények, ellenben nincs továbbra sem megoldás.

És ha még hozzátesszük Hollande kettőskommunikációját, azt, hogy mást mond otthon, és mást az unió színterén, akkor már igencsak érthetővé válik a szocialisták hiteltelensége. Mert a francia ember sem teljesen hülye. Hallja, ahogy Hollande még mindig nyitottságról papol az unió színpadán. Gyakorlatilag hárman maradtak (Merkel és Juncker még), akik a kvótarendszert erőltetik; s hallja azt is, hogy otthon ugyanez az ember keményebbnél-keményebb fellépést ígér… Hogy is hinne neki?

Sárközi, kinek pártja a vereség óta még mindig úgy kattog a sarokban, mint leállt narkós a rehabon, szolgai módon beállt a kormányzópárt mögé, támogatta annak bevándorlás- és terrorizmusellenes-politikáját. Voltaképp nem tudott valódi és az önmagukat veszélyben érző emberek számára megnyugtató alternatívát ez idáig nyújtani.

Ráadásul mindkét politikus megjárta már nőügyeivel a hadak útját, gyengeséget mutatva egy olyan időben, mikor ember kell a gátra. Nő, vagy férfi? Mindegy – csak hihetően kemény legyen. Mert bármennyire is nyitottak a franciák, a mostani pártreferencia és a regionális választás eredménye megmutatta, hogy bizony ők is rendre, békére és erőskezű politikusokra.

Ezzel szemben Magyarországon, míg a baloldal hasonló slamasztikában, és hitelességi válságban szenved, addig a kormányzó jobbközép Fidesz talán Európa-szerte a legkeményebb erőpolitikát mutatta fel az illegális bevándorlással szemben. Tehát nincs olyasfajta politikai vákuum minálunk, mint amilyen Franciaországban maradt az összezuhanó néppártok után.

A két párt közötti másik alapvető különbség inkább tartalmi kérdés. Habár a Jobbik, hasonlóan a Nemzeti Fronthoz, elindult a néppártosodás útján, levetkőzte a szélsőséges külsőt és cukira váltott, tény maradt azonban, hogy az iszlámhoz és a zsidósághoz egészen más viszonyrendszert alakított ki. Ameddig a Nemzeti Front kigyomlált minden antiszemitizmussal megbélyegezhető témát és személyt a pártból (Marine képes volt még a sajt apját, a pártalapító Jean-Marie Le Pent is kizárni ezért), addig a Jobbik csupán annyit váltott a témában, hogy már nem a zsidósággal, hanem „csupán Izrael állam imperialista törekvéseivel” szemben lépnek fel. Mint Európa nyugati felén a szélsőbaloldal.

Néha azért zászlót is égetnek, hogy megkülönböztessék magukat tőlük…

Az iszlámhoz való kapcsolat viszont sokkalta inkább meghatározó különbség. Míg a Nemzeti Front évtizedek óta képviseli a mostanra egyre népszerűbbé váló keményvonalat, addig a Jobbiknak volt néhány olyan randevúja, amelyet nehéz mostanság kipofázni. Még néhány éve Vonagabi szólt imigyen: Az iszlám az emberiség utolsó reménye. Ezek után, hogy képviselje hitelesen a Jobbik és leginkább Gábor vezér a többségében iszlám gyökerű illegális bevándorlókkal szemben a keményebb fellépést.

Ez a kisebbfajta hitelességi deficit meg is látszik az elmúlt hónap közvélemény-kutatásain. A Fidesz erősíteni tudott az egyébként is vezető pozícióján, a Jobbik sok-sok szavazatot vesztett. És ez a tendencia azóta tart, mióta az illegális bevándorlás és a terrorfenyegetettség a slágertéma.

Tehát hiába minden cukiság, hiába a néppárti fordulat, egyelőre nem látszik az, hogy a Jobbik követni tudná a francia Nemzeti Front sikerét. Mert van amiben nem elég finomítani, hanem gyökeresen mást kellene csinálniuk. Az ellenkezőjét.

]]>www.tutiblog.com]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Autómánia (61) Életmód (1) Gazdaság (705) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Vetítő (30) Történelem (18) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Belföld (10) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>