Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
5add951cae7a33825d73203e657372b8.jpg

Kupleráj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nekünk az lenne a dolgunk, hogy erősítsük meg a miniszterelnök urat a székében, vagy magában legalább az MSZP-t – ezt a magyar alvilág egyik meghatározó figurájaként számon tartott Portik Tamás mondta 2008 nyarán egy budai étteremben Laborc Sándornak, a polgári elhárítás akkori vezetőjének.

Előbbi éppen lazacot, utóbbi pedig porhanyós fácánt falatozott, majd rozéval koccintottak a 2010-es választásokra, és nevettek.

Mindez azokból a jegyzőkönyvekből derült ki, amelyeket a napokban oldott fel a titkos minősítés alól az Alkotmányvédelmi Hivatal. A hatalmas politikai botrányt okozó dokumentumok szerint az olajbűnözésből mesés vagyont felhalmozó Portik Tamás kijelentette, nem tudnak olyat kérni tőle, amit meg ne tenne. A kormányváltástól rettegő férfi arról is beszélt, hogy kuplerájban is érdekelt, ahol akár kompromittáló felvételeket lehetne készíteni a célszemélyekről. Ez az ötlet nagyon tetszett Laborc Sándornak, aki egészen elképesztő módon közvetlen telefonelérést biztosított Portik Tamásnak.

De fogalmazzunk máshogy, Magyarország polgári titkosszolgálatának az első emberét a nap huszonnégy órájában, egy külön számon bármikor hívhatta a hazai szervezett bűnözés egyik ikonja, aki jelenleg több, a kilencvenes években végrehajtott leszámolásos bűncselekmény gyanúsítottja. Talán nem kell nagy merészség kijelenteni azt, hogy ez egy demokratikusan működő országban, egy jogállamban nem történhet meg.

A Portik–Laborc-találkozók egyébként azt követően jöttek létre, hogy a volt Energol-vezér egy közvetítőn keresztül kapcsolatba lépett Szilvásy Györggyel, aki ekkor a polgári titkosszolgálatokat irányította (!). Az ő felettese ebben az időszakban Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke volt.

Igen beszédes az is, hogy a botrány kirobbanása után miként reagáltak a „demokratikus” baloldali pártok a történtekre. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció – Szilvásy Györgyhöz és Laborc Sándorhoz hasonlóan – természetesen manipulációról beszél. Mesterházy Attila viszont igyekezett a már általa vezetett MSZP-t leválasztani a botrányról, és döbbentének adott hangot. Kijelentette, elfogadhatatlan, hogy bárki politikai céljai érdekében próbálja felhasználni a titkosszolgálatokat, vagy hogy bűnözőket biztasson ellenfelei lejáratására. Bajnai Gordon, az Együtt 2014 politikusa leszögezte, a Gyurcsány-kormány tagjaként fogalma sem volt a találkozókról, Laborc Sándort pedig az ő miniszterelnöksége idején távolították el a főigazgatói posztról.

Ezen a ponton azért érdemes egy kicsit elidőzni. Laborc Sándor ugyanis egy másik, a titkosszolgálatokkal összefüggésben lévő botrány miatt mondott le 2009 nyarán. Ez pedig nevezetesen az UD-ügy volt. Mindenki emlékezhet arra, hogy valódi fegyver helyett hatástalanítottat, vagyis játékot foglalt le a rendőrség az UD székházában, miután Laborc Sándor lőfegyverrel való visszaélés miatt tett feljelentést. A legmegmosolyogtatóbb mégis az volt, amikor az UD Zrt. egyik vezetőjének a lehallgatásakor Laborcék a Macet – vagyis a Macintosh típusú számítógép rövidített nevét – MeH-nek, azaz Miniszterelnöki Hivatalnak értették. Az akkori NBH prekoncepciója ugyanis az volt, hogy a Fidesz köreivel szoros kapcsolatot tartó cég a Miniszterelnöki Hivatal gerinchálózatára csatlakozott rá. Persze az emiatt indult eljárás is megszűnt bűncselekmény hiányában. Bajnai Gordonnak tehát nem sok köze volt a légüres térbe kerülő Laborc lemondásához. A tábornok vesztét éppen a Fideszt és az UD-t alaptalanul ért vádak, rágalmak és az elutasított feljelentések okozták.

Az persze érthető, hogy a miniszterelnök-jelöltségre áhítozó Bajnai Gordon és Mesterházy Attila igyekszik elhatárolódni a Gyurcsány-kormány idején véghezvitt iszonyattól, de ezt nem intézhetik el ennyivel. Ők ennek a rendszernek a részei voltak.

A „rezsimváltással” talán egy kicsit várni kell még.

Villányi Károly - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2778) Heti lámpás (310) Egészség (50) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tereb (146) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Történelem (17) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>