Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
a48fac322223f4f3c90e37da44a5a26d.jpg

Kultúrharc a könyvhéten

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nehogy azt higgyük, hogy egy könyvnap dukál az író-olvasó magyarnak. Kettő volt, van és lesz abból, ahogyan ebben az országban lassan mindenből kettő akad. Elmondom, mire gondolok. A Vörösmarty téren a hétvégi könyvünnepen éppen úgy elkülönültek balosok és jobbosok, ahogyan a szürke hétköznapokon

A posztmodern penklubos csapat jórészt a Gerbeaud-tól a Párizsi Áruházig üldögél, a mieink a Váci utca torkolatától a tér másik oldalán. D. L. azt mondja nekem, ez már hosszú idő óta így van, és tényleg. Észreveszem, hogy Esterházy Péterék kizárólag a nagyszínpad körül társalognak, a tér „innenső” oldalán viszont Csoóri Sándor bukkan fel, és Duray Miklós társaságában magam is itt dedikálom szerény életművem legújabb darabját.


 

Ezen a szent napon, a magyar könyv ünnepén tehát kizárt, hogy jobboldali író „amoda” menjen, és nekik sincs „itt” sok keresnivalójuk. Cseréptörés nélkül zajlik tehát a dedikálás, és hacsak el nem téved, a Püskiéktől az Ab Ovóig húzódó szellemi és fizikai távolságot élő emberfia le nem küzdi.

Észak-Írország jut eszembe, ahogyan derűsen szemlélem a kettészakadt könyvünnepet és a határvonalnál elsuhanó Moldova Györgyöt.
A kilencvenes években a békefolyamat pártfogói kitalálták, hogy a belfasti katolikus és protestáns politikusokat kiutaztatják Dél-Afrikába, hogy közösen tanulmányozzák az apartheid lebontását, a békés egymás mellett élés mindennapjait. Szép terv is lett volna, csakhogy az érintettek már a közös repülőgépre sem ültek fel, sőt Dél-Afrikában két külön programot szerveztek nekik, mert egy pillanatra sem óhajtottak közösködni a túloldallal.

Persze, könnyű az északíreknek... A Falls negyedben és a Shankillben nincs olyan, hogy egy kicsit protestáns vagyok, egy kicsit katolikus. Próbálná csak valaki kérdőre vonni a Vörösmarty téren dedikáló írót, hogy miféle az identitása, lenne haragszomrád, és joggal, teszem hozzá.

Én csak annyit kérek, ne hazudjunk. Legalább magunknak ne. Magyarországon szakadatlan kultúrharc zajlik, és belátható időn belül nem is ér véget.

Siránkozhatunk persze, hogy miféle szörnyűség ez a kultúrharc, de megfigyeltem már, hogy a saját pártatlanságáról elcsukló hangon valló író, újságíró mégis csak valamelyik oldal lapjában publikál. Légüres térben nem létezik sajtótermék Magyarországon, és ha igen, a kutya sem veszi meg. És persze, rendkívüli intelligenciája a „pártatlan” írót ugyanúgy érdekkörök és ízlésklubok felé taszítja, mint pártos társait. Vagyis: függetlenség magától értetődően nem létezik, van viszont a szép, kövér hazugság, hogy jaj, de szeretek én minden értékes embert és alkotót a világon, tartozzék bárhova, csak a minőség érdekel, senki hátországát nem nézem, és így tovább.

Akkor, ha így van (nincs így...), tessék mondani: miért nem ugrik be Spiró György egy fordulatosan megírt rovásírásos ábécéért a Magyar Menedék Könyvesházhoz, és lassú léptekkel miért nem ballag át a túloldalra, és gratulál Csurka Pista bátyánk Ungvári Tamás legújabb opuszához? Pedig gesztusnak sem volna utolsó...

Azért, mert az a pőre igazság, hogy nincs beszélnivalónk egymással. Párhuzamos kultúrát építgetünk: az ő ízlésük, szófordulataik, témaválasztásuk nem a mi ízlésünk, szófordulataink, témaválasztásunk, és viszont. Szörnyű, hogy ez így alakult? Persze. Lehetséges változtatni rajta? Belátható időn belül nem.

Az északírek becsületesebbek, mint mi, a csendes magyarországi polgárháború tábornokai és közlegényei. Legalább nem hazudoznak, hogy közük volna egymáshoz. Nálunk időnként az a rémkép tűnik elő, hogy igenis szót kellene értenünk ebben-abban... Felesleges igyekezet. Az efféle közeledés ugyanis nem parancsszóra zajlik, és még mindig becsületesebb a barátaink társaságát keresni, mint agyonszeretni valakit csak azért, hogy a saját el nem kötelezettségünket (valójában ostobaságunkat) demonstráljuk.

Tehát az idén sem bográcsozunk együtt Kornis Micuval. Hát, ez van.

Szentesi Zöldi László, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Heti lámpás (310) Autómánia (61) Jobbegyenes (2778) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Gazdaság (702) Belföld (10) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17) Mozi világ (440) Életmód (1) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Sport (729) Vetítő (30) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>