Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
b931b2f950864889799737d443a68632.jpg

Ki lehet Szanyi Tibor igazi ellensége?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szanyi Tibor gyulai románozása minimum elgondolkodtató. Vajon ki lehet az ő igazi ellensége, a határon túliak, vagy saját pártja? Szavaival Mesterházy szívébe mártja a kést, vagy önnön vonzalmát elégíti ki egyedi módon? Keressük a választ.

„Mi a parancs, felség?” „Hatalmas zavar támadt az erőben (…), új ellenségünk van!” Nem, e mondatok nem a Magyar Szocialista Párt felelős(?) vezetőinek a szájából hangoztak el, a párbeszéd résztvevői nem Szanyi Tibor és Mesterházy Attila. A fikció nem válhat valóra, több szempontból sem, így a fenti dialógus megmarad az Uralkodó és Darth Vader csendes beszélgetésfoszlányának a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusából.

A valóság egészen más képet mutat. Egyfelől zavar, az van bőséggel, erő viszont alig, a szocialistáknak legalábbis vajmi kevés jut belőle. Egy kormányváltáshoz ugyanis annál sokkal több kell, mint amit az MSZP most fel tud mutatni választóinak. Másrészről kiderült: Szanyinak nem parancsol senki, még hűen szeretett pártjának elnöke sem. Gyulai elszólása legalábbis erről tanúskodik.

A Fidesz-frakció kihelyezett ülésének helyszínén két táborra szakadtak a demonstrálók: az MSZP, a DK és a Szolidaritás szimpatizánsai Orbán moszkvai útja, rezsicsökkentése, autó- és hajszíne ellen tiltakoztak, míg a békemenet résztvevői a kormány politikája mellett álltak ki, újra. A Kossuth tér egyik sarkában Orbán-papírmaszk mögé bújva ott állt Szanyi kapitány is, és válaszolt az újságíró kérdéseire. Pikírt humorral(?), felkészületlenül(?), netán pártjával szembeni lázadásból(?) azt a megjegyzést tette: nagy szeretettel látta, hogy a határon túlról is érkeztek a békemenetpártiak, úgyhogy ]]>őket is köszönti majd beszédében]]> – az anyanyelvükön. A riporter lányos zavarában megkérdezte, milyen anyanyelvükön, Szanyi pedig csípőből tüzelt: elég sok román szót lehetett hallani.

Nem tudni, ebben a pillanatban éppen merre járt, mit csinált Mesterházy Attila, de ide a rozsdás bökőt, hogy amint eljutottak hozzá a kapitány szavai, éktelen haragra gerjedt. Normális ez a Tibi? Mit művel? Ezért mentünk januárban Kolozsvárra bemutatni a nemzetpolitikai terveket? Ezért védtek minket ]]>román csendőrök]]> a felbőszült erdélyi ifjakkal szemben? Igen, pontosan ezért. Ezért demonstrálnak a szocialisták ellen az erdélyi magyarok, ha azok prominensei átlépik a határt. Mehet Mesterházy bocsánatot kérni Kolozsvárra a 2004-es, kettős állampolgárságról (is) szóló népszavazást mindent elsöprő erővel ellenző szoci kampány miatt, amíg Szanyi a színpadon pörög, nincs esély a megbékélésre. Valószínűleg eltűnése után sem lenne rá sansz, de legalább mondhatnák: mi kanosszáztunk, nem jött be.

Mesterházy nem a határon túliaknak akart üzenni Kolozsvárról, hanem az anyaországiaknak, és vélhetően nem a Fidesz szavazóinak. Azon korábbi MSZP-szavazók kerültek a célkeresztjébe, akik 2010-ben szélsőségesen más irányba húzták az ikszet. Ők lehetséges bázisként kínálták magukat – egészen Szanyi gyulai tréfájáig.

Szanyi érzékelhetően képtelen kiirtani magából a határon túliak heccelésére való vonzalmát. Ez így volt 9 éve is, a 23 millió román rémképének vizionálása idején, és 2010-ben is, amikor szavazni kellett a kedvezményes állampolgárságról a parlamentben. Hárman nyomtak nemet. Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor.

Így, bár ]]>mentegetheti]]> Józsa István a kapitány menthetetlen elszólását – a Széll Kálmán tér mellett valóban Gyulán hallani a legtöbb román szót, lévén itt él a legnagyobb számú közösség hazánkban –, a szó ezúttal nem száll el. Videóra vették, elrakták. A frakcióvezető-helyettes szánalmas magyarázkodása – vicc volt, de félreértették – rávilágít arra, hogy egyes szocialista politikusok mennyire vannak tisztában a határon túli magyarok lelki világával. Akinek egy külföldre szakadt nemzettársunk nagy nyilvánosság előtti ]]>lerománozása]]> a rossz(?) vicc kategóriába tartozik, annak felesleges erkölcsről papolni, nem méltó rá.

Az Uralkodó új ellenségről beszélt, de Szanyi félreértette a csak az ő fejében duruzsoló parancsot. Nem a határon túliak azok, hanem ő maga. Az epekedve várt MSZP-lájkokra nézve legalábbis mindenképp.

mno.hu - Gabay Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Gasztronómia (539) Életmód (1) Tv fotel (65) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Politika (1582) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (704) Mondom a magamét (7536) Kultúra (7) Autómánia (61) Jobbegyenes (2786) Nézőpont (1) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>