Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
cf78884916da61aca7a2596bce2fd31f.jpg

Ki érti ezt?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezdjük azzal, hogy ha már megtörtént a tragédia, óriási szerencséje Magyarországnak, szűkebben pedig Kolontárnak, Devecsernek és a másik érintett tizenhét községnek, hogy a vörösiszap-katasztrófa napjaiban már Orbán Viktornak hívták a miniszterelnököt.

Ahogyan az egyik kormánytag fogalmazott négyszemközt: ha Bajnai Gordon vagy Gyurcsány Ferenc komprádorkodása idején történik a baj, legfeljebb menekültsátrakat kaptak volna a fedél nélkül maradt családok. Aztán el lehetett volna menni a bíróságra, hogy majd tíz év múlva megítéljenek némi kártérítést. A végén meg vagy kifizeti valaki a számlát, vagy nem, de inkább nem.

A Fidesz–KDNP-kormány tisztviselői felelős államférfiakhoz méltón viselkedtek, azonnal léptek, megszervezték a mentést és a segítséget. Pedig nem az ő feladatuk lett volna, hanem a károkozó Mal Zrt. aranyifjú vezetőjéé, Bakonyi Zoltáné és cég tulajdonosaié, köztük a leggazdagabb magyarok listáján szereplő két vörösiszapbáróé, Bakonyi Árpádé és Tolnay Lajosé. Kettejük összesen 39,5 milliárd forintosra becsült vagyonából azonnal lehetett volna segíteni a földönfutóvá lett, maradandó sérüléseket szenvedő balsorsúakon vagy az elhunytak hozzátartozóin. Sőt: az újjáépítés és a környezeti kármentesítés teljes, harmincmilliárd forintosra becsült számlájára is futotta volna, még maradt is volna Bakonyi apucinak, meg Tolnaynak tízmilliárd forint zsebpénzre.

Ők azonban felszívódtak, míg a számlát a Vidékfejlesztési Minisztérium büdzséjén keresztül a ma amúgy sem túl jó kondícióban lévő magyar adófizetők állják. A kormány emberei valódi bravúrt hajtottak végre az istenverte vidéken: már állnak az új, ízlésesen megtervezett házak, vállalkozások szökkennek szárba, újra zöld a határ, és lassan talán a lelkeken ejtett sebek is gyógyulni kezdenek.

A balliberális sajtó (eklatáns példaként a Klubrádió tegnap reggeli adása) közben azon dünnyög, hogy vajon hogyan fogja kifizetni a szegény Mal Zrt. a rá kirótt 135 milliárd forint környezetvédelmi bírságot, és jaj, a csúnya kormány miatt tönkremegy a gyár, és utcára kerül az ezerkétszáz dolgozó. Pedig nincs mitől félni: az állam szépen felszámolót küld a Malra, s miután az úgysem tud fizetni, a timföldgyár állami kézbe kerül, és úgy működik tovább. Ne felejtsük: a katasztrófa után a balliberálisok hőbörgése ellenére hónapokra állami felügyelet alá vonták a céget, s láss csodát: egy csapásra sikerült megoldani az átállást a tragédiát okozó ósdi, lúgos-vizes technológiáról a korszerű és biztonságos száraz eljárásra. Hőbörögni tehát csak azon kellene, hogy ki téríti meg az adófizetőknek a három-négy milliárd forintot érő gyár beszámítása után fennmaradó körülbelül 27 milliárd forintos kárt?

Meg azon – és itt véget ér a vörös farok, akarom mondani a narancssárga előke –, hogy a kármentesítés során miként engedhették a tűz közelébe a Bakonyi–Tolnay-klán embereit? Hiszen a vidékfejlesztési tárca a helyreállításra szánt milliárdokat átengedte a nemzeti vagyonkezelő felügyelete alatt működő Mecsekérc Zrt.-nek, így (a házak újjáépítését leszámítva) ez a cég rendeli meg a katasztrófa által sújtott térségben elvégzendő összes mentesítési munkát. A Mecsekérc üvegzsebében turkálva pedig kiderül, hogy nemcsak az MSZP-közelinek cseppet sem mondható Közgép Zrt. szakított milliárdokat a vörösiszap elhordásával, hanem a veszedelmet okozó Mal Zrt. tulajdonosi köréhez több szálon kötődő Tatai Környezetvédelmi Zrt. is. Az almásfüzitői veszélyeshulladék-kutyulással opálos hírnévre szert tevő vállalkozás és annak leányvállalatai összesen 3,7 milliárd forintot nyalhattak fel a kármentő alapból.

A hírlapi kacsázásba sosem bonyolódó jobbos tévében oly sokszor reklámozott Tatai Zrt. (ha én néző lennék, biztosan rögtön vásárolnék egy kis környezeti kármentesítést) a tavalyi piszkálódás hatására előbújt az offshore homályból, de a szakmában nyílt titok: a vállalkozás ügyeibe nem csak a Cégközlönyben feltüntetett mérnök urak szólnak bele. Ám nem kell Ciprusig menni, hogy leírhassuk: a Tatai Zrt. igen jól járt, amikor az MSZP–SZDSZ-kormányzás idején kiprivatizálhatta a vörösiszapbáró Bakonyi Árpád által felügyelt állami vállalattól, a Nitrokémiától a balatonfűzfői veszélyeshulladék-égetőt. És az is tény: ebbe az égetőműbe akkor társtulajdonosként belépett a másik iszapbáró, Tolnay Lajos családi cége is. Óvatlanok voltak az elvtársak…

Összegezve tehát: annak ellenére, hogy a harmincmilliárdos kárt minden jel szerint mi, adófizetők fogjuk kifizetni, a kármentesítés tortájából mégis milliárdokat adunk a károkozókhoz igen közel álló vállalkozásnak. Ahogy Víg Mihály énekli: ki érti ezt, ki érti ezt?

Huth Gergely, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Belföld (11) Mozaik (83) Mondom a magamét (7561) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2793) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Nézőpont (1) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Gasztronómia (539) Politika (1582) Egészség (50) Tereb (146) Gazdaság (706) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>