Ma 2024 május 04. Mónika, Flórián napja van. Holnap Györgyi napja lesz.
dbc53aaa6fae3757939ca98d3cf21574.jpg

Irány Darány(i)!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Ki volt Darányi Ignácz?
Pusztaszentgyörgyi és tetétleni Darányi Ignác (]]>Pest]]>, ]]>1849]]>. ]]>január 15.]]>]]>Budapest]]>, ]]>1927]]>. ]]>április 27.]]>) jogász, agrárpolitikus, nagybirtokos, miniszter, ]]>ifj. Andrássy Gyula]]> elkötelezett híve. 1909-től tagja a ]]>Magyar Tudományos Akadémiának]]>. A 19-20. századfordulónak kivételes tehetséggel megáldott agrárpolitikusa volt, aki munkásságával a magyar ]]>mezőgazdaság]]> fellendítését szolgálta és 12 éven át irányította a Földművelésügyi Minisztériumot.

Wikipédia

Nagyon hálátlan újságírói feladat jó dolgokról írni. Olyan geil, ahogyan Stan mondja a South Parkban, miközben faültetéssel, szélkerék-állítással és napkollektor-építéssel próbálják megakadályozni, hogy a jövőből menekülő emberek visszajöjjenek egy időkapun keresztül, és lenyúlják a munkahelyeket.

Ám ha geil, hát geil, itt és most egy kormányt dicsőítő írás következik.

Kezdjük ott, hogy a valamikori Szabad Demokraták Szövetsége egészen komolyan gondolta, mi több, le is írta, hogy a 21. században nincs szükség falvakra. A gondolat aztán tettekben öltött testet. Először a postákat, vasúti szárnyvonalakat számolták fel, aztán jött Magyar Bálint, és lézerkardjával lyukakat égetett a települési térképeken minden olyan helyre, ahol kisiskolák álltak. A legnemesebb ceauşescui hagyományok nem csak ilyen látványos formában éledtek újra. Az MSZP–SZDSZ-kormányok számtalan apró intézkedéssel és gáncsoskodással, például a disznóölés vagy a piacozás betiltásával, a családi vagy ökológiai gazdálkodók támogatásainak megnyirbálásával igyekeztek elvenni a népek kedvét a vidéki létformától.

A neoliberális fasizmus honi fénykorában, tehát 2002 és 2010 között Magyarországon megindult az antiglobális tanokban hívők előtt jól ismert „délamerikanizálódás”. Az a folyamat, amikor a dolgozni akaró szegények, továbbá az értelmiség és a vállalkozói réteg szedi a sátorfáját, és mindent hátrahagyva a városokba költözik, miközben helyben csak a száznyi lakat mögött rettegő öregek meg a balliberálisokra leadott láncszavazatokért cserében segélyekkel generációkra kitömött lumpenréteg marad. A falusi élettér létfontosságú elemére, a környékbeli termőföldekre pedig ráteszi pecsétgyűrűkkel cicomázott mancsát egy zöldbáró, aki aztán primitív nagyüzemi módszerekkel, sok géppel és nagyon kevés, éhbéren tartott alkalmazottal gabonát termel rajta. Jellemző, hogy a korszak vidékpolitikáját is egy ilyen zöldbáró, Gráf József neve fémjelezhette.

Se konyhakert, se háztáji, se hazai kolbász, se szőlő, se gyümölcsös, se takarmányföld, se semmi. Még egy tyúk se. A nihil olyan fokra jut, hogy a falusi ember még az élelmet is a helyi uzsorásboltból vagy a közeli város szélén álló, importszemetet árusító szardíniásdoboz-áruházból szerzi be.

Ezt a folyamatot igyekeztek megállítani a kisgazdák, majd a Kossuth téren, Ángyán József professzorral az emelvényen a Magosz karakán tagjai és a rendszerkritikus értelmiségiek, például a Nemzeti zarándoklaton a lábát véresre koptató Lányi András, meg az a sok-sok, többnyire jobboldali polgármester (talán nem véletlen, hogy a mai vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor is a sorukból került ki), aki protestált a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-érában, miközben a dúlás idején (mint minden háborúban a rendes emberek) igyekezett menteni a menthetőt. Majd e téren (is) komoly fordulatot ígért a Fidesz–KDNP-pártszövetség, így vélhetően a kétharmadban jócskán benne voltak a vidék Magyarországát megőrizni kívánó szavazók.

Itt következik a beígért ajnározás, hiszen a kormány a vidékpolitikában majdnem maximálisan betartotta a szavát. A pénztelenséget és a források nem mindig tökéletes elosztását leszámítva a Vidékfejlesztési Minisztériumban azt teszik, amit megígértek. Már 2010 nyarán tudni lehetett, hogy valami elkezdődött. Amikor az első intézkedések sorában megsemmisítették azokat az őrült szabályokat, amelyek tiltották a disznóvágást, a háztájizást, a piacozást, a pálinkafőzést, a házibor-készítést, de még egy szelet szajmóka felkínálását is a falusi turizmus vendégeinek. A beteljesült ígéretek sorát gyarapítja, hogy (a számos narancsbőrbe bújt lobbista próbálkozása ellenére) a kormány fenntartotta az ország génmanipuláció-mentességét, és emellett Orbán Viktor tegnap külön is hitet tett.

És most itt az új vidékstratégia és a tegnap bemutatott, tíz évre szóló Darányi Ignác-terv, amely magában foglalja mindazt, amit az ország jobbik fele sok éve követel a vidékpolitikában. A Kert-Magyarország, a vidéki embernek igényes és számos munkát nyújtani képes mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó korszerű feldolgozóipar képét. Egy olyan világét, ahol nemcsak a zöldbárók, hanem a kisgazdák, a családi gazdálkodók és az agráripar munkásai is labdába rúghatnak.

Valóban öröm látni, hogy valami működik, miközben annyi a külső és a belső gond. Az elszámolt gazdaságpolitika, az erőtlen diplomácia, az eredménytelenség képét mutató fejlesztéspolitika, hogy mást ne mondjunk…

Most már csak azt várjuk, hogy a Darányi Ignác-terv nemes célkitűzéseit ne eméssze fel a tárcák közti pénzszerző harc és a mindig akadékoskodó bürokrácia. (Utóbbira friss példa a népszerű káptalantóti piacot bezáratni akaró ostoba hivatalnokok esete.) Továbbá, hogy ne buktassa el a tervet az állami földekre érdemtelenül szemet vető, magát „közelinek” gondoló felvásárlók hada és a jelenlegi támogatási rendszeren sokat kereső „nagyok” manipulációja.

Huth Gergely - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (707) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Heti lámpás (312) Politika (1582) Történelem (18) Mozaik (83) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Mondom a magamét (7578) Belföld (11) Jobbegyenes (2794)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>