Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
0d5b1c4c7f720f698946c7f6ab08f687.jpg

Hálózati személyek Bárándytól Tőke Péterig.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

dr. Bárándy György, Droppa György, Kurucz János, Nógrádi György, Olajos Csaba, Spánn Gábor, Tőke Péter, Vörös Vince. Valamennyien az állambiztonsági szolgálat emberei voltak.

Az 1956-os Intézet csütörtökön internetes oldalán nyilvánosságra hozta a titkos hálózta tagjait, 181 fedőnévből 110-et azonosított. Feladatuk volt a rend biztosítása Nagy Imre temetésén.

A nyilvánosságra hozott listán található hálózati személyeknek ugyanaz volt a feladatuk: kapcsolataikat vagy éppen pozíciójukat kihasználva az újonnan létrejövő pártok (Fidesz, SZDSZ, FKGP), szervezetek (Duna Kör, Történelmi Igazságtétel Bizottság) vezetésében is terjesszék, hogy politikai demonstráció helyett méltóságteljes gyászszertatást kell tartani, újságíróként írjanak békítő hangú, csendesítő cikkeket, és diplomáciai vonalon is az állambiztonsággal egyeztetett szempontokat terjesszenek

Vörös Vince a kisgazdapárton belül, Olajos Csaba az MDF-ben volt hivatva leszerelni a szélsőséges megnyilvánulásokat. Olajos volt az újratemetés rendezőgárdájának a vezetője. Az SZDSZ vezetésében Kakukk nevű besúgót egyelőre nem tudták beazonosítani. , Rajta van or a listán az SZDSZ akkori sajtóreferense, a Vista Utazási Iroda ügyvezetője, Kurucz János is. Neki figyelemmel kellett kísérnie az SZDSZ Ügyvívői Testület üléseit, befolyásolnia kellett volna a ravatalozás helyszínének kiválasztását, hogy az a lehető legkevésbé frekventált helyen legyen, az újratemetés napján pedig a külföldi tudósítók terveiről kellett információt szereznie.

A Duna Kör több vezetője is kapcsolatban volt az állambiztonsági szolgálattal, Így Droppa György, aki SZDSZ-esként vett részt a rendezvényen, továbbá az ugyancsak  az SZDSZ-hez kötődő Duna körös Hoffman József.

Több újságírót azzal bíztak meg, hogy nyugtató hangvételű cikkekkel dolgozzák meg a közvéleményt az újratemetés előtt. A, a Reform főszerkesztője, Tőke Péter például azt a feladatot kapta, hogy információkat szerez a független lapok temetéssel kapcsolatos terveiről, és interjút készít a lapba, amihez a megfelelő háttéranyagokat az állambiztonsági szervek biztosítják. Erőss Lászlót azzal bízták meg, hogy figyelje a Nyilvánosság Klub prominens személyeit, gyűjtsön információkat a szándékaikról és szorgalmaza olyan álláspont meghozatalát, amely nyugalomra int. Spánn Gábornak az volt a feladata, hogy a Magyar Televíziónál bejelentkezett külföldi forgatócsoportokról és rádióriporterekről készítsen listát és gyűjtsön információkat. A Szabad Európa Rádiónak az újratemetésről tudósító Szekeres László szintén ügynök volt.

Diplomácia vonalon dolgozott az állambiztonsággal együttműködve dr. Bárándy György, akinek szintén évtizedes múltja volt a szolgálatnál. Azt a feladatot kapta, hogy az állambiztonsági szervek által meghatározott koncepciót sugallja ismerőseinek, a francia nagykövetnek és a katonai attasénak. Bárándy 1989. október 23-a operatív biztosításának előkészítésekor is feladatot kapott. 

Külföldön dolgozott az állambiztonságnak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki 1989. május 10.- június 16-a között külföldön tartózkodott. Kiutazása előtt eligazítást kapott, hogy az NSZK kormányköreiben, illetve az ellenzéki pártok képviselőinél  hangoztassa, súlyos következményekkel járhat, ha a  Nagy Imre újratemetés politikai demonstrációvá vált át. 

 

index., hvg.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Gazdaság (706) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2792) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Kultúra (7) Nézőpont (1) Politika (1582) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozaik (83) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Mondom a magamét (7559)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>