Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
09e4650fa5fcb97a5bb5437878063f39.jpg

Gyámság erőnek erejével

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Fidesz magabiztosságából ez év végére már csak a nagyképűségük maradt meg. (…) A trendfordulót 2012 végére teszem. Addigra a fideszesek annyira szégyellni fogják magukat, hogy még az utcára sem mernek majd kimenni. – Ezt nyilatkozta Mesterházy Attila pár nappal ezelőtt.

Néhány fideszesnek egyébként lenne oka a pironkodásra. Csakhogy a Fidesznek, amiért az MSZP elnöke szeretné, hogy szégyenkezzen, semmi oka erre. Mindazonáltal Mesterházy arca is éghetne a szégyentől már most is, hiszen mégiscsak az ő böszméjük volt az, aki trükkök százaival a szemük láttára tönkretette hazánkat.

A makacs gazdasági adatok megmutatják a nyers valóságot. Az idei év első háromnegyedének eredményei szerint a magyar költségvetés 2011-et többlettel zárja. Ha az elmúlt hetekben ránk nehezedő külső nyomás nem rontja le az adatokat. Ilyenre pedig rég nem volt példa. Ezt kellene vajon szégyellniük a fideszeseknek? A hírek szerint mégis 15-20 milliárd eurós hitelkeretre van szükségünk az IMF-től. Ezt a pénzt a kormányfő szerint nem akarjuk elkölteni. A szigorú takarékos fiskális politika mellett nem is lenne rá szükségünk, ha nem örököltünk volna ekkora adósságterhet.

Emlékezzünk csak: Gyurcsányék szinte titokban, a polgárok és a parlamenti ellenzék háta mögött kezdtek tárgyalásba az irdatlan nagyságú hitelfelvételről az IMF-fel 2008 őszén. Emiatt vagyunk ma sebezhetők, emiatt vált nemzeti valutánk a spekulánsok koncává. (Vajon a titkos hitelfelvétel idején miért nem szajkózták a honi és külhoni virtigli demokraták a fékek, az ellensúlyok és az átláthatóság fontosságát?) Ugyanakkora hitelkeretre van tehát most szükségünk, mint amekkorát a nyakunkba varrtak három évvel ezelőtt, hogy feltöltsék belőle a jegybank devizatartalékát. Vagyis az IMF hitelére azért szorulunk rá, mert a magas államadósságunk okán váltunk kockázatos adóssá, ezért finanszírozhatatlanul drága a pénzpiacokon a hitel hazánk számára. Abból a szocialisták által felvett hitelből mellesleg nem épült semmi, hiába „dübörgött a gazdaság”, szinte teljes egészében füstté vált a trükkös pénzpiaci manőverek oltárán. Ha nem támadnának minket folyamatosan, ha külső erőkkel nem gyengítenék a forintunkat, a pénzpiacokról is képesek lennénk finanszírozni a lejáró hiteleinket. De úgy tűnik, nem az a cél, hogy a méhecske szorgalmával törlesszünk, hanem valami más. Ők akarják alakítani gazdaságpolitikánkat. A baloldaliak a legcsekélyebb szégyenérzet nélkül minden létező erejükkel azon dolgoznak, hogy a magyar kormányt – és vele együtt hazánkat – az IMF minél erőteljesebb gyámsága alá kényszerítsék. Az sem zavarja őket, ha cserébe még költségkímélőbb egészségügyi és oktatási rendszert kényszerítenek ki.

Az IMF-nek nem tetszett a devizahiteleseket mentő végtörlesztés lehetősége – mert kárt okozott a bankoknak. Az IMF-nek nem tetszett a bankokra és a multikra kivetett válságadó sem, mert kárt okozott a bankoknak és pénzt hagyott az embereknél.

Christoph Rosenberg, az IMF magyar misszióvezetője a szigorúbb felügyelettel együtt járó készenléti hitelt ajánlgatja számunkra. „Ha a kormányt érdekli, hogy folytatódjanak a megbeszélések, ki kellene nyilvánítania hajlandóságát, hogy olyan kérdésekről is tárgyaljon, amelyek fontosak a makrogazdasági stabilitás szempontjából. Ebben a tárgyalások részeként benne foglaltatik a szoros konzultáció a javasolt jegybanktörvényről és a pénzügyi stabilitási törvényről” – üzeni Rosenberg a gyenge magyar gyarmatnak. Vagyis a céljuk az, hogy a jegybankunk véletlenül se támogassa kormányunk gazdaságpolitikáját, sőt az adópolitikánkra is befolyást akarnak szerezni.

Torkos Matild - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (7) Politika (1582) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Életmód (1) Vetítő (30) Tereb (146) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7549) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Egészség (50) Jobbegyenes (2789) Gazdaság (705) Sport (729) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>