Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
1f69d42b64837629534c2eccdee36b31.jpg

Goodfriend a veteránklubban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

André Goodfriendnek együtt fotózkodni Gyurcsány Ferenccel vagy a magyar politika egyik leg- szélsőségesebb és legellenszenvesebb alakjával Eörsi Mátyással nem látszik okos húzásnak.

Felettébb hasznos volt pénteken a kicsiny, saját jogon parlamenti képviselettel nem rendelkező, szélsőséges párt, ]]>a Demokratikus Koalíció külpolitikai rendezvénye]]>, amelyet a diplomáciai etikettet áthágva megtisztelt jelenlétével az ideiglenes amerikai ügyvivő. Hasznos volt, mert világossá tette: bármennyire is precíz forgatókönyv szerint igyekszik nyomás alatt tartani a magyar kormányt, az Egyesült Államok sem tökéletes játékos, olyan könnyű terepen sem, mint a szuperhatalommal összevetve kicsinyke hazánk.

Eörsi Mátyás, Gyurcsány Ferenc és André Goodfriend Fotó: Hegedűs Márta / ]]>Magyar Nemzet]]>

André Goodfriendnek együtt fotózkodni Gyurcsány Ferenccel vagy a magyar politika egyik legszélsőségesebb és legellenszenvesebb alakjával (utóbbira azért nincs objektív adatunk, mert izgágasága ellenére nem sikerült huszonöt év alatt olyan jelentőségre vergődnie, hogy a közvélemény-kutatók rendre megmérjék a személyes népszerűségét), Eörsi Mátyással nem látszik okos húzásnak.

Néhai Mark Palmer nagykövetként 1989-ben sokat lendített a rendszerváltás ügyén azzal, hogy nyíltan az akkori ellenzék mellé állt (azon belül kitüntetett figyelemmel kísérve az SZDSZ-t), csakhogy ő a jövő embereit támogatta egy Amerikára mint felszabadítóra tekintő közegben, míg Goodfriend a magyar választók által a süllyesztőbe küldött politikai hullákkal szövetkezik az Orbán-kormány ellenében.

Washingtonnak például tudnia illene: Gyurcsány nélkül soha nem szerzett volna a Fidesz kétharmados többséget, amelyet a múlt héten is ő maga védett meg a parlamentben azzal, hogy távol maradt egy szavazástól. Persze nincs könnyű dolga, ha Bajnai Gordon bukása után szövetségest keres Amerika: az utcai még nem, a baloldali parlamenti ellenzék már nem alternatívája a kétharmados hatalomnak. Erre utalt a konferencián Paul Lendvai is, amikor megjegyezte, a kormánynak ma nincs valódi politikai ellenzéke.

De ami igazán hasznossá tette az Orbán Viktor közeli bukásáról ábrándozó összejövetelt, az a washingtoni körökben bennfentes Charles Gati hozzászólása volt, amelyben egyfajta ravasz csínyként beszélt a korrupciós vádakról. A politológusprofesszor azért tartja jó húzásnak a kitiltási ügyet, a korrupció tematizálását, mert így nem Paksról, Ukrajnáról vagy az „illiberális” magyar demokráciáról kell beszélni. Színről színre láthatjuk tehát, mi a nyomásgyakorlás célja: a magyar politika befolyásolása az amerikai érdekeknek megfelelően, a korrupció pedig nem ok, csupán ürügy. Így már érthető, miért nincsenek konkrétumok. Minek, ha Charles Gati szavai szerint „mindenki azt feltételezi, hogy itt minden politikus lop”? Ha azonban ebből a kormány azt a következtetést vonná le, hogy nincs teendője a magyarországi korrupcióval kapcsolatban, akkor végzetes hibát követne el.

George Friedman, a befolyásos amerikai Stratfor kutatóintézet igazgatója is alátámasztotta a napokban a Gati szavaiból kibomló valóságot: nincs jele annak, hogy maga az Egyesült Államok valóságos küzdelmet folytatna saját „hatalmas korrupciós mechanizmusainak” felszámolásáért. Ezt illusztrálja a The New York Times minapi cikke is, ami szerint egy ecuadori nő beutazási tilalmát azután oldották fel, hogy a családja több százezer dollárt adott az elnök Demokrata Pártjának.

Washingtonnak nem a magyar korrupcióval, hanem az orosz kapcsolattal van baja, erősítette meg Friedman. Ami azért különösen érdekes, mert most az a Gyurcsány Ferenc igyekszik Amerika kedvenceként irányt mutatni a baloldali, liberális ellenzéknek, aki néhány éve a luxusvillájában magát a patás ördögöt, Putyint látta vendégül. Meglehet, az Egyesült Államoknak kisebb szolgálatot tett a bukott miniszterelnök az orosz elnökről átadott bizalmas információkkal, amelyek kinyeréséhez ezúttal a tengerentúlon népszerű vízbe fojtásos technika alkalmazására sem volt szükség.

Szerető Szabolcs - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (705) Autómánia (61) Történelem (18) Kultúra (7) Vetítő (30) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2789) Mozaik (83) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7549) Heti lámpás (312) Egészség (50) Belföld (11) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Politika (1582) Sport (729) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>