Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
48dc52589d497f20a4a6c8704349a832.jpg

A szabadság napjára

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A rendszerváltoztatás  szovjet önkénytől való szabadulás egyik legfontosabb állomása volt, mikor 1989. június 16-án, Nagy Imrének a földi maradványait, méltó tiszteletadás mellett a Hősök terén felravatalozták, {...}

{...} majd újratemették a rákoskeresztúri Új köztemetőben. Kádár ugyan még élt (bár a történetírók tanúsága szerint igencsak félrebeszélt a kórházi ágyán), s az itt állomásozó „felszabadító” szovjet hadsereg is javában látogatta a laktanyák melletti talponállókat, de a szabadság és a függetlenség eszménye végigsöpört a magyar társadalmon. Egy kicsiny, de annál inkább bátrabb ellenzéki értelmiségi és jó néhány hirtelen liberálissá átvedlő „reformkommunista”  bábáskodott ekkor a jogi átmenet és a béke felett, akár Nagy Imre sírjánál…

 
25 év telt azóta. 25 év nehéz év. Társadalmi és gazdasági tragédiákkal megtűzdelve. S számos igazságtalan történetet láttunk lejátszódni szemeink előtt. Láttuk a komcsik visszatérését, az állami vagyon széthordását, s a Biszku Bélák mesés nyugdíjas életét… De ez egy másik cikk mondanivalója volna.
 
 
Ma, a szabadság napját ünnepeljük és a mártírokra emlékezünk. Ünnep, mert elvágtuk a szovjet rabiga láncait; s emlékezés, mert a kommunizmus mártírjainak adjuk meg a méltó tiszteletet.

Ahogy Áder János köztársasági elnök délelőtt, Nagy Imre és az 56-os mártírok sírjánál így fogalmazott: Ünnep, mert a „kommunista blokk börtönébe kényszerített népeknek a szabadság lehetőségét, a diktatúra végét”, a „szabadságszerető nemzetünk” jövőjét jelenti e nap. Fordulópontot jelentett ugyanis „a kommunista rendszer hazugságaiból és fojtogató öleléséből szabadulni akaró” magyaroknak. 1989-ben. De gyásznap is, mert azokra emlékezünk, akik az életüket adták a magyar nemzet függetlenségért. 1956-ban.
 
Azért annak mi is őrölünk (s most félretesszük a gúnyos és a kritikus szemüvegünk), hogy a megemlékezés végén a visegrádi országok államfői: Milos Zeman cseh, Andrej Kiska szlovák és Bronislaw Komorowski lengyel elnök is jelen voltak. Sőt, Joachim Gauck német államfő társaságában ]]>megkoszorúzták]]> a nemzeti emlékhelyet és Nagy Imre sírját.
 
Nagy kár viszont, hogy a szabadság napját kicsinyes politikai viták árnyékolják be. Először Nagy Imre unokája és Maléter Pál özvegye fejezte ki nemtetszését az esti Scorpions és Omega koncert miatt. Szerintük: „Június 16. Nagy Imre és mártírtársai kíméletlen meggyilkolásának, a hazáért hozott áldozatának, vértanúhalálának emléknapja, mely semmiképp sem lehet a »szabadság napja« és a gyásznapon semmiképp sem táncolhatnak-vigadhatnak katartikus gyászszertartásuk helyszínén” S az ő, személyes szemszögükből érthető is e szembenállás.

De tudomásul kell venni azt is, hogy a hozzátartozók érthető és jogos szomorúsága mellett, sokaknak ünnep az a nap, mert 25 éve bevertünk egy szöget a kommunizmus koporsójába.

Érthető, ha sokak inkább csendben szeretnének emlékezni a mártírokra, de mi van azokkal, akik önző hatalmi érdekeiket nézik ma is? Mert az semmiképpen sem elfogadható, hogy Gyurcsány Ferenc aktuálpolitikai célokra használja fel a mártírok neveit. Ferenc testvér ugyanis a következőképpen fogalmazott a nap folyamán: „A mai nap nem csak arra alkalmas, hogy fejet hajtsunk az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt, hanem arra is, hogy tiltakozzunk a 2010 óta épülő önkény ellen.”
 
Hát tudod mit Gyurcsány: a kurva anyád! Azon ugyanis elmélázhatunk, hogy a megemlékezés, vagy az ünnep legyen -e a mai nap hangsúlyosabb része, de „Orbánozni”… – igencsak nagy taplóság!
 
Mert mikor te még azon ügyködtél, hogy miképp gazdagodj meg a széteső szocialista rendszer romjain, a pozícióban lévő elvtársaid segítségével; Orbán a következőket mondta a Hősök terén:Valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk - mai fiataloktól - jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkezendő húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik.”
 
S akkor még itt voltak a szovjet katonák, te meg Ferenc, mit is csináltál?

Egyébként jól alszol ma?

]]>www.tutiblog.com]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2786) Sport (729) Mondom a magamét (7536) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Kultúra (7) Gazdaság (704) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Tereb (146) Autómánia (61) Történelem (18) Életmód (1) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Belföld (10) Mozi világ (440) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>