Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
Az Orbánfóbiás Schulz megbukott, mégis külügyminiszter lesz?

Az Orbánfóbiás Schulz megbukott, mégis külügyminiszter lesz?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Ez elképesztő!!!

Miután reménytelenné vált Angela Merkel helyzete, a választáson megbukott szociáldemokraták menthetik meg a kancellári posztját. Csütörtök estig még nyitott volt az elvi lehetősége annak, hogy a liberális szabaddemokratákat rávegyék a koalíciós tárgyalások folytatására, ám ekkor a pártelnök határozottan leszögezte, hogy végleg kiszálltak, a Zöldek miatt nem hajlandóak az úgynevezett Jamaica-koalícióra. Erre az addig a nagykoalíció folytatásra nemet mondó szocdemek mégis úgy döntöttek, hogy mégis megkezdik a tárgyalásokat Merkellel…

Végleg beintettek a Jamaica-koalíciónak

A német liberális Szabad Demokrata Párt, az FDP mégsem hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására a CDU-CSU-val és a Zöldekkel - pontosította pártja álláspontját Christian Lindner pártelnök csütörtökön este.

Christian Lindner azt mondta, a sajtó "tévesen értelmezte" Nicola Beer főtitkár előző napi nyilatkozatát, amelyben megjegyezte, hogy nem lehet kizárni a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról szóló tárgyalások felújítását, ha egy teljesen új program kerül napirendre.

Az FDP elnöke kiemelte: a "tartalmi ellentmondások" miatt a Jamaica-koalícióról szóló tárgyalásnak "vége", a Zöldek pedig a liberálisokkal szemben ellenséges kijelentéseikkel és "összeesküvés-elméleteikkel" bizonyították, hogy nem is volt meg a kellő bizalom a közös kormányzáshoz. Ezért elképzelhetetlen, hogy az FDP a belátható jövőben együttműködjön a Zöldekkel szövetségi szinten.

"Kizárom a megbeszélések újraindítását"

- jelentette ki Christian Lindner.

Elmondta, hogy a több mint egy hónapig folytatott tárgyalásokon világossá vált, hogy pártja legfeljebb "az autó ötödik kereke" lehetett volna egy Jamaica-koalícióban, és állandó válságok nehezítették volna a kormány munkáját, mert élni kellett volna vétójogukkal.    

A Jamaica-koalíció ügye végül azon a "237 feloldatlan ellentmondáson" bukott el, amely a tárgyalások utolsó szakaszában is napirenden volt. Az FDP és a Zöldek között alapvető felfogásbeli ellentmondások is vannak, mert az FDP "a szabadság pártja", a Zöldek pedig az állami beavatkozásra és irányításra helyezik a hangsúlyt. 

A bukott SPD mégis beszállna a kormányba

Hajlandó tárgyalni a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD - döntött a párt vezetése péntek hajnalban.

A szociáldemokrata tartományi miniszterelnökök részvételével tartott elnökségi ülés után Hubertus Heil főtitkár elmondta, hogy az SPD készen áll megbeszéléseket folytatni más pártokkal. Szavai szerint a szociáldemokraták nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat kívánnak folytatni.

Az SPD elnöksége hétfőn még arról döntött, hogy a Jamaica-koalíciós egyeztetések kudarca után sem hajlandóak folytatni a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

Azóta azonban heves vita bontakozott ki a pártban arról, hogy helyes-e a nagykoalíció elutasítása. A pártvezetés csütörtökön azután tárgyalt ismét az előállt új helyzetről, hogy Martin Schulz pártelnök megbeszélést folytatott az államfővel a kiútról.

Mi lesz a nagykoalíció ára és hatása?

Az eddigi nyilatkozatok alapján az SPD-nek leginkább az okoz dilemmát, hogy a középen elhelyezkedő néppártok - CDU/CSU, SPD - nagykoalíciójának folytatása a széleken elhelyezkedő kisebb pártok további erősödéséhez, és a szeptemberi Bundestag-választáson jelentősen meggyengült kormánypártok hanyatlásának folytatódásához vezethet.

Ráadásul nem is lehet biztosra venni, hogy sikerül újabb koalíciós szerződést kötni a CDU/CSU-val, mert a megállapodáshoz a tagság támogatását is meg kellene szerezni egy pártszavazáson, és a nagyjából 450 ezer fős tagság körében igen népszerűtlen gondolat a nagykoalíció folytatása.

Azonban az előrehozott választás legalább ennyire veszélyes lehet, a kormányalakítás kudarca miatt csalódott választók az SPD-t is megbüntethetik, így a szeptemberi választáson elért történelmi mélypont, 20,5 százalék alá zuhanhat a párt támogatottsága. A Bundestag-frakció számos tagja erre a veszélyre hivatkozva sürgeti a kormányzás folytatását, a német sajtó értékelése szerint főleg azért, mert tartanak frissen szerzett mandátumuk elveszítésétől.

Szóba jöhet egy CDU/CSU-vezetésű kisebbségi kormány külső támogatása is, bár Angela Merkel az eddigi nyilatkozataiban elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

Jamaica helyett Kenya-koalíció?

Két tekintélyes, veterán szociáldemokrata politikus pénteken egy újabb lehetséges forgatókönyvvel, a Kenya-koalíció gondolatával állt elő. Wolfgang Thierse, a Bundestag volt SPD-s elnöke és Gesine Schwan, a párt korábbi államfőjelöltje a Berliner Zeitung című lap beszámolója szerint sürgeti, hogy kezdődjék tárgyalás a CDU/CSU, az SPD és a Zöldek kormányzati együttműködéséről. A pártok színe (CDU/CSU: fekete, SPD: piros, Zöldek: zöld) alapján elnevezett Kenya-koalíció "kreatív megoldás" lenne a Jamaica-koalíció bukására - írta a két befolyásos szociáldemokrata politikus egy nyílt levélben, amelyet Andrea Nahles-nek, a Bundestagban működő frakció vezetőjének címeztek.

Az államfő előkészíti a nagykoalíció folytatását

Együttes tárgyalást tart Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a jövő héten a nagykoalíciós pártok vezetőivel, Angela Merkellel, Horst Seehoferrel és Martin Schulzcal - közölte pénteken délután az államfői hivatal.

A közlemény szerint Frank-Walter Steinmeier az egyes pártok vezetőivel külön-külön folytatott tárgyalások után megállapodott egy közös megbeszélésről a CDU, a CSU és az SPD elnökével, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Schulz megbukott mégis alkancellár lesz?

A német belpolitikába üstökösként berobbant, majd végül hullócsillaggá lett Martin Schulz hiába vezette történelmi kudarcra pártját, mégis maradhatott az SPD elnöke, ugyanis a párttagságban a választási vereség ellenére elképesztően nagy a támogatottsága.

A már említett SPD elnökségi ülés közben megjelentek olyan hírek, hogy Martin Schulz lemond a pártelnöki tisztségről. Ezt cáfolták, a párt hivatalos állásfoglalása szerint senki sem követelte az elnök távozását, és Martin Schulz nem is ajánlotta fel, hogy lemond.

A "politikusok és újságírók berlini buborékában" gyakran nem veszik figyelembe, hogy Martin Schulz támogatottsága továbbra is igen erős a tagságban - mondta Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök.

Azaz, ha mégis létrejön a nagykoalíció, akkor a jelenlegi pártelnök, az Orbánfóbiás Martin Schulz jó eséllyel alkancellár és külügyminiszter lesz.

]]>https://almafroccs.blogstar.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (7) Politika (1582) Tereb (146) Sport (729) Történelem (18) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Gazdaság (707) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7571) Mozaik (83) Mozi világ (440) Vetítő (30) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2794) Heti lámpás (312) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>