Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
Öregedő Kína

Öregedő Kína

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kínában 1980 óta 38 millióval több fiú született meg, mint lány. S legalább 400 millió ember nem született meg az egyke-politika miatt.

Egy olyan társadalomról van szó, ahol a fiú az érték, hiszen a szülőket idős korukban ő fogja ellátni, eltartani. A lány az csak kiadás, hiszen házasság esetén ő a fiú családjához költözik. Mindez egy kommunista társadalomban, mely most kezdi újra felfedezni konfuciánus és buddhista értékeit. Ám hiába építik lelkesen a kommunizmust, sok száz millió ember nem is számíthat nyugdíjra...

Az egykézés többek között azért is indult be az agitprop hathatós támogatásával, hogy a sok éhes szájnak munkát tudjanak adni, s hogy kevesebb legyen ez a sok éhes száj. (Kis kitérő: Nálunk 7 millió magzat nem született meg fél évszázad alatt.)
 
 
S Kína soha nem látott fejlődésnek indult. 2008-ban az Olimpiával megmutatta, hogy mire képes. Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, sorra épülnek az autópályák, a felhőkarcolók. Sanghai a jövő városa. Bár Sanghai 13 millió lakosának negyede már 60 év feletti...
 
Persze az egyke politika árnyalt. A 11 %-ot kitevő kisebbség tagjainak több gyermeke is lehet. (Hajrá Tibet és Ujguria!) Vidéken ha az első gyermek lány, a párok vállalhatnak még egy gyermeket. De a nemek aránya már végérvényesen eltolódott.
 
 
Kína lakossága a demográfusok szerint nem fog a végtelenségig nőni. 2050 körül valahol 1,5 milliárd fő alatt megáll. Ám ekkor már a lakosság harmada is idősebb lesz 60 évnél. Azoknak a „mini-császároknak” kellene őket eltartani, ahol gyermekkorukban két szülő és négy nagyszülő lesi a kívánságukat.
 
S ugyanekkor India lakossága már jóval meghaladja majd a másfél milliárdot. Sok-sok fiatal munkaerővel. Sokak szerint Kína az új kor győztese, de a célegyenesben könnyen elhagyhatja a nagy rivális. Kína megrokkant óriás lesz, vagy szembeszáll ezzel a kihívással is?
 
 
Mindenesetre az amerikaiak és az oroszok után ők voltak képesek harmadikként embert küldeni a világűrbe. Kína így az élre tör. Csak lesz-e rá elég embere?
 
Forrás:
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Gazdaság (704) Történelem (18) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Sport (729) Jobbegyenes (2786) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Belföld (10) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7536) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>