Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
911685971e244ce3a0a11e787da3fecc.jpg

Ó, azok az indiános filmek… - A barbár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A minap az egyik tévéadón belefutottam A barbár című filmbe. Elég sötét film, de érdekes témát vet fel: a vikingek és az indiánok találkozását. Ma már nem csak legenda, hanem történelmi tény, hogy Kolumbuszt bő félezer esztendővel megelőzték az északi népek harcosai.

A vikingek, akik négy évszázad alatt végigrabolták, dúlták szinte egész Európát, eljutottak a mai Izlandra, Grönlandra és később Észak-Amerikába is. Három területet látogattak meg, egy-két helyen ki is teleltek. Az őslakosokkal cserekereskedelmet folytattak, de több helyen összetűzésbe is keveredtek, s tartósan nem tudtak/akartak megtelepedni.

Egészen a XIV. század közepéig meglátogatták Észak-Amerikát, de az európai viking településektől oly messze volt ez a föld. Grönlandot a XV század elején adták fel. Ennek elsősorban az ún. kis jégkorszak volt az oka, amikor a Zöldföldnek nevezett szigetből a hó és jég birodalma lett, lehetetlenné téve a földet művelő grönlandi vikingeknek a további életet.

A film cselekménye:

Hatszáz évvel Kolumbusz előtt viking hajó érte el Észak-Amerika partjait. (Nos Leif Erikson 992-ben indult el Amerika felé, tehát a Kolumbusz előtt 500 évvel lett volna a korrektebb.)  Nem igazán derül ki a filmből, hogy mi történt a hajóval, talán viharba került és zátonyra futott, mindenesetre nem maradt más túlélő, csak egy 8-10 éves forma viking fiú, akit egy indián nő talál meg. A viking fiú így indiánná lett. Egyetlen öröksége egy kard. (Bár nincs senki, aki megtanítsa a kardforgatásra, lévén az indiánok nem ismerték ezt a fegyvert, azért felnőve igazi harcos válik belőle, aki előszeretettel használja ezt a fegyvert.)

Eltelik tizenöt esztendő és a vikingek újra feltűnnek. Lemészárolnak egy falut, s egyedül a vikingből indiánná lett, férfivá serdült Szellemharcos marad életben, aki bosszút esküszik és elkezdődik a harc a sisakos, szakállas démoni vikingek ellen a baráti törzs néhány tagjával együtt. Oldalán egy sámánnal és a gyönyörűszép lányával…

Nem hiányozhat a szerelmi szál sem, bár elég elnagyolt. Kissé olyan „kötelező izű”, hiszen ki hinné, hogy miközben egy barlangban bujkálnak a vérszomjas vikingek elől, azért csak szeretkeznek egyet… A tizenöt éves korhatár pedig annak szól, hogy az erotikus(nak szánt) jelenet csak jelzésértékű, de a vér literszámra fröcsög a harcoknál…

Összességében nézhető a film, de nem ér el olyan magasságokat, mint Az Utolsó mohikán, vagy a Farkasokkal táncoló.

Ki tudja, merre fordult volna a történelem kereke, ha a vikingek tartósan meg tudnak telepedni Amerikában és nem jön a kis jégkorszak, mely az északi hajózási útvonalakat oly veszélyessé tette. Ebben az esetben rendszeresek lett volna a kapcsolattartás az óhazával, s Európában hamarabb tudatosodott volna az Újvilág léte. Ezzel sokkal hamarabb megpecsételve az ott élő indiánok millióinak sorsát…

De, mint tudjuk a történelemben nincs ha…

Bár a filmművészet még adós két filmmel:

Amikor a vikingek az észak-amerikai területekről dél felé hajózva elérik a közép-amerikai maja városokat. S életre kel a jóságos, fehér bőrű Tollas Kígyó legendája.

Illetve készülhetne egy fantasy is, melyben az indiánok elfoglalnak egy viking hajót és eljutva Európába gyarmatosítani kezdik…

A barbár – Legenda a szellemharcosról

amerikai-kanadai akciófilm, 99 perc, 2007

A filmet Marcus Nispel rendezte. Talán nem véletlen a fim sötét, néhol horrorisztikus hangvétele, mert a rendező több horror filmet is jegyez.

A szereplők közül megemlíthetjük a főszereplő Karl Urbant, akit a Gyűrűk Urában Eomer szerepében láthattunk, vagy a gyönyörű félig koreai származású (ezért elment indiánnak is) Moon Bloodgoodot, akit többek között Az Utazó c. egy évadot megélt izgalmas sci-fiben láthatunk.

S természetesen meg kell emlékeznünk a tavaly elhunyt Russel Means-ről. A dakota származású színész leghíresebb szerepe Csingacsguk az 1992-es Az utolsó mohikán c. filmből, de sokkal emlékezetesebb a népéért végzett politikai aktivitása. (Róla külön is megemlékezünk.)

A Flagmagazinban is érintettük a viking-indián találkozás lehetőségét (http://www.flagmagazin.hu/nagyvilag/indian_amerika/indian_amerika_4__magyar_viking_amerikaban)

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (305) Tereb (146) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Egészség (50) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2761) Mondom a magamét (7420) Nézőpont (1) Belföld (10) Sport (729) Nagyvilág (1309) Politika (1582) Irodalmi kávéház (535) Gazdaság (698) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Történelem (17) Flag gondolja (36) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>