Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
b139eab46cf4dc50a9e1229fd83a3c9d.jpg

Mesebeli Afrika - Szárnyaló gazdaságok az Indiai-óceánon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miközben az Indiai-óceán legnagyobb szigetországában, Madagaszkáron a politikai instabilitás és antidemokratikus jelenségek az ország elleni gazdasági szankciók bevezetését, segélyek felfüggesztését hozták, addig a térség több apró államában 2010 a gazdaság motorjának ismételt beindulását jelentette, olyan kilátásokkal 2011-re, amely még a legfejlettebb európai országok álmait is felülmúlhatják.

Nem kell hozzá túl nagy őstehetség, hogy megmondjuk, Mauritius-ról , a Seychelle-szigetekről illetve a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetéről beszélünk, amelyek közül Mauritius még jobban kimagaslik, miután itt a nemrég bemutatott 2011-es költségvetés szerint az ország célja jövőre egy 500 millió amerikai dolláros jóléti alap létrehozása és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által prognosztizált 4.2%-os GDP növekedés túllépése.

Pravind Jugnauth pénzügyminiszter szerint erre csak akkor van esélye a szigetállamnak, ha az Európával való kapcsolatok leépítésre kerülnek, ugyanis az eurozóna krízise hátráltatja a mauritius-i gazdaság fejlődését is. Jövőre tehát a gazdaság átsrukturálásával és versenyképes fejlesztési programok kidolgozásával az ország megpróbálja eddig főleg Európa-alapú gazdaságát több pillére helyezni, itt főleg Oroszországról, Kínáról és Brazíliáról esett szó. Miután Mauritius számára a turizmus létfontosságú gazdasági elem, Jugnauth szerint itt is nyitni fognak más piacok felé, a cél, hogy 2015-re az országba érkező turisták több mint fele Európán kívüli legyen, mert jelenleg ez a szám még a 40%-ot sem éri el. A 2011-es költségvetés számai között nagy összeget különítettek el különböző infrastruktúrális fejlesztésekre is amelyek főleg a turizmust kiszolgáló repteret érintik, ahol közel 300 millió eurós fejlesztést fognak végrehajtani, hogy éves szinten akár 4 millió ember is megfordulhasson a szigeten.

A cél pedig 2020-ra a valódi mauritius-i álom megvalósítása: több mint 20 000 amerikai dolláros GPD egy főre. Hasonlóan pozitívak a kilátások a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén, amely az első indiai-óceáni sziget volt, ahol igazán beindult a turizmus még a nyolcvanas évek végén, köszönhetően a Franciaországról induló közvetlen járatoknak és az anyaföldről érkező befektetéseknek és turistáknak. Aztán a 21. században két súlyos csapás is érte a réunioni gazdaságot: először egy járvány 2005-ben, majd nem sokkal később a 2008-as gazdasági válság, amely padlóra küldte a szinte kizárólag a turizmusra épülő szigetet, az ebből származó bevételek közel 40%-kal zuhantak. De a legfrissebb számok azt mutatják, hogy 2010 Mauritius-hoz hasonlóan itt is iszonyú fejlődést hozott, a tavalyi évhez képest átlagosan 5-10%-kal több turista érkezett a szigetre, az első félévben ez majdnem 210 ezer embert jelentett, ráadásul ők elkezdtek egyre többet és többet is költeni.

A második féléves adatokról még csak becslések vannak, de a jelenlegi foglalási adatok évek óta nem látott, kiugró adatokat jeleznek, a karácsonyi-újévi időszakra már szinte minde szoba foglalt a sziget szállodáiban (nagyjából 85%-os lehet a foglalási arány), de például van olyan autóbérlő cég, ahol már nincs szabad autó az idei évre, és még a legolcsóbb, legkevésbé komfortos vendégházak is szinte teltház körüli foglalással állnak. Sőt, 2011. áprilisáig is jelentős már az előjegyzések száma és ez a réunioni gazdaság számára nagyon jó hír, mert az itt élők jelentős része kizárólag a turistákból él. Persze tudni kell, hogy Réunion továbbra is teljesen ki van szolgáltatva Franciaországnak, az ide érkező látogatók 80%-a még mindig az anyaföldről érkezik, tehát most a francia gazdaság javuló teljesítménye is közrejátszik a jó számokban, de a helyi turisztikai szektor képviselői már több projektet kezdtek külföldi vendégek csábítására is – mondjuk az ő piacuk nem Kína vagy India, főleg más nyugat-európai országokra gondoljunk.

]]>seychelles]]>

A harmadik, igen pozitív jövőképpel rendelkező szigetország a Seychelle-szigetek, amely a 2009-es döbbenetesen gyenge gazdasági teljesítmény után (visszaesést regisztráltak a GDP-ben és példátlan módon megszorításokat kellett bevezetni – hát nem igazán ez jut eszünkbe erről a szigetállamról) a legfrissebb 2010-es számok szerint nem egyszerű növekedésről, szinte forradalmi “boom”-ról beszélhetünk. Az előzetes becslések anno 1-2%-os GDP növekedést jósoltak 2010-re, az IMF ezt májusban már 4%-ra módosította, most pedig már ott tartunk, hogy 6%-ot meghaladó fejlődésről beszélhetünk, főként a turisztikai szektor újraindulásának köszönhetően, emellett pedig a szinte nulla értékű infláció megfelelő környezetet teremt ahhoz, hogy a Seychelle-szigetek versenybe szállhasson Mauritius-szal az Afrika leggazdagabb állama címért. Már 2011-re is vannak IMF becslések, amelyek a turizmusnak kiszolgáltatott gazdaság törékenysége miatt relatíve pesszimista, 4%-os növekedést prognosztizálnak, de pont ezen okok miatt igazán hosszú távú becslések nincsenek is, már a 2012-es nagyjából 5%-os GDP javulás is szinte alátámaszthatatlan szám.

Persze a fejlődésnek azért van ára is, a korábban meghozott gazdasági megszorításokon már nem enyhít a kormány, a költségvetés kiadási oldalát jelentősen megvágták, főleg szociális oldalon és döbbenetes módon hamarosan bevezetik az általános forgalmi adót is a szigeten. Mindenesetre ezek afrikai szemmel nézve igazán édes gondok, hiszen máshol azon kell stresszelni, hogy vajon lesz-e puccs vagy nem, addig az Indiai-óceán ezen szegletében a gazdaság fejlődéséről és a lakosság jólétéről lehet beszélni.

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Gazdaság (681) Kultúra (6) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Egészség (50) Politika (1581) Belföld (9) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Heti lámpás (264) Jobbegyenes (2624) Mozi világ (440) Sport (729) Irodalmi kávéház (521) Nagyvilág (1306) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6854) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>