Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
936e2652517ca2aa2e168fc240c1b74a.jpg

Mesebeli Afrika - Etiópia: a szebb jövőért mindent

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem vagyok túlzottan járatos Izrael bevándorlási politikáját illetően, de annyi bizonyos, hogy a közel-keleti zsidó állam törvénnyel garantálja az állampolgárságot minden zsidó számára, amelynek keretében Afrikából a nyolcvanas és a kilencvenes években több tízezer zsidó vándorolt be és telepedett le az egész Közel-Kelet gyújtópontját jelentő apró államban.

Ez a bevándorlási folyamat a mai napig tart és a legfrissebb hírek szerint a letelepedési lehetőséget végre megkapja az a nagyjából nyolc ezer etiópiai, akik a hírhedté vált, ún. Beta Izrael csoport leszármazottai és utolsói ennek a filmeket és regényeket megihlető közösségnek – hivatalos elképzelés szerint.

A Beta Izrael (nagyjából Izrael Háza) azt a nagyjából 130 ezres etióp zsidóságot jelenti, akik évszázadokon át éltek a különböző etióp uralkodók, királyok uralma alatt a Tigray régióban. A nyolcvanas évek etióp éhínsége és polgárháborúja ezt a csoportot is súlyosan érintette, így három különböző katonai műveletben (Mózes, Józsué, Salamon – az Egyesült Államok erőteljes támogatásával Szudánon keresztül) Szudán közbeiktatásával Izraelbe menekítették szinte az egész közösséget. Nem távozhattak azonban velük azok az ún. falasák, akik azokat az embereket takarják, akiknek őseit még a 19. században erőszakkal keresztény hitre térítették és emiatt hiába vették fel utódaik ismét a zsidó vallást, kiestek a bevándorlási törvény hatálya alól.

]]>falash mura]]>

A nyolcvanas évek Beta Izrael akciói után azonban a zsidó állam az ő életüket is figyelemmel kísérte és letelepedési kérelmük elbírálásáig, bevándorlásuk jóváhagyásáig az etióp Gondar városa körül felállított táborokba költöztette őket, ahol zsidó szervezetek gondoskodtak ellátásukról. A körülmények persze nem voltak túlzottan jók, nem csoda, hogy a legtöbb, Izraelben is rokonokkal rendelkező falasa is mindent elkövetett, hogy csatlakozhasson a nagyjából 120 ezres izraeli etióp közösséghez – ezzel egyidőben persze az egész történethez messze nem kapcsolódó etiópok is igyekeztek hasznot húzni a helyzetből és zsidóként regisztrálták magukat a táborokban. És ezek az emberek most a hosszú évek várakozása utána végre megkapták a zöld lámpát, vasárnap Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a táborokban élő falasák az elkövetkező négy évben egytől-egyig emmigrálhatnak Izraelbe, amely folyamat után Jeruzsálem lezártnak tekinti az egész Beta Izrael történetet és ilyen jogalapon már senki sem kérheti letepeledését a zsidó államban.

A döntést az izraeli vezetés erkölcsi okokkal indokolta, mely szerint a zsidóság nem hagyhatja, hogy zsidó testvéreik éhínségben, nyomorban és szegénységben éljenek Etiópiában. Persze, ehhez hozzá kell tenni azt a tényt, hogy a falasák táboraiban messze jobb volt az élet, mint egy átlagos vidéki etióp faluban. A mostani döntéssel egyébként Izrael megpróbálja elejét venni egy humanitárius katasztrófának is, ugyanis szakértők szerint már a mostani 8 ezres populációban is vannak bőven olyanok, akik csak a jobb élet reményében vallják magukat zsidónak és annak esélye, hogy további táborok jönnek létre magukat falasáknak mondott etiópokkal, egyre csak növekszik.

A táborok megszüntetése után ugyanis a zsidó állam már kizárólag egyéni alapon fogja elbírálni a bevándorlási kérelmeket, ami véget vet annak az eljárásnak, mely konkrétan lehetetlenné tette a falasa közösség számbavételét, hiszen nap-nap után újabb és újabb emberek jelentek meg a táborok bejáratainál, magukat zsidónak vallva. Ahogy a mondás is tartja: szentek nincsenek, csak különböző árak.

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Történelem (15) Tereb (142) Szépségápolás (15) Gazdaság (676) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Kultúra (6) Életmód (1) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6705) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1306) Jobbegyenes (2576) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Belföld (8) Autómánia (61) Mozaik (83) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (261) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (518)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>