Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
Lovas István: Putyin nagyinterjúja a Le Figaróban

Lovas István: Putyin nagyinterjúja a Le Figaróban

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
 Ne fantáziáljunk!

Vlagyimir Putyin orosz elnök annak alkalmával, hogy Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel, nagy terjedelmű interjút adott a jobboldali francia napilapnak, a Le Figarónak, amely azt e címmel jelentette meg: ]]>„Ne találjunk ki Oroszországból jövő fiktív fenyegetéseket”]]>.

Az orosz elnök azt a hitét fejezte ki, hogy Moszkva és a nyugati kormányok mindegyike biztonságot, békét és együttműködést akar.
Ezért, mondta, „nem a feszültségek szításán kell dolgozni és Oroszországból jövő képzeletbeli fenyegetéseket, hibrid háborúzást, stb. kell hangoztatni”.

Feltette a kérdést: „Mi ma a fő biztonsági probléma? A terrorizmus. Bombák robbannak Európában, Párizsban, Oroszország, Belgiumban. Ez a fő aggodalom. És ne azon spekuláljunk, hogy milyen állítólagos fenyegetések jönnek Oroszországból”,

mondta, majd így folytatta:
„Ezeket a dolgokat önmaguk találják ki, és most önmagukat ijesztgetik ezekkel, sőt még jövőbeli politikájukhoz is használják őket. Márpedig e politikáknak nincs jövőjük. Az egyetlen lehetséges jövő az együttműködés minden téren, beleértve a biztonsági kérdéseket”, tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem azon fő területek egyike, amelyen Oroszországnak és a Nyugatnak együtt kell dolgozniuk.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a nyugati vádakról, melyek szerint Basar al-Asszad szíriai kormánya vegyi fegyvereket vetett be saját népe ellen, az orosz vezető azt mondta, hogy a vádak alaptalanok és azokat a politika motiválja.

Emlékeztetett arra, hogy április 4-én, amikor az állítólagos támadás megtörtént a szíriai Idlib tartományban lévő Han Sajhun városban, Moszkva felszólította Washingtont és a többi érdekelt felet, hogy küldjenek megfigyelőket a szíriai repülőtérre, ahonnan az állítólagos vegyi támadás megindult és a bombázás színhelyére is.

„Véleményem szerint a vádakat csak azért említették, hogy igazolják az Asszad elleni további lépéseket, beleértve a katonai lépéseket”, jelentette ki. Majd azt mondta, nincs bizonyítéka annak, hogy Asszad vegyi fegyvereket használt volna. „Szilárdan hisszük, hogy ez provokáció volt. Asszad elnök nem használt vegyi fegyvereket”, nyomatékosította.

Rátérve a legutóbbi NATO-csúcsra, ahol Oroszországot a biztonságra nézve fenyegetésnek mélyegezték, Putyin rámutatott azon kétértelmű jelekre, amelyeket Moszkva kap a szövetségtől.

A NATO vezetők a csúcson azon kívánságuknak adtak hangot, hogy javítsák a kapcsolatokat Oroszországgal. „De akkor miért növelik katonai kiadásaikat? Ki ellen terveznek harcolni?” – kérdezte Putyin, hozzátéve, Oroszország ugyanakkor megbízik saját védelmi képességében.
Azt is elmondta, hogy Washingtonnak a felszólítása a többi NATO-tagországhoz, hogy fokozzák katonai kiadásaikat és csökkentsék az USA ez irányú terheit, „érthető” és „pragmatikus”, de az Oroszországgal szemben a szövetség által alkalmazott stratégia „rövidlátó”, utalva a NATO terjeszkedő katonai védelmi struktúrájára Oroszország kapujában, és azt „a nemzetközi biztonságra nézve rendkívül vészterhes fejlődésnek” nevezte.

Ukrajnát illetően elmondta, ott belső konfliktusról van szó és „valamennyi probléma gyökere… a kijevi hatalom megragadásának alkotmányellenes és erőszakos mivolta 2014-ben”.

Lovas István - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Tv fotel (65) Belföld (9) Mozaik (83) Életmód (1) Flag gondolja (33) Heti lámpás (264) Jobbegyenes (2624) Történelem (15) Gazdaság (681) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Sport (729) Egészség (50) Autómánia (61) Nagyvilág (1306) Tereb (142) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6854) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (521) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>