Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
52df3f921884fb1060eaadebd24077df.jpg

Lovas István: Hegyi beszéde

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Saját oldalát strébernek nevezi és a szemére veti, hogy talpnyaló állásfoglalásaival Szálasira és Rákosira emlékeztet…

Hegyi Gyula az egyetlen újságíró a fősodratú és mellékági balliberális médiában, akinek cikkei közhelyes átkok, szitkok helyett érdekes gondolatokat közölnek, valamint bőséges mennyiségű kritikát saját térfele, a baloldali ellenzék címére. Igazi ritkaság ő, mint a fehér elefánt.

Jó ideje lapjában, a Népszavában, főként Brüsszelből dögönyözi a hazai neo- és balliberális (köznyelven és tévesen: „baloldali”) pártokat, de annyira vehemensen még soha nem tette, mint abban az írásában, amely április 29-én Ellenzéki csőd címmel jelent meg, ezúttal a Népszabadságban. (Csak nem azért ott, mert kritikája már túl sok volt a szocdemnek csúfolt szélső liberális lapnak?) Hegyi hosszú időn át tagja, illetve vezetője volt az MSZP hívő tagozatának; 2004-től négy éven át az MSZP által delegált képviselőként dolgozott az Európai Parlamentben, majd 2010-től Andor László társadalmi beilleszkedésért is felelős európai biztos kabinetjében dolgozott 2013-ig.

Brüsszeli pletykák szerint az eredetileg filmkritikusnak indult tanácsadót ekkor azért menesztették, mert nem egyszer elbóbiskolt Andor kabinetülésein. Talán ilyenkor, lehunyt szemmel ízlelgette azt a sikert, amelyet 2008-ban kiadott, A brüsszeli utas című könyve aratott, benne különösen A Schuman téri lány című novellája, amely az unió bürokráciájában magányosan felőrlődő fiatal életekről írt.

Antiglobalista szemléletét és a neoliberális közgazdászoknál ellenszenvet kiváltó egyéb gazdasági meglátásait soha sem leplezte. A Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának tagjaként mit érez, amikor egy francia miniszterelnök használja a gazdasági patriotizmus kifejezést, 2005. október 4-én azt válaszolta, hogy ezzel a fogalommal semmi baja.

Az Európai Parlament képviselőjeként a saját hazáját folyamatosan rágalmazó Göncz Kinga, Tabajdi Csaba és más delegációs társaitól igen nagy távolságot tartott. Sokszor saját térfelének sajtója sem tud vele mit kezdeni. A Népszabadságban 2008. július 7-én Seres László azt írta róla: „Ez így nem megy. Az MSZP-nek el kell döntenie, mi a terve Hegyi Gyulával, a demokratikus baloldalnak pedig el kell döntenie, hajlandó-e »idealizmus« címszó alatt relativizálni, elnézően megbocsátani azt, ami megbocsáthatatlan.” Vagyis Seres a nagy baj fő forrását nem Gyurcsány miniszterelnökben, hanem az EP-képviselő MSZP-s Hegyiben látta.

Hegyivel valóban nagyon nagy bajok voltak és vannak. Egy lapinterjúban 2013 decemberében elmondta, II. János Pál és Ferenc pápa kapitalizmus-kritikáit messzemenően osztja, így azt, hogy „nem lehet már a piac láthatatlan kezében és egyéb nem látható erőkben bízni”, valamint azt, hogy a zabolátlan kapitalizmus egyfajta „új zsarnokság” és hogy a piac „öl”.

Egyetlen terület, amely mániákus megszállottsággal „be van akadva” Hegyinek: az antiszemitizmus és kapcsolt témái. A brit Guardianben 2006. október 25-én azt írta, 1956-ban a kommunisták lincselését antiszemita jelszavak és a „náci ideológia újjáélesztése” kísérte. E cikkében Orbán Viktort is sikerült összevonnia a „nácizmussal”. Viszont, amikor a sajtó ezért felelősségre vonta, bocsánatot kért, egyebek közt leszögezve: „nem volt antiszemita kilengés az 1956-os forradalom idején”.

Térfele pártjaival szembeni ellenszenve, illetve ideológiai egyet nem értése Hegyinek az utóbbi időben nőttön-nő, amit nyilván csak tüzel az ellenzék sikertelensége. Egy lapinterjúban, 2013. december 12-i számában elmondta: „Nagy szükség lenne egy újfajta, radikálisabb baloldali pártra a magyar palettán. Mint a német Die Linke, vagy a görög Sziríza, amelyek balra állnak a szociáldemokráciától”, majd hangsúlyozta az erős állam szükségességét, amely fogalom ugyancsak vörös posztó a „demokratikus oldal” neoliberális házi közgazdászai előtt.

Hegyinek a Népszabadság múlt szerdai számában megjelent cikkénél fájdalmasabbat a neo- és balliberális ellenzéki pártok politikusai régen olvashattak. Kerek perec tudomásukra hozta, hogy a magyar katonák Irakba küldésének megszavazásával „összeomlott a demokratikus ellenzéknek az a politikai koncepciója is, amely amerikai segítségtől várta az orbáni féldiktatúra leváltását. Sokunk számára persze legkésőbb André Goodfriend visszahívásakor világossá vált, hogy az Egyesült Államok középtávon is leírta a magyar ellenzéket, és jobb híján kiegyezésre törekszik a Fidesz-kormánnyal”. „Ha olyan sorsdöntő, egy politikus életében csak ritkán előforduló kérdésben az Orbán-kormánnyal szavaznak” – amely, mint megjegyzi, Magyarország Washington elismerését learatva egy végzetesen veszélyes konfliktusba keveredik – „huszadrangú kérdés, hogy a bankfelügyelet vagy a tankerület kérdésében ellenzéki véleményt képviselnek”.

Gyurcsány ezen döntése, állítja Hegyi, „méltó befejezése annak az ámokfutásnak, amelyet a demokratikus ellenzék és a balliberális sajtó jelentős része az elmúlt fél-egy évben folytatott”. Hegyi ezután ugyanilyen keményen megy neki az ellenzéki pártoknak és a médiának azért, amiért képmutatóan, korábbi vonalukkal azonnal elhagyva tettek fordulatot a magyar–orosz, illetve magyar–amerikai viszony miatt csak azért, hogy Orbánt ütlegeljék, az előbbiben olyan hisztérikus hangnemben putyinoztak, hogy az még a Kádár-rendszer Amerika-szidalmazásában is feltűnt volna, míg az utóbbiban olyan hangot ütöttek meg, amelyet még az Egyesült Államokban is csak a republikánus ultrák engednek meg maguknak.

Saját oldalát strébernek nevezi és szemükre veti, hogy szélsőséges, talpnyaló állásfoglalásaikkal Szálasira és Rákosira emlékeztetnek.

A kérdés most már csak az, mit írt volna Hegyi Gyula, ha az MSZP a nem helyett igennel szavaz a magyar katonák Irakba küldésére? Arról az MSZP-ről van szó, amely nem azért szavazott nemmel, hogy a Die Linke vagy a Sziríza irányába tegye meg az első lépést, hanem azért, mert Gyurcsánnyal ellentétben már tudja, hogy ellényegtelenülése miatt Washington szemében nem tényező.

Lovas István – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Történelem (15) Egészség (50) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Tv fotel (65) Mozaik (83) Nagyvilág (1306) Irodalmi kávéház (521) Tereb (142) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Életmód (1) Szépségápolás (15) Heti lámpás (264) Mozi világ (440) Autómánia (61) Mondom a magamét (6854) Belföld (9) Sport (729) Gazdaság (681) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2624) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>