Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 98. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Putyin buktatja Clintonnét?

DER SPIEGEL

Putyin buktatja Clintonnét? A legolvasottabb német hírportál főszerkesztőjének ma reggeli köremailjében arról ír, hogy ma kezdődik Philadelphiában a demokraták négynapos pártkonferenciája és most először egy nőt jelölnek amerikai elnöknek. De a „Hillary-Show” döcögve indul. Tüntetnek ellene Bernie Sanders támogatói és az egész pártot megrázta az emailek ügye. „Clinton bizalmasai azt állítják, hogy az oroszok nyomták ki az emaileket. Bizonyítékokat erre még nem mutattak be. De tény, ami tény: Donald Trump örülni fog.

]]>SÜDDEUTSCHE ZEITUNG]]>

Clintonné email-botránya teljes mértékben rányomta bélyegét a demokraták konvenciójára. A közzétett levelezésekből kiderült, hogy a párton belül intrikák indultak riválisa, Bernie Sanders ellen. A müncheni szerkesztésű lap – amelynek nagy stábja van jelen a konvención – érthetőnek tartja, hogy a pártelnöknőjét ezért menesztették. Ez a lap is ismerteti a „Putyin van az emailek kiszivárogtatás mögött” teóriájának hangoztatását a Clinton csapatban.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

A vezető amerikai lap érezhetően ideges cikkét teljes mértékben azon orosz „alösszeeskűvés” témájának szenteli, amely szerint Putyin orosz elnök Clintonné húszezer emailjének áttételes közzétételével a WikiLeaksen beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. A bizonyítás nehéz, de a cikk két szerzője azért megpróbálja.

Achív anyag: az e helyütt június 15-én megjelent sajtószemlékben ez volt olvasható az Oilprice szakportált idézve:

]]>OILPRICE]]>

Lehet, hogy Clintonné elnöki esélyeit Putyin fúrja meg, hogy az oroszbarát Trump legyen az elnök? Lehet: A vezető kőolajipari hírportál „megbízható nyugati hírszerzési forrásokból” úgy értesült, hogy az orosz kormány a közeljövőben a birtokában lévő azon emaileket nyilvánosságra hozza, amelyek Hillary Clinton magánszerveréből származnak azon időből, amikor külügyminiszter volt. Ezzel bizonyítva lenne, hogy Clintonné valóban hozzáférhetővé tett amerikai titkokat a külföldnek azáltal, hogy szigorúan bizalmas kormányjelentéseket magánszerverére pakolt és ezzel megsértette az amerikai törvényeket és hogy – mint erre gyanakodtak korábban is – a szerverét a külföldi hírszerzők célba vették. A Clintonné-emailek nyilvánosságra hozatalát Vlagyimir Putyin orosz elnök fogja eldönteni és megtörténhet, hogy azok a Wikileaksben látnak napvilágot. (Az e helyütt látható tegnapi szemlében volt olvasható, hogy Julien Assange, a Wikileaks társalapítója ezzel fenyegette meg Clintonnét.)

]]>THE NEW YORK POST]]>

Trump vasárnap délután arra is időt szakított, hogy az amerikai napilapnak vidáman odakiáltsa: „Óóó, Obama testvére, Malik most jelentette be,  hogy rám szavaz!”. A lap nyomtatott kiadása ma reggel ezzel az óráscímmel jelentkezik: „Obama Trumpért!”. Kisebb betűkkel: „Az elnök féltestvére Donaldra szavaz”. Malik elégedetlen Barack kormányzásával, elsősorban Khadafy líbiai diktátor megölése miatt. Azt mondta a New York Postnak – egy kenyai faluból, ahol él -, hogy „Szeretem Donald Trumpot, mert a szívemből beszél”.

]]>MICHAEL MOORE]]>

Az Oscar-díjas amerikai filmrendező honlapján öt, hosszan kifejtett okot sorol fel, amiért szerinte be fog következni a katasztrófa és Trump fog győzni. Ő annyira kétségbeesett emiatt, írja, hogy megszegi ígéretét és mégis elmegy Clintonnéra szavazni.

]]>EUOBSERVER]]>

A brüsszeli szakportál e nem egészen logikus címmel ismerteti a Orbán Viktor báványosi  kiállását Trump mellett mai keltezésű cikkében: „A magyar miniszterelnök támogatja  Trumpot, az EU-elleni retorika ellenére”.

]]>HUNGARIAN SPECTRUM]]>

Az Eva S. Balogh által az USA-ban működtetett és írt, Magyarországot az ellenzék szemével láttató portál tegnap Orbán Viktor bálványosi beszédének azon részét támadja, amelyben a miniszterelnök Donald Trumpot dicsérte. A szigorúan moderált honlapon az első kommentár szerzője Gyula Bognar Jr, aki tegnap 7:34 perckor így panaszkodik: „A Világ  /sic!/ jobb hely lenne ma, ha egyeseket már kiskorukban elütött volna egy villamos. Ilyenek voltak és ma is ilyenek Hitler, Sztálin, Maó, Pol Pot, Szálasi, Rákosi, Orbán és most itt van nekünk Trump.”

]]>SPUTNIK]]>

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy ifjúsági fórumon elmondta, hogy zárt ajtók mögött milyen követelésekkel állt elő Szíriával kapcsolatosan John Kerry amerikai külügyminiszter moszkvai látogatásakor. Kerry Asszad elnök azonnali lemondását követelte minden magyarázat nélkül. Lavrov szerint Kerry meg van róla győződve, hogy a szíriaiak hatalmas többsége nem támogatja Asszad elnököt. Lavrov azt javasolta, hogy az új elnököt demokratikus úton kellene megválasztani. Majd elmondta Kerrynek, hogy ami a Közel-Keleten és  Észak-Afrikában történik, az a Nyugat inkompetens, szakmaiatlan hozzáállásának az eredménye. „Nyugati partnereink úgy viselkednek, mint egy elefánt a porcellán üzletben”, mondta kollégájának.

]]>RUSSIA TODAY]]>

Az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezetek most nyilvánosságra hozott jelentése szerint Ukrajnában polgárokat önkényesen tartóztatnak le és kínozzák őket. Ebben részt vesznek a milicisták, az ukrán kormánycsapatok és önkéntes harcosok is, jelenti a globális orosz hírtévé német nyelvű portálja. Az elemzés 40 áldozattal készült interjún alapszik.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Európában az emberek már azt kérdezik, hogy vajon az erőszak mindennapi életük részévé válik-e, írja a globális lap európai kiadása. (A tegnap esti keltezésű  cikk az ansbachi iszlamista robbantás előtt jelent meg a lap portálján, illetőleg annak mai nyomtatott változatában.)

]]>THE WASHINGTON POST]]>

„Tíz évvel a legutóbbi libanoni háború után Izrael arra figyelmeztet, hogy a következő sokkal rosszabb lesz” címmel a lap izraeli tudósításában arról ír,  hogy a Hezbollah-val várhatóan vívott háború „iszonyatos” lesz. A Hezbollah roppant módon megerősödött. Nem gerillák csoportja, hanem hagyományos hadsereghez hasonlítható szervezet. A békésnek tűnő, Izraellel határos libanoni falvakban hatalmas számú rakéta vár kilövésre, elrejtve. Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője figyelmeztetett: rakétáikkal lecsaphatnak a haifai kikötőben lévő ammónia üzemekre és ennek hatása egyenlő lehet egy atombombáéval és 800 000 ember halálával végződhet. Egy izraeli elemző szerint Libanonra még pusztítóbb csapást mér majd Izrael.

]]>FOREIGN POLICY IN FOCUS]]>

A külpolitikai portál elemzése szerint jelenleg közelebb állunk egy atomháború katasztrófájához, mint bármikor a hidegháború idején. Ezért a Nyugat ukrajnai és Oroszországgal szembeni magatartása a felelős, szögezi le a cikk.

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

Mohammed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter twitterén az Iszlám Állam által elkövetett afganisztáni merénylet kapcsán azt üzente, hogy a siítáknak és szunnitáknak egyesülniük kell a szélsőségesek legyőzésére, jelenti a független francia portál.

]]>JTA]]>

A Zsidó Távirati Iroda a litvániai Kaunasból jelenti, hogy ott, a fővárostól, Vilniustól 55 kilométerre a hetedik Erőd idilli környezetében lévő épületeknél esküvőket tartanak, buliznak, és családok élvezik az élet örömeit. Holott itt 1941-ben több ezer zsidót tartottak fogva éheztettek ki és mészárolták le őket a litván náci kollaboránsok. A terjedelmes cikkben többen nyilatkoznak, hogy ez tarthatatlan és itt az ideje a nemzetközi tiltakozásnak. A litván társadalom még mindig nem tud szembenézni múltjával.

]]>HAARETZ]]>

Az izraeli lap a Moszadtól kapott exkluzív értesülése alapján tíz nyomtatott oldal terjedelemben fedi fel, hogy Otto Skorzenyt, a Waffen-SS korábbi altábornagyát miként szervezte be a Moszad és használta fel arra, hogy megakadályozza német tudósok részvételét az egyiptomi rakétafejlesztési programban. A cikkben megemlíti, hogy Skorzeny vezette azon különleges erőket, amelyek feladata volt Horthy Miklós elrablása és kormánya behelyettesítése egy „keményebb vonalat követő nyilas rezsimmel”.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7654) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Életmód (1) Tereb (146) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (319) Kultúra (9) Politika (1582) Egészség (50) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2815) Belföld (11) Nézőpont (1) Történelem (18) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>