Ma 2021 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 72. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Elhallgatott hírek” néven sorozatot indítottam azért, hogy a hazai média hallgatását vagy várható hallgatását egyes témákban áttörjem.

]]>EURACTIV]]>

A Krím-félsziget „törvénytelen annektálásáig” (értsd:  népszavazásig) az EU Oroszországot stratégiai partnerének tekintette. Most az uniós vezetők azzal bízták meg Federica Mogherini külügyi főbiztost, hogy készítsen elő egy új EU Globális Stratégiát, amely az Unió jövőbeni globális lépéseit irányítja. E stratégiát Mogherini a június 28-29-én tartandó EU-csúcstalálkozón mutatja be. Az uniós ügyekre szakosodott portál úgy tudja, hogy ebben a dokumentumban Oroszország már mint „stratégiai kihívás” fog szerepelni.

]]>EUOBSERVER]]>

Lengyelország megkérdőjelezi a jogállamiságnak az Európai Bizottság által indított, vele kapcsolatos EU-vizsgálat jogszerűségét. A jelentés révén a Bizottság várhatóan hamarosan súlyosan elítélő döntést ad ki. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság Párt elnöke kijelentette, „az ellenünk használt eljárást nem fedi az uniós szerződéssel: az művi és azt bármely pillanatban az EU bírósága elé vihetjük”. Hozzátette: „az európai központok nem tartják tiszteletben a tagállamok szuverenitását, ami azt jelenti, hogy nem tisztelik Lengyelországot és a lengyeleket”.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

A dalai láma kijelentette: túlságosan sokan kérnek menedéket Európában. „Európa – például Németország – nem válthat arab országgá”, mondta. Az amerikai főváros  lapja azonnal kommentálta is e nyugati kedvenc váratlan kijelentését így: „a rokonszenv váratlan kiterjesztése volt ez egy olyan érzésnek, amely termékeny talajra talált nacionalista csoportok között”.

]]>MONDOWEISS]]>

Hillary Clinton Izrael kedvéért támogatta az iraki háborút, jelentette ki Mark Landler, a New York Times újságírója egy televíziós műsorban.

]]>HAARETZ]]>

Az amerikaiak egyharmada, a britek 40 %-a támogatja az Izrael elleni szankciókat és bojkottot, illetve az onnan való tőkekivonást sürgető BDS mozgalmat, derült ki az Ipsos globális piackutató felméréséből. Ugyanakkor az amerikaiak 62 %-a és a britek fele a BDS mozgalmat az antiszemitizmus modern formájának tekinti, számol be a közvéleménykutatás eredményeiről az angol nyelvű izraeli lap.

]]>JTA]]>

A zsidó távirati iroda arról számol be, hogy „zsidó liberálisok készen állnak arra, hogy a nyarat Donald Trumpról vallott elégedetlenségük kifejeződésévé tegyék úgy, hogy az le is dorongolja Trumpot és szórakoztasson is”. A Bend the Arc civil lobbicsoport a jövő héten tartandó konferenciáján fogja eldönteni, hogy miként tudná megakadályozni Trump esetleges elnökké választását.

]]>PSYCHOLOGY TODAY]]>

Növekvő és zavaró értelmiség ellenes elitizmus van jelen az amerikai kultúrában. Ez a tudomány, a művészet, a társadalomtudományok elutasítása és behelyettesítésük szórakoztatással, önelégültséggel, tudatlansággal és szándékos hiszékenységgel”, olvasható a pszichológiai szaklapban A cikk igen sok példán keresztül mutatja be ezt a folyamatot. Az Egyesült Államok az 52-ik helyen áll 139 nemzetből a matematika és a tudományok oktatása terén. Sok tanár tudománytalanságot tanít, mint például a fejlődéstan helyett a Bibliára támaszkodó teremtéstörténetet. Egy Ohio államban végzett felmérés szerint a diákok 77 százaléka nem tudta, hogy  George Washington volt az USA első elnöke; hogy Thomas Jefferson a szerzője a függetlenségi nyilatkozatnak; az amerikaiak 18 százaléka hiszi még mindig azt, hogy a nap kering a Föld körül, és így tovább. Amerika „lehülyülése” folytatódik. Az iskolákban csúfolják az igazán értelmes diákokat, míg a jó sportolók a sztárok. Az előbbieket olykor meg is verik.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Ez a Nyugat Weimar-pillanata?” címmel a vezető amerikai lap ma is a nyugati sajtó kényszerpárhuzamával birkózva megállapítja, hogy azért mégsem Weimar Trump előretörése, miközben részletesen foglalkozik a régmúlttal is. A szerző a neokonzervatív német Die Zeit politikai szerkesztője, Jochen Bittner, aki kifejti Donald Trump és Norbert Hofer azért mégsem Hitler. A cikkből megengedhetetlenül és kivételesen hiányzik Magyarország neve.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Kultúra (6) Nagyvilág (1454) Jobbegyenes (2004) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5221) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657) Belföld (6) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Rejtőzködő magyarország (171) Heti lámpás (254) Egészség (50) Gasztronómia (539) Életmód (1) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>