Ma 2024 június 15. Jolán, Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.
3d97c28db9ed6f5b180819bb2836aaf3.jpg

Írből írva 8. - A jövő itt van!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Blurb: Húsz éve még fantázia szülte jövőkép volt, ma már több repülőtéren is üzemel a teljes testátvilágító. Nemsokára Dublinban is. 

Talán nem mindenki emlékszik az Emlékmás című filmre. Sokan tán nem is látták, lévén - leírni is fáj - huszonegy évvel ezelőtt készült, amikor Arnold Schwarzenegger még nem házasságtörő kormányzó volt, hanem szelíd akciófilm-sztár. Akiknek kimaradt volna, mert mondjuk azóta születtek, ne keseredjenek, számukra már készül a remake Hollywood újrahasznosító üzemeiben. A film egy bizonyos jelenetét érdemes feleleveníteni. A két évtizeddel ezelőtt megálmodott jövőben az emberek a reptéren egy röntgen ernyő előtt haladnak el, mely kiszúrja, ha fegyver van náluk.

 

Nos, az akkor filmen felvázolt jövő itt van. Dublin repterein nemsokára bevezetik a full body scannert, kezdődik a teljes átvilágítósdi.

A szerkezet, a fenti filmrészlettel ellentétben nem röntgensugarat (x-ray), hanem úgynevezett milliméter hullámokat használ, és a kapott kép nem ember belsőjét, hanem a felszínét mutatja, azaz a mezítelen testet. Ezért a szkennert, emberi jogokra hivatkozva, csak úgy szabad használni, ha a képeket nem tárolják, azonnal megsemmisül. Mégis, hacsak valaki nem rendszeres látogatója a nudistra strandoknak, kényelmetlenül érintheti a tudat, hogy pőre testének képét vizsla szemű tisztek mustrálják.

Tetszik, nem tetszik, a rendszert szeptembertől üzembe helyezik, egyelőre egy tizennyolc hónapon át tartó tesztelés céljából. Ennyi ideje van mindenkinek, hogy eldöntse, másfél év múlva hajlandó lesz-e "mezítelenül" pózolni a vámosok előtt, esetleg más utazási módot választ, esetleg alakít kicsit a testén, lefogy, edzi magát, hogy ne kelljen szégyellnie a pocakját. Ez idő alatt lehet tiltakozást benyújtani, tüntetést szervezni.

Mert tiltakozók természetesen akadnak. Ahogyan akadtak Angliában, az Egyesült Államokban. Hiszen nem Dublin az első reptér, mely használni fogja ezt a szerkezetet. A pro és kontra vélemények tárháza óriási, mint mindenütt, ahol a bűnözés elleni harc folyományaként személyiségi jogok sérülnek. Gondoljunk csak az örök témákra. Ha a rendfenntartóknak nem áll módjukban lehallgatni a telefonokat (elolvasni az emaileket), akkor privát társalgásaink valóban azok maradnak, de a bűnözők információváltása is. Motozni sem azért szoktak, hogy jókedvükben az utasok méltóságát sértsék. A nagyobb készpénz összegek befizetésekor sem azért kell igazolnunk magunkat, mert az átlagember anyagi helyzetére kíváncsiak, hanem, hogy a pénzmosásokat visszaszorítsák. Ám mint minden biztonsági intézkedés, ez az úgy csapódik majd le a kisemberre, mint egy újabb kellemetlenség, melyet el kell viselnie, ha civilizált környezetben szeretne élni.

Persze vannak, akik humorosan fogják fel. Az egyik első dublini tesztalany mosolyogva azt nyilatkozta, hogy szerkeszet kinézete és zümmögése miatt azt várta, hogy a készülék felteleportálja őt az Enterprise űrhajó fedélzetére. Legyenek ők a mintaképeink, viseljük könnyedén a készülő újabb kihívást.

Papp Attila
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gazdaság (711) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7652) Belföld (11) Mozaik (83) Autómánia (61) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Sport (729) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (319) Kultúra (9) Jobbegyenes (2813) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Történelem (18) Szépségápolás (15) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>