Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 103. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Lőttek az EU-török migránsegyezménynek (Financial Times).

]]>FINANCIAL TIMES]]>

„Csapás a migránsegyezményre, miután Törökország elveti az EU-nak a terrortörvényre vonatkozó követeléseit” címmel a globális brit lap ma reggel ezzel a címmel ismerteti azt, mit mondott neki tegnap Omar Celik. A török európaügyi miniszter kijelentette, noha országa nyitott megvitatni európai partnereivel a terrorellenes törvényt és elkötelezheti magát reformokra hosszabb távon, de „lehetetlennek” nevezte ugyanazt rövid távon, miután a kormányt csaknem megpuccsolta Fethullah Gülen Amerikában élő muzulmán hitszónok követői. Gülent a török kormány terroristának bélyegzi. Az EU viszont ismételten egyértelművé tette, hogy nem hajlandó meghajolni a terrorjogszabályok megreformálása kérdésében. Dimitrisz Avramopulosz, az uniós migrációs biztosa kijelentette a Financial Times-nak: ha Törökország vízum liberalizációt akar, akkor az EU-nak minden feltételét teljesítenie kell.

*             *             *

Gideon Rachmann, a lap egyik vezető publicistája „A demokrácia globális visszaszorulása]]>címmel]]> megjelent cikkében összeveti a 26 évvel ezelőtti helyzetet, amikor a demokráciának és a liberalizmusnak állt a zászló, és a korszakot olyan emberek fémjelezték, mint Nelson Mandela, Václav  Havel, Gorbacsov és Jelcin, szemben a maival, amelyre Putyin és Erdogan nyomja rá bélyegét. Lengyelországban és Magyarországon erodálják a sajtószabadságot és az igazságügyi függetlenséget. Kínában a múlt héten ítéltek hosszú börtönbüntetésre emberjogi ügyvédeket és az Egyesült Államokban ha Trump nem is lesz elnök, „már most hatalmas kárt okozott az amerikai demokrácia presztízsének és méltóságának”.

]]>POLITICO]]>

Szentpéterváron ma találkozik Putyin elnökkel Erdogan török elnök. Miként hat a két ország közötti közeledés a NATO-ra? Sehogy, idézi az amerikai portál európai kiadása a német külügyi szóvivőt.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Erdogan változtatott alapvetően politikáján, írja a vezető amerikai lap a Putyin-Erdogan találkozóról. Törökország éveken át támogatta a szíriai Asszad-kormány ellen küzdő szunnita iszlamista csoportokat. De ez visszalőtt Ankarára: több millió menekült, az Iszlám Állam támad, és a kurd milíciák hatalma nő Észak-Szíriában. Erdogan így már nem gondolja, hogy a szíriai elnöknek távoznia kellene, ami – idézi cikke végén a lap egy török egyetemi tanár véleményét – komoly problémát fog okozni (mármint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek).

*             *             *

]]>Ötven]]> vezető republikánus nemzetbiztonsági tisztségviselő írt alá egy levelet kinyilvánítva, hogy Donald Trumpnak nincs meg a jelleme, értékei és tapasztalatai ahhoz, hogy elnök legyen és elnökként „kockáztatná országunk nemzetbiztonságát és jólétét”. Ő lenne az amerikai történelem legoktalanabb elnöke. Rendkívül ritka, írja a lap, hogy a külpolitikai elit ilyen nyíltan és agresszíven lépjen a nyilvánosság elé. Trump visszavágott: ők azok, jelentette ki, akikre végre az amerikai nép név szerint tekinthet, hogy megtudja, kik miatt lett a világ kaotikus és olyannyira veszélyes. Többüket azonosította azokkal, akik az iraki háború tervezői voltak.

]]>EURACTIV]]>

Törökország készen áll arra, jelentette ki tegnap Erdogan elnök, hogy megvalósítsák a Török Áramlat földgázvezeték projektet, amely megkerüli Kijevet és megbünteti majd Szófiát, amiért a bolgár kormány a megbuktatott Déli Áramlat építését elszabotálta. Az új Török Áramlat vezeték a Fekete-tengeren át a török-görög határon fekvő Ipszila városba viszi a földgázt. A cél az, hogy 47 milliárd köbméter földgázt szállítson Középe-Európába és a balkáni országokba. A tervet jegelték, miután a törökök tavaly november 24-én a szír-török határon lelőttek egy orosz vadászgépet, írja a brüsszeli szakportál.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

„A Dzsais al-Fatah iszlamista zsoldosai bejelentették, elűzték a reguláris szíriai hadsereget Aleppóból, hogy az egész várost uralmuk alá hajtsák”, idézi őket a német gazdasági-politikai portál. A beszámoló összefoglalója: „Az Al-Kaida, az Al-Nuszra front terrorista csoportok szíriai lerakata és más zsoldos csapatok Aleppót teljes mértékben meg akarják hódítani(néven nevezve azon terroristákat, akiket a nyugati sajtó cukisan „lázadóknak” keresztelt el).

 ]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

Totálisan elégtelennek nevezi a népszerű független francia portál a francia kormánynak a terrorveszély elhárítása érdekében tett lépéseit. Illusztrációként friss közvéleménykutatási adatokat idéz. Ezek szerint a franciák 65 %-a úgy gondolja, Hollande elnök és Valls miniszterelnök nem alkalmazza a szükséges eszközöket, hogy a terrorfenyegetés ellen küzdjön. Januárban ez az arány még csak 46 % volt. 77 % szerint a terrorizmus elleni harc nem hatékony.

]]>DIE WELT]]>

Regensburgban balkáni menekültek nem akarták elhagyni a nekik ideiglenesen otthont nyújtó plébániát. Ezután a rendőrség rámolta ki őket, számol be róla a német lap.

]]>LIBRE RED]]>

Társadalmi és politikai szervezetek, valamint szakszervezetek tüntettek tegnap Buenos Airesben „Békét, kenyeret, földet, hajlékot és munkát!” jelszavak alatt Mauricio Macri neoliberális argentin elnök „munkásellenes” politikája ellen. Az erről beszámoló antiglobalista spanyol portál ismerteti, hogy amióta a neoliberális elnököt megválasztották, igen gyorsan nő a munkanélküliség, az éhínség és a polgárok gazdasági bizonytalansága. Az élelmiszerek ára rohamosan emelkedik. A peso devalválódik. (Macrit múlt decemberben választották elnökké.)

]]>SÜDDEUTSCHE ZEITUNG]]>

„A nacionalizmus idiotizmus” címmel a balliberális német lapban Norbert Blüm, a Kohl-kormány volt munkaügyi minisztere írt cikket. Magyarország az első bekezdésben, a hitlerizmus a negyedik bekezdésben köszönt ránk. Az előbbi nemzeti autizmusban vétkes, mert 89-ben Magyarország nyitotta meg a határokat a keletnémet menekültek előtt. Ezután a nacionalista módon bezáró határfalak technikai-ideológiai részletei következnek. Hogy az milyen szörnyű. A múlt tükrében ezzel az újdonsággal kiált fel a szerző: „Soha többé!”. (A német és az egész nyugati sajtóterrorra jellemzően elképzelhetetlen lenne, hogy egy újságíró megkérdezné az agg politikust, vajon milyen korszak visszahozatalával fenyeget az átlagosan 11 km mélységben a megszállt palesztin területen felhúzott, 8 méter magas apartheid fal.)

]]>TAGESANZEIGER]]>

Nincs magára valamit adó német lap, amely ne szörnyülködne azon, hogy az MTV nem említette egy menekült szír úszónő, Yusra Mardini pillangósban elért aranyérmét. A Tagesanzeiger is hosszan részletezi a sztorit, a magyar közmédia „elembertelenedését” említve és ugyanilyen hosszan ír a kihagyásért bűnös riporterről, aki korábban verte a feleségét. (E lap korábban Demszkyről írt cikkeiben nem említette, hogy a bukott főpolgármester barátnője orrát törte szét.) A közszolgálati cenzúrát még a Helsinki Bizottság is elítélte! – közli a német lap, ezúttal Hitlert és a Hosszú Katinkát aljas módon vádoló cikkeket kifelejtve történetéből.

]]>THE EVENING STANDARD]]>

Appio olasz városban a ház lakói értesítették a rendőröket, hogy egy lakásból kétségbeesett sírás és kiabálás hallatszik. Két rendőr ment oda, amikor kiderült, az igen idős pár magányában lett elkeseredett. Főztek nekik tésztát, írja a brit lap.

SPIEGEL ONLINE

A német hetilap reggeli köremailjében egy kínai turista heidelbergi kalandjait ismerteti. Miután bejelentést akart tenni elvesztett tárcájáról, rossz iratot töltött ki és véletlenül egy menekültkérvényt írt alá. Westfalenben egy meneküldotthonban helyezték el. Elvették útlevelét és ujjlenyomatot vettek tőle. Csak két hét múlva engedték el, amikor egy helyi kínai vendéglős tolmácsként segített neki.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Szépségápolás (15) Sport (729) Autómánia (61) Mozi világ (440) Tereb (146) Tv fotel (65) Gazdaság (704) Flag gondolja (36) Életmód (1) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Történelem (18) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7536) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2786) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>