Ma 2023 szeptember 30. Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.
Lovas István: Abzug Hóman, éljen Jancsó?

Lovas István: Abzug Hóman, éljen Jancsó?

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)
Jancsó: "Zsidó fattyúknak itt nincs helyük"

Hóman Bálint szobrát az Aruz Sheva nevű izraeli rádió 2015. december 18-i jelentése szerint azért nem lehetett felállítani Székesfehérvárott, mert zsidó csoportok vehemensen tiltakoztak ellene “antiszemita nézetei miatt”, olvasható az összefoglalóban: Hungary scraps statue of anti-Semite Planned statue of Balint Homan, who held anti-Semitic views, cancelled after outcry from Jewish groups.

Jancsó Miklóst ezzel szemben szabad ünnepelni. Akkor elevenítsük fel azt az interjút, amelyet az azóta elhunyt Zágoni Sándor népi alkotóművész adott a Demokratának, 1996. július 4-én:

JANCSÓ: ZSIDÓ FATTYÚKNAK ITT NINCS HELYÜK

Kérdés: Amikor telefonon megismerkedtünk, mesélte nekem, hogy Jancsó a tévében az életéről beszélgetett valakivel, és az ismert rendező azt mondta, regős cserkész volt. Ön azt mondta, nem volt és meghívott házába egy beszélgetésre.

Zágoni: Igen, azt mondta, regős cserkész volt. Kérdés: Mi az a regős cserkész? Z: Azok a cserkészek, akik gyűjtik a népdalokat, néptáncokat. K: Hol volt regős cserkész? Z: Nem volt regős cserkész, hanem a HÖKK-ben volt. K: Mi az a HÖKK?

Z: A Honvédcserkész Őrvezetők Kiképző Kerete.

K: Zágoni úr ezt honnan tudja?

Z: Együtt voltunk a HÖKK-ben. Mi már inkább öregcserkészek voltunk.

K: Hány éves most, Zágoni úr?

Z: 83 – sokkal idősebb mint Jancsó.

K: Sokkal fiatalabbnak látszik a koránál.

Z: Mondják. Szóval a Jancsó. Erdélyi magyar cserkészek voltunk. Én a kolozsvári piarista gimnázium cserkészcsapatának voltam a tagja. Ott érettségiztem, majd a kolozsvári Gazdasági Akadémiának voltam a hallgatója. A Jancsó viszont első éves vagy másodéves jogász volt. A Magyar Cserkészszövetséggel illegális kapcsolatban álltunk. Tőlük kaptunk felszerelést, támogatást. A mi célunk az volt, hogy minden tekintetben különbek legyünk, mint a román cserkészek. Ami olyan jól sikerült, hogy egy szebeni nemzetközi dzsemborin a kolozsvári piaristák csapatát negyedúton leállították, mert szinte háziversenyeket rendeztünk. Az első hatból legalább hármat mindig mi nyertünk. A HÖKK-táborokban egyébként a jövendő cserkésztiszteknek a kiképzése folyt. Ekkor már dúlt a világháború. A németek is benn voltak, de nem nagyon barátkoztunk velük. Ugyanis a Volksbunddal nem voltunk a legjobb viszonyban.

K: Jancsó aktívan részt vett a HÖKK-ben?

Z : Amikor például Besztercén táboroztunk, akkor a két HÖKK század közül az egyiket Elekes Tamás vezette, a másikat pedig Jancsó Miklós. Nyiku jó megjelenésű…

K: Ki?

Z: Hát Jancsó Nyiku. Aki jogász volt. Ő az állampolgárok és a cserkészek jogairól és kötelességeiről tartott előadásokat. Ennek a területnek Jancsó Nyiku volt a referense.

K: Jancsó Nyiku?

Z: Másként nem is ismertük. Nicolae volt, mert az édesanyja román. Édesapja meg azt hiszem szerb származású. Mostanában – a tévében – azt mondja, hogy zsidó vér is van benne. De térjünk vissza a történetre. A HÖKK-nek volt egy nagyon kedves tagja. Hargitai Öcsi, aki egy kolozsvári bankigazgató fia, aki szintén a piarista gimnáziumban járt. Jancsó tartott egy nagy előadást, amikor a zsidótörvény megszületett. Eleinte nagy zavar volt, mert senki nem tudta, ki számit zsidónak, ki nem. Amikor már odáig fajultak a dolgok, hogy már a sárga csillagot is emlegették, akkor mindenkinek igazolni kellett a származását. Zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. Nem volt egyszerű dolog. Kiderült, hogy a Hargitai Öcsiben a nagyanyai ágról volt egy zsidó beütés. Jancsó Nyiku akkoriban iszonyúan pocskondiázta a zsidókat meg főként a strómanokat, mert ugye ő törvénytisztelő ember volt.

K: Miért haragudott Jancsó Miklós annyira a strómanokra?

Z: Mert hogy kijátsszák a törvényt. Kolozsvárott az Unió utcában volt egy Redoute nevű épület. Amolyan kulturális központ volt. Bálteremmel, könyvtárral, előadóteremmel. Egyszer tartottak ott egy nagy csapatgyűlést. Ez akkortájt volt, amikor a Hargitai Öcsiről kiderült, hogy távoli zsidó beütés van benne. Jancsi Nyiku tartott egy nagyszabású előadást, hogy mi a zsidótörvény, miként kell értelmezni, milyen lesz a végrehajtás. És akkor elővette a Hargitai Öcsit és nagyon megalázóan levette róla a cserkésznyakkendőjét és közölte vele, hogy itt nincs helye közöttünk zsidó fattyúnak és kiküldte a teremből. Nagyon fel voltunk háborodva és mondtuk, “Nyiku, ne csinálj ilyeneket, mert neked ehhez semmi közöd sincs, majd a törvény elintézi”. Meg hogy “a cserkész nem politizál” és hasonlókat mondtunk.

K: De Nyiku hajthatatlan volt?

Z: Nyiku hajthatatlan volt. Ő mindig is a jognak, a törvénynek a tiszteletét tanította, tehát a Hargitai Öcsit kiutasította a teremből. Akkor aztán nagyon megcsappant a barátság. Nyikut tulajdonképpen ettől kezdve majdnem bojkottáltuk.

K: Parancsnok típus volt? Ezt a Charta-beli szerepe miatt kérdem.

Z: Igen. És egyébként nagyon jól állt neki az aranysújtásos cserkésztiszti tábori sapka, egyik oldalon a cserkészliliommal. Vitorlavászonból készült viharkabátjában kifejezetten mutatós volt.

K: Jancsó szeret a fején viselni valamit, úgy tűnik.

Z: Igen, mostanában sokszor láttam sábeszdekliben, mint amikor kint volt Jeruzsálemben. Tudja, amikor az a 2500 hitgyülekezetes ment ki.

K: Találkozott később Jancsóval?

Z: Hogyne, még itt, Pesten is.

K: Vannak, akik még élnek és emlékeznek erre az esetre?

Z: Könnyen meglehet.

K: Jancsó szeretett énekelni a cserkészekkel?

Z: Velünk együtt egyforma harsányan énekelte például azt a nótát, hogy “Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája”. De amikor nemrégiben hazahozták a hamvait, a Vérmezőn a hazahozatal elleni chartás tüntetésen a Lenin-sapkában megjelent Jancsó Nyiku már nem ezt énekelte. Lehet persze, hogy neki van igaza, mert a pénznek nincs szaga.

Lovas István - ]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mondom a magamét (7104) Tereb (145) Tv fotel (65) Gazdaság (689) Mozaik (83) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (529) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Autómánia (61) Belföld (10) Flag gondolja (34) Egészség (50) Sport (729) Gasztronómia (539) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2683) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (276) Történelem (16) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>