Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
fcf281bbd613e00ac90ee03f1979045d.jpg

Indián Amerika – 2 - Kolumbusz a felfedező

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

1492-ben történt, hogy egy talán genovai származás, spanyol szolgálatba állt hajós, bizonyos Cristobal Colon felfedezte Amerikát. Legalább is így látja a „hálás” utókor…

Európa néhány országának a következő évszázadok felemelkedést hoztak. Hiszen lerabolták az új földrészt Patagóniától Alaszkáig, nemesfémjeit, terményeit, állatait, kincseit. Mindez Európát gazdagította. Hatalmas birodalmak omlottak kártyavárként össze. Ami áldás 8,) volt Európának, átok az ott élő millióknak.

Mert Amerika földje nem volt lakatlan. Kisebb-nagyobb törzsek, népek, nemzetek éltek e hatalmas földön. Birodalmak alakultak és tűntek tova az európaiak beavatkozása nélkül is.
 
Mennyi indián (hiszen Kolombusz után így hívjuk őket) élhetett Amerikában? Évszázadokig azt sulykolták a népirtás bűne alól mentséget keresők, hogy nagyon kevesen. Ma már arról regélnek, hogy csak a mai Egyesült Államok területén legalább 10 millió (!) indián élhetett. Tíz millió…
 
 
Azon a területen, ahol ma 300 millióan élnek. Fehérek, latinok, feketék, ázsiaiak, indiánok és a keverék rasszok.
 
Kolumbusz persze nem Amerikába igyekezett. Élete végéig meg volt győződve róla, hogy Ázsiába jutott. A mesés Indiába, mely nem volt ismeretlen az európaiak előtt. India gazdagsága, egzotikus fűszerei sokszor aranyáron jutottak el a spanyol, francia, angol uralkodók, nemesek asztalára. Jó, bár veszélyes üzlet volt kereskedőnek állni. Ám India oly messze volt és a szárazföldi karavánutakat veszélyeztették a mohamedán arabok, majd a mongolok, azután az oszmánok.
 
Erre jött egy fantaszta hajós és azt mondta, a Föld gömbölyű és az áhított Keletre, el lehet jutni…nyugat felé. Vajon ha a Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd által összehozott ifjú birodalom, a Spanyol Királyságnak nem kellett volna annyira a pénz, hittek volna egy őrült ötletnek?
 
 
Ekkoriban még keményen tartotta magát a hit (a másként gondolkodók könnyen máglyára kerülhettek), hogy a Föld lapos. Ha lapos, akkor nyugat felé hajózva eljuthatunk a Föld szélére, ahol a Semmibe lógathatjuk a lábunk.
 
Kolumbusz vajon magától volt ilyen okos? Egy korát megelőző géniusz? Vagy birtokába jutott olyan adatoknak, térképeknek, mendemondáknak, hogy a föld gömbölyű. S nemhogy nem esünk le róla, hanem körbe is lehet járni?
 
Komoly érv volt ekkoriban, hogy ha a Föld gömbölyű, akkor értelemszerűen azok, akik „alul” laknak, (mint ma az ausztrálok), az ülepük állandóan Róma felé néz, s az Oltáriszentségnek mutatni a fenekünket? Ez olyan eretnekség, melyre gondolni is bűn…
 
Kolombusz élete végéig meg volt róla győződve, hogy elérte a mesés Indiát. Négy útja során megjárta a mennyet és a poklot is. A király dicsőítette, majd kegyvesztetté vált. A meghódított területek alkirálya lett, majd börtönbe került. Ő, az első európai Amerika földjén…
 
Hogy Kolumbusz milyen ember volt? Kitűzött egy díjat a tengerészeinek, mondván, jutalmat kap, aki először megpillantja a földet. 1492. október 12-énegy Rodrigo da Tirana nevű tengerész kiáltotta el magát: Föld! Föld!
 
 
Később Kolumbusz azt írta a naplójába, már előző este imbolygó fényeket látott a távolban. A jutalmat megtartotta magának.
 
Még Kolumbusz életében bizonyossá vált, hogy nem Indiába jutott el, hanem egy új földrészt fedezett fel. Hogy erről tudott-e? Lehet, hallott is mendemondákat, nem hitte el. Ő Indiába jutott el egy új vízi úton. Nem is róla nevezték el az új földet Amerigo földjének, azaz Amerikának.
 
Amerika, sok millió (tízmillió? Százmillió) indiánnal. Nem Kolumbusz volt az első európai, aki járt ezen a földön, de a vele való találkozás volt a legfájdalmasabb…
 
Legközelebb mesélünk egy XV. századi kalandorról, aki Kolumbuszt jóval megelőzve jutott el (állítólag) Amerikába.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (698) Tereb (146) Irodalmi kávéház (535) Jobbegyenes (2761) Politika (1582) Heti lámpás (305) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Flag gondolja (36) Sport (729) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Vetítő (30) Történelem (17) Életmód (1) Mondom a magamét (7420) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>