Ma 2021 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
Európai Egyesült Államok? – II – 41 tagállam?

Európai Egyesült Államok? – II – 41 tagállam?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha kiterítjük magunk elé Európa térképét, láthatjuk, az öreg kontinensen szinte egységes tömbként terül el az Európai Unió. 

Igaz, egyfajta szeplőként ott a közepén Svájc, amely bár a világ egyik leggazdagabb demokráciája, mégsem akar az Unió tagja lenni. Bár maga Svájc is egyfajta unió, kantonok szövetsége. De miért is akarna a gazdagabb a szegényebb rokonokkal szövetkezni?

 27 tagállam, egységes Európai Unió? Vagy 27 tagország különböző érdekek mentén? Számtalan ellentét feszül az Unión belül, melyek hol kisebb, hol nagyobb konfliktusok csíráit rejtik. Némelyiket a retorika szintjén, de vannak (még léteznek) fegyveres konfliktusok is. Előfordulnak országok közötti ellentétek egy-egy vitatott terület felett és regionális problémák. Vigyük tekintetünket a térkép bal szélére.
 
Írország és Nagy Britannia konfliktusa Észak-Írországban keresendő. Alig egy évszázada még az egész ír sziget a britek gyarmata volt. De a ír szabadságszerető nép és felkelt a brit uralom ellen. Ulster, az északi grófságok még nem tartoznak Írországhoz. De már részleges autonómiával rendelkezik az országrész. Elcsitultak a harcok, a katonák a laktanyába vonultak, a britek által terroristáknak, az írek alatt szabadságharcosoknak tartottak egy része illegalitásban folytatja a harcot, másik részük politikussá vedlett. Észak-Írország sorsa valószínűleg az ágyakban dől majd el. Mert a katolikus íreknek több gyermeke születik, mint a protestáns angoloknak és betelepült skótoknak. Ha lesz majd népszavazás, egy-két évtized múltán, Ulster sorsáról, nem lesz kétséges, hova fog tartozni.
 
Bár Nagy Britannia sorsa is kétséges. Bár a brit korona, a királynő egyben tartja a brit birodalmat, a brit oroszlán mintha elveszítette volna körmeit. Skócia önállóságra tör, Wales kisebb lelkesedéssel, de szintén és az angolok között is van, aki Anglia önállóságát követeli.
 
Franciaországnak nincs ilyen problémája. Franciaország egységes nemzetállam. Erre már a francia forradalom óta ügyelnek. De Franciaország mégsem olyan egységes. Elég, ha csak megkérdezzük a korzikaiakat. Vagy a bretonokat... Vagy a baszkokat.
 
 
Bár a baszkok miatt a spanyoloknak fő a fejük igazán. Mert ha elismernék a baszkok jogát a nagyobb autonómiára, ezzel utat nyitnának a katalánok, vagy az andalúzok önállósodási törekvéseinek is. S ez a Spanyol Királyság végét jelentené.
 
De a Földközi-tenger közepén, Olaszország is szakad. A gazdagabb észak, Padánia néven válna a szegény déltől. S valamelyest a szárdok és Szicília is szabadabb lenne. Északon viszont Németország egységes. Élvezik az 1991-ben egyesített ország nagyságát. Bár ha a bajorokat kérdeznénk, sokan el tudnának képzelni egy önálló Bajorországot.
 
 
 
Belgium viszont valóban szétesőben van. A XIX. Században összetákolt országból mennének a francia vallonok és a holland flamandok. Brüsszel meg szabad állam lesz?
 
Az Unió keleti felén egységesebb országokat találhatunk. Bár túlzás lenne nemzetállamokról beszélni, hiszen a balti államokban jelentős orosz kisebbség él, akiknek sok esetben még állampolgárságuk sincs. Lengyelországban javarészt lengyelek élnek, bár ha egy száz évvel korábbi térképet néznénk, mintha balra tolódtak volna az országhatárok.
 
De a csehek is jeleskedtek a nemzetállam kialakításában, hiszen a háború után a szudétanémetek legtöbbjét kitelepítették. A szlovákok talán szomorúak, hogy nem ilyen hatékonysággal üldözték el a magyarokat. Az egységes szlovák nemzetállamban a lakosság 10%-a magyarnak vallja magát. Ahogy eléggé el nem ítélhető módon Romániában is sok magyar él. Pedig milyen elégedettek lennének, ha nem kellene nyelvtörvényekkel bíbelődniük...
 
Ha délre fordulunk, egy valóban kettészakadt Ciprust találunk még...
 
Az Unió 27 tagállamból áll és anélkül, hogy bővítenénk, akár 41 tagországból is állhatna. Nincs realitása? Van-e joga a 400 ezres Máltának önálló országként léteznie? Teljes jogú uniós tagként? Természetesen. S miért nincs erre joga a három milliós baszk népnek?
 
De uniós polgárnak lenni kiváltság. Talán ezért is kopogtat az ajtón oly sok ország. De erről majd legközelebb...
 
Előzmény:
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Tereb (138) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (662) Egészség (50) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (508) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Történelem (14) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5732) Belföld (6) Nagyvilág (1463) Politika (1578) Vetítő (30) Jobbegyenes (2164) Sport (729) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>