Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Fenntartható panellakó – víz

Fenntartható panellakó – víz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Panelházban élőként nap mint nap szembesülök a ténnyel, a víz, bár érték, a panelházban néha számolatlanul fogy... Főleg, ha egy lakásban még egyedi vízmérő sincs.

Ha a víz „oldaláról” nézzük, a wc-t, igazi vízesést látunk. Egy három-négytagú család naponta ha csak 10-12 alkalommal használja a toalettet, könnyen lehúzhat 100-140 liter vizet a lefolyóba. Hozzátesszük, hogy ivóvizet. A nyugati társadalom nagy tragédiája, hogy az egyre fogyatkozó ivóvizet féktelenül pazaroljuk. Egy hónap alatt így akár 3-4 m3 ivóvizet is elpazarolhatunk.

Településenként változik a víz ára, de e víz (és a kiadott pénz) egy része megspórolható lenne. Hiszen általában nem szükséges egy egész tartálynyi víz, hogy eltüntessük a családi prodoktumot. (Hozzátehetjük, a magyar víztársaságok jó része külföldi kézben – is – van, így a vízdíj, a bevétel külföldre vándorol.)
 
A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha két másfél literes pet palackot vízzel töltünk és belehelyezzük a tartályba. Ezzel alkalmanként 3 liter vizet takarítunk meg. Kiadás nulla, viszont havi szinten kb. 1 m3 ivóvíz marad meg. Ha a vízdíjból szeretnék kispórolni egy víztakarékos WC-tartály árát, akkor kb. egy esztendő alatt össze is jön a takarékos tartály ára (szerelési költséggel együtt).
 
S egy víztakarékos WC-tartállyal havonta kb. 2,5 m3 vizet takaríthatunk meg. Ez már komoly pénzösszeg. S ha idáig jutunk a takarékoskodásban, esetleg a megmaradt pénzből érdemes megjavíttatni a csöpögő csapokat. Egy lassan csöpögő csap egy nap alatt kiereszthet magából akár 50 liter vizet is. Egy hónap alatt 1,5 m3.
 
S ha már ennyire ügyelünk a víztakarékosságra, érdemes alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat felszerelni. Ez is pár ezer Ft kiadás, viszont míg a hagyományos rózsa körülbelül 37 liter vizet enged át percenként, az alacsony áteresztésű zuhanyrózsa azonban csupán 10-15 litert. S a tusolás komfortérzete ugyanolyan.
 
5 perc tusolás 50-75 liter víz. Ha teleeresztjük a kádat fürdéshez, legalább kétszer annyi vizet használunk el. Apróság, de miközben szappanozzuk magunkat, szintén érdemes elzárni a csapot. Ugyanúgy a fogmosásnál. Ha azt szeretnénk, hogy a fogmosásnak legyen értelme is, legalább két percig kell dörzsölni a fogunkat. Ha közben folyik a víz, könnyen elfolyhat 5-10 liter is. Alkalmanként!
 
 
A legtöbb panellakásban a melegvíz is „házhoz jön”, természetesen drágább tarifával. Fogmosásánál, tusolásnál, a csöpögő csapoknál így sok esetben a drágább meleg vizet pazaroljuk, ami még több kiadással jár.
 
Nem csak magunknak takarékoskodunk, hanem a gyermekeinknek, unokáinknak is.
 
Fenntartható panellakó: a kilógó ökolábnyom
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (145) Tv fotel (65) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Történelem (16) Kultúra (6) Flag gondolja (34) Gazdaság (689) Belföld (10) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Egészség (50) Heti lámpás (276) Irodalmi kávéház (530) Mondom a magamét (7110) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2685) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>