Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
Víruspárti ellenzék fügefalevél nélkül

Víruspárti ellenzék fügefalevél nélkül

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Saját piti politikai hasznukért megint szembefordultak a szavazóikkal és fityiszt mutattak nekik.

Az ellenzék meztelen. Tagjai ennyire szégyentelenül, pőrén talán még sosem álltak választóik előtt, mint most, testükön az „összegyurcsányozás” jól látható lilás szégyenfoltjaival.

A hétfői parlamenti 4/5-ös szavazásról van szó. Tisztában voltak ugyanis vele, hogy hiába vonják meg a szavazatukat, a Fidesz-KDNP így is, úgy is át tudja vinni az akaratát a T. Házon. Méghozzá úgy, hogy a krízishelyzet kezelésében egy mákszemnyi jogi akadály nem fog fellépni akkor se, ha nem szavazzák meg az eltérést a házszabálytól, így a kétharmados többség csak március 31-én tudja a szükséges törvényt megalkotni.

Emlékezhetünk, a kormány március 11-én hirdette ki rendeletében a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet. Ugyanakkor egy erre épülő jogszabályt is meghozott, amelyben a rendkívüli intézkedéseket elrendelte. (Beutazási tilalom, felsőoktatás-szüneteltetés, nagyobb rendezvények megtiltása, ítélkezési szünet, óvodák, bölcsődék bezárása.) Erre vonatkozik a 15 napos szabály, hogy annak elteltével ezek a rendelkezések hatályukat vesztik. Hacsak. Hacsak a kormány meg nem hosszabbítja, amit minden további nélkül megtehet. Sőt, csak a kormány teheti meg.

Gyurcsányék nagyon jól tudták, hogy hiába erősködnek azzal, hogy nem szavazzák meg a házszabálytól való eltérést, ettől még a kormány úgy folytathatja a munkáját, mintha mi sem történt volna. Magatartásuknak, szavazási szándékuknak jogi értelemben egyszerűen nem volt jelentősége. Morális értelemben, a közösséggel szembeni felelősség tekintetében azonban annál inkább.

A Fidesz ugyanis nemcsak szavakban szólította fel összefogásra az ellenzéket, hanem a gyakorlatban is megteremtette ennek a feltételeit. Ha ugyanis az ellenzék megszavazza hétfőn a jogszabályt, akkor tanúbizonyságot tesz arról, hogy igenis érez felelősséget az emberek élete, egészsége iránt, ezért támogatja a Varga Judit miniszter által benyújtott törvényjavaslat megalkotását.

Egy darabig talán még tetszett is nekik ez a forgatókönyv. Javaslatokat tettek a törvénytervezet módosítására, amelyekből többet el is fogadott a kormány. Így került be például a rémhírterjesztéssel kapcsolatos ellenzéki jegyeket viselő szövegváltozat, amely a Btk.-t fogja majd a törvény megalkotása után módosítani, illetve a második szakasz kettes bekezdése, amely azt mondja, hogy csak szükségesen, arányosan és célhoz kötötten lehet e felhatalmazást gyakorolni. Szó nincs tehát diktatúráról, sőt még annak az esélyéről sem.

Amúgy ennek sem sok értelme volt, mert mint Orbán Balázs az ATV-ben rámutatott, „az Alaptörvény értelmében teljesen nyilvánvaló, hogy ez a felhatalmazás csak szükséges, arányos és célhoz kötött keretek között alkalmazható, különben közjogi érvénytelenséget eredményez. De az ellenzék ehhez ragaszkodott, ezért megtettük [a módosítást – a szerk.].”

Ám a hétvégén nyilvánosságra került ellenséges ellenzéki nyilatkozatokból már látni lehetett, hogy az együttműködés látszata ellenére, a módosító javaslatok dacára a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és csatolt „független képviselői” részeik nem fogják megszavazni a házszabálytól való eltérést. A Fidesz még ekkor sem adta fel, tett egy utolsó gesztust az együttműködésre. Javasolták, hogy nem kell az ellenzéknek megszavazni, elég, ha nem vesznek részt a szavazáson. Elég, ha erre az időre elhagyják a termet, mert a szavazási matematika akkor is kiadja a 4/5-ös eredményt.

A Fidesz-KDNP szinte erőnek erejével akarta az emberséges megoldáshoz segíteni az ellenzéket. Hogy láthassa a választó, ők is jó emberek, ők is az összefogás mellett vannak, ők is a magyarok javát akarják. Azt akarják, amit a lakosság 94 százaléka: közös politikai fellépést a járvány ellen. Ahogy azt Európa más országaiban teszi az ellenzék.

Gyurcsányék azonban nem éltek a lehetőséggel. Fontosabb volt nekik ezúttal is jogállamról, demokráciáról, szabadságról, a nem létező diktatúra megakadályozásáról szónokolni, ahelyett, hogy a választókért cselekedtek volna. Saját piti politikai hasznukért megint szembefordultak a szavazóikkal és fityiszt mutattak nekik.

Feketén-fehéren kiderült, nekik annyira nem fontos, mit akarnak a választóik, hogy még a látszatra sem adnak. Annyira nem, hogy még a többszörösen felkínált fügefalevelet sem akarták magukra biggyeszteni.

Horváth K. József - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2824) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Heti lámpás (322) Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Vetítő (30) Mondom a magamét (7710) Nagyvilág (1310) Sport (729) Életmód (1) Történelem (18) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Kultúra (9) Belföld (11) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>