Ma 2022 november 26. Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.
Titkos találkozó

Titkos találkozó

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A híres Kádár - Kirk Douglas csörte...

103 éves korában elhunyt a világhírű amerikai színész, Kirk Douglas. Hosszú élete során egyszer biztosan járt hazánkban, mégpedig 1966-ban, amikor még Kádár Jánossal, a pártállam tényleges vezetőjével is találkozott.

Erre a különös légyottra a budapesti Mátyás Pincében került sor, mivel mindketten ott vacsoráztak éppen, s ha hihetünk a forrásoknak, az amerikai követség kulturális attaséjának, Edward Alexandernek a közbenjárására Douglast bemutatták a külön teremben étkező Kádárnak.

Sokáig nem derült ki, vajon miről beszélgethettek, azonban a színművész hagyatékából most sikerült megszereznem a hangfelvételt.


Douglas: Hello, Mr. Kádár!

Kádár: Zdravsztvujtye, Tovaris Duglasz! Húzzon oda magának egy széket!

(A háttérből tolmácsolás hallatszik, az egyszerűség kedvéért innentől csak a magyar szöveget közlöm.)

D: (Elismerően.) Nem véletlenül áll puritán ember hírében, Mr. Kádár, dacára annak, hogy miniszterelnök. Közvetlen az emberekkel, szereti az egyszerűséget a külsőségekben, az ételekben…

K: Egyszerű ember vagyok. (Leveti a zakóját, és a szék karfájára akasztja. Az elfogyasztott vacsora – szarvasfilé aszalt meggyes vörösbor-esszenciával és burgonyafánkkal, majd roston sült libamáj grillezett almával, tócsnival és lilahagymás aszaltszilva chutney-val – melegítette belülről.) Nem is miniszterelnök vagyok (folytatja szerényen), hanem a Magyar Szocialista Munkáspárt első titkára. A miniszterelnök most a Münnich. Nem, várjon csak. (Cuppogott, mert a hús a fogai közé szorult.) Kállai Gyula. De nem javaslom, hogy vele vacsorázzon. (Itt rosszul lehet érteni a szöveget, mintha Douglas mondana valamit, Kádár közbevág.) Tudom, ismerjük Spartacus elvtársat, láttam a róla készült filmet. Úgy hallottam, maga is baloldali, mint Spartacus.

D: Hollywoodban minden művész baloldali.

K: Csak üldözik őket, igaz?

D: Amerikában borzalmas a cenzúra. Dalton Trumbo nevét ki sem írhatták a film végére, aminek ő írta a forgatókönyvét. Csak azért, mert 1943-ban belépett a kommunista pártba.

K: Gyalázat! Bezzeg nálunk kiírhatják annak a forgatókönyvírónak a nevét, aki belépett a kommunista pártba. Hiába, ilyen a szabad világ.

D: Irigylem magukat, Mr. Kádár. Itt biztosan nem fordulhatna elő, ami az USA-ban megtörtént. Arról kellett szegény Trumbónak tanúskodnia, vajon a kommunista ügynökök és szimpatizánsok nem csempésztek-e titokban kommunista propagandát az amerikai filmekbe. (Kádár valamit dünnyög, nem érteni teljesen. Douglas erre harsányan, jókedvűen mondja): Látom, ebben az országban béke van, kaja, nyugalom, biztonság. Itt talán még rendezhetnek is a kommunisták szabadon.

K: Mi nem állunk útjába a tehetségnek. Itt van ez a Szabó Pista, még csak huszonhat éves, de már megírhatta, megrendezhette az első nagyjátékfilmjét. És ezért nem is várjuk el tőle, hogy ne csempésszen kommunista propagandát a filmjeibe.

D: Hej, ha Amerikában is ilyen szépen mehetnének a dolgok.

K: Na, majd ott is győz a kommunizmus, akkor végre forgathatnak olyan filmeket, amikben a fasiszták a gonoszak és a baloldali emberek a jók.

D: Mi azt talán már meg sem érjük.

K: Mi nagyjából egykorúak vagyunk. Körülbelül ugyanannyi lehet hátra kettőnknek.

D: Vajon milyen lesz a világ ötven év múlva, amikor már egyikünk sem él?

K: Egyszerű. Nekem szobraim lesznek, utcák és iskolák viselik a nevemet. Angyalföldön vagyok a legnépszerűbb, azt tervezem, az Árpád hidat majd rólam nevezik el. Addigra mindenütt a Szovjetunió vigyázza a világbékét, Amerikában is szocializmus lesz…

D: Néger elnök?

K: Hát, azt maga már aligha éri meg. De miért is ne? Csak nem elnök lesz, hanem pártfőtitkár. Majd meglátogatja őt a szovjet főtitkár, vodkát isznak vagy pálinkát.

D: Pálinka?

K: Ja. Barack. De ebben nem vagyok biztos, csak a többiben. (Nevet.) Jót beszélgettünk. Az urak majd kikísérik. Csak ne tegyen hirtelen mozdulatot!

Ungvári Zsolt - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (669) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Irodalmi kávéház (516) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Belföld (8) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (260) Autómánia (61) Tereb (142) Tv fotel (65) Sport (729) Mondom a magamét (6457) Nagyvilág (1304) Jobbegyenes (2480) Egészség (50) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>