Ma 2021 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Szijjártó keményen kiosztotta Webert és Timmermanst

Szijjártó keményen kiosztotta Webert és Timmermanst

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ez a magyar virtus!

Manfred Weber néppárti és Frans Timmermans szocialista jelölt nem felel meg a magyar emberek elvárásainak, ezért a magyar kormány nem támogatja, hogy európai uniós csúcspozíciókat töltsenek be – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország csak olyan jelöltet támogat, aki tiszteletben tartja az európai nemzeteket, hajlandó fellépni a keresztény kultúra megvédéséért, és nem szervezni, hanem megállítani akarja a migrációs folyamatokat.

Mára Közép-Európa az európai növekedés motorjává vált – jelentette ki Szijjártó Péter, emlékeztetve arra, hogy a közép-európai országok növekedési üteme több kétszerese volt az európai átlagnak, és olyan döntéseket hoznak, amelyek „a gazdaság- és a biztonságpolitika szempontjából is az ésszerűség talaján állnak”.
Ez „kellő erőt” ad ahhoz, hogy Magyarország fellépjen azért:

a négy csúcsvezetői pozícióból legalább egy a közép-európai térséget képviselő vezetőé legyen

– hangsúlyozta.

Hozzátette: az a cél, hogy minél hamarabb döntés szülessen a csúcspozíciókról, és utána valós, érdemi ügyekkel – például az európai biztonság visszaállításával – lehessen foglalkozni.

Kitért arra is:

Magyarország a csúcsjelölti rendszert már a bevezetésekor is megkérdőjelezte, de véleménye szerint most már az Európai Unió jelentős része is úgy látja, hogy azt fel kell számolni.

A visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) ebben a kérdésben több szövetségesre is találtak.

Hangsúlyozta, hogy a V4 továbbra is a leghatékonyabb és legerősebb együttműködés az unióban.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy

a klímaváltozás elleni küzdelem sikere Magyarországnak is fontos, ezért az ország betartja a vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

Az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás tekintetében Magyarország negyven százalékkal jobban áll, mint a „klímaellenes küzdelem bajnokaként beállított Németország”, 2030-ra pedig a magyar áramtermelés mintegy 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz – közölte a miniszter.

A 2050-es európai uniós klímasemlegességi célkitűzésről azt mondta, hogy óriási kiadásokkal járna és hatalmas kockázatokat hordozna az európai gazdaság számára, és egyelőre nem látszik, hogy a kiadásokat milyen forrásokból finanszíroznák. Megjegyezte azt is: Magyarország azért sem támogatja, hogy 2050-re tegyenek vállalásokat, mert azok itthon 30-40 százalékos rezsiköltség-emelkedéssel járnának.

MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Heti lámpás (255) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Politika (1578) Mondom a magamét (5446) Flag gondolja (33) Belföld (6) Mozi világ (440) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2079) Tv fotel (65) Gazdaság (659) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Történelem (14) Tereb (138) Kultúra (6) Nagyvilág (1456) Mozaik (83) Sport (729) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>