Ma 2021 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
Szentesi Zöldi László: Budapest, te csodás

Szentesi Zöldi László: Budapest, te csodás

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Mondjuk egyetlen indokot, miért nem nevezhetjük piti csirkefogóknak Magyarország köztünk élő ellenszurkolóit.

Akik elszomorodnak, ha jól megy a sorunk, akik mindenütt a kormányt látják, nem a gazdagodó, elégedett magyar embereket a vendéglátó- és szállodaiparban, a kiskereskedelemben.

Járom Budapest belvárosát, és nem hiszek a szememnek. Mindenütt turisták, valósággal elleptek mindent. Birtokba veszik a közösségi tereket, megtöltik a vendéglőket, bárokat, telítik a szállodákat. A hatalmas turistaáradatnak nincsen korcsoportja, nemzetisége, társadalmi állása – jönnek fiatalok és öregek, jönnek Európából, Ázsiából, Amerikából, jönnek gazdagok és szegények. Olyan jelenetek játszódnak le már április közepén, mintha benne lennénk a nyárban, a főszezonban.

Ha nem hiszünk a szemünknek, higgyünk a szám­adatoknak. Az elmúlt három évben töretlen a hazai turizmus fejlődése, a vendégéjszakák száma az utóbbi két évben mintegy 10 százalékkal haladta meg az előző évit. A budapesti fürdők árbevétele ötödével nőtt, 3,8 milliárd forintnál tartunk 2019 első negyedévében, egymillióan váltottak jegyet három hónap leforgása alatt. A vendéglátásban idén végrehajtott áfacsökkentés következtében a tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nő egy-egy hónapban a szektor forgalma. Szédületes emelkedés, de ez még csak a kezdet. A külföldi turizmus mellett ugyanis a hazai is pörög, nem utolsósorban a Szép-kártyák jótékony hatása miatt, de azért is, mert a magyar családoknak sokkal több pénzük, megtakarításuk van, mint tíz évvel ezelőtt. A mostani húsvéti hétvégén a szokásosnak a négyszeresére bővült a lefoglalt szálláshelyek száma, tavaly húsvéthoz képest pedig 87 százalékos a bővülés. A következő lépés a vidék bekapcsolása a turizmusba. Ebben segít a kormány küszöbönálló nagy vidékfejlesztési koncepciója, a hazai úthálózat folyamatos korszerűsítése, a szálláshelyek bővítése.

Arról, hogy a magyar turizmus minek köszönheti látványos sikereit, nincs vita a szakemberek között. Mindenekelőtt az elmúlt kilenc esztendő látványos fejlesztései, építkezései nyomán gomba módra elszaporodott közösségi terek, középületek, színházak, fürdők, szórakozóhelyek, vendéglők csalogatják a külföldieket. A Demszky-korszak elmúltával olyan struktúra termett itt, amelyet bármelyik európai ország megirigyelhetne. Ha csak a tömegközlekedésre gondolunk, és összevetjük egyik-másik európai nagyvároséval, megemeljük a kalapunkat.

A másik fontos körülmény a sokat emlegetett biztonság. Beszélgessünk csak néhány mondatot turistákkal, és biztosak lehetünk benne, hogy ők maguk mondják el nekünk: amíg Párizs, London, Brüsszel ingatag és kiszámíthatatlan, addig Budapest a béke szigete. Nálunk nem kell attól félni, hogy bombát robbantanak valamelyik belvárosi vendéglőben. Nálunk nyugodtan sétálhatsz éjszaka a belvárosban, kutya bajod sem lesz. És bárki bármit mondjon is, megnyugtató, hogy Budapest lakossága egynemzetiségű, egynyelvű, keresztény kultúrkörhöz tartozó, hogy bennszülöttek élnek itt, nem mindenféle jövevények, hogy migránsnak, no-go zónának híre-hamva sincs. A turisták a lábukkal szavaznak, amikor már áprilisban annyian vannak nálunk, mint máshol a nyár közepén. Ennél beszédesebb támogatás Budapestnek és az országnak nem kell. Telesírhatják a világot a balliberális brit, francia, holland, német lapok, aki meglátogat minket, és látta Budapest csodáit, aki megtapasztalta a magyar vendéglátást, és elbeszélgetett a magyar emberekkel, arról lepereg a primitív propaganda.

Budapest sikerei persze fellázítják a hazai csőcseléket is, irigységre késztetik a köztünk élő ellenszurkolókat. A Jobbik-közeli Alfahír például azt a hírt, miszerint a hazai turizmust a következő tíz évben 828 milliárddal serkenti a kormány, így kommentálja: „saját zsebbe megy”, „kifizetik a fideszes oligarchákat az elkövetkező évtizedben”…

Mondjuk egyetlen indokot, miért nem nevezhetjük piti csirkefogóknak Magyarország köztünk élő ellenszurkolóit. Akik elszomorodnak, ha jól megy a sorunk, akik mindenütt a kormányt látják, nem a gazdagodó, elégedett magyar embereket a vendéglátó- és szállodaiparban, a kiskereskedelemben. Nem mintha az Alfahír és a többi károgó bármit is számítana, hiszen az olcsó demagógia kiirthatatlan, de azért jegyezzük fel ezt a pár kedves mondatot, hogy amikor majd a valódi teljesítményt összevetjük a hangulatkeltéssel, könnyebb legyen a választás.

Rogán Antal a minap arról beszélt, hogy hazánkat a régió vezető turisztikai hatalmává kívánják emelni 2030-ra. Erre minden esélyünk adott, feltéve persze, ha a Fidesz-kormány folytathatja a munkát. Ha pedig nem folytatja, akkor visszasüllyedünk oda, ahol a Demszky-korszakban befejeztük. A felelőtlen, osztogató, majd megszorító várospolitika jönne el újra, ezt pedig már ismerjük: felbomlik a rend, semminek sincs gazdája, és mindent ellopnak, kiszerveznek, amihez csak hozzáférnek. Miénk a választás, de jó, ha tudjuk, a döntés rólunk, a mi jövőnkről, nem pedig a politikusokról szól. Azt a politikát, azt a városvezetést viszont, amely felemelte, megszépítette Budapestet, nem szabad másmilyenre cserélni, különösen, ha világosan látszik, hogy a másik társaság csak a romboláshoz ért.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Életmód (1) Mondom a magamét (5390) Vetítő (30) Nagyvilág (1456) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (14) Gazdaság (657) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Tereb (138) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2055) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Mozaik (83) Tv fotel (65) Belföld (6) Mozi világ (440) Heti lámpás (255) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (504) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>