Ma 2022 november 26. Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.
Segítség a halottakkal tiszteletlen Hont Andrásnak

Segítség a halottakkal tiszteletlen Hont Andrásnak

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ejnye, Hont, hát nem szégyelled magad?

Hont András kilétéről nékem jó ideig fogalmam sem volt. Általában a maradandó dolgokkal foglalkozom, a percemberek izgágaságai hidegen hagynak. Főleg, ha mindezt érdektelen formában produkálják.

Aztán mondták, hogy érdemes nézni, amit a különféle adásokban művel. „Hont és Konok”. Ezt a két nevet emelték ki ismerőseim mint páratlan mutatványt. Mint két idegesítő példányt. No, ezt már megnézem! – mondottam egy nap, s így tettem.

Makacskodik a fickó és hülyeséget beszél. Hát, nagyjából ennyit állapítottam meg. De mindezt nem érdekesen teszi, nem lehet megsüvegelni a műsorszámot, inkább úgy van vele az ember, mint amikor a trapézon egy bajuszos úr egy lábon áll, és százhetvenkilencszer ismétli ordítva, hogy „Gazsi bácsi lótetű”.

Ez kétségkívül nem átlagos dolog, de az ember egy idő után kimegy.

Szóval ez a Hont a HVG szeptember 6-i számában dolgozatot írt. Házmestertempó – ez a címe. A jobboldali sajtó egyes szerzőiről, s azok írásairól mondja el, hogy fúj, rosszak. „Az Orbán-rendszerrel szemben megszólaló értelmiségiek, művészek hiteltelenítését célozták” – írja cikkében Hont, majd elkezd hitelteleníteni. Megemlíti Orbán János Dénest, Szentesi Zöldi Lászlót, Szakács Árpádot, Békés Mártont és engem. Semmi gond, ez a dolga, ezért fizetik, de azt kell, hogy mondjam, Hont nem végzett jó munkát.

„Régi vágású kereszténydemokrácia.”  Ezt a mondatot a cikk mellé odaillesztik lóbetűkkel, jól megvastagítva, majd Orbán János Dénestől idéznek egy szöveget, amiben vannak csúnya szavak – pl. ba888ás –, majd következek én: „Pozsonyi Ádám: Legyen több baleset (részlet)”. (A felkiáltójelet lehagyja a végéről.)

Természetesen a dalszöveg második versszakát választja, mert az első versszakban nincs trágárság, így az nem használható a közfelháborodás felkeltésére, nem alkalmas karaktergyilkosságra. Az első versszak így hangzik. „A villamoson melletted büdös a munkás, a csőcselék az életről dumál / Nyugatról jött szenny lepi el a várost, fegyver kell ide, és több halál.”

Ejnye, Hont, hát nem szégyelled magad? (Ez egy költői kérdés).

De ha már nem szégyelled magad azért, hogy 2018-ban, egy magyar író munkásságának lejáratására idecitálsz egy 1989-ben keletkezett dalszöveget – mert ez egy dalszöveg, nem vers vagy esszé, pláne nem novella vagy regényrészlet, hanem ez egy punkzenekar dalszövege volt –, legalább arra figyelj oda és arra keress rá, hogy ki a szerző!

A Legyen több baleset! ugyanis Bánki Gábor (1970-2000) szerzeménye. Igen, Bánki Gábor írta 1989-ben.

Orvosi körökben bevett szokás, hogy amikor a specialista lát egy kivételesen eltorzult szervet, behívja a kollégáit, s megmutogatja: „Uraim, íme, egy alsó fogsor, amit 25 éve nem mostak.” De ugyanígy jár el a gazda, ha kétfejű borja vagy láb nélküli csirkéje születik.

Mekkora mutogatni való példány az az újságíró, aki képes leturkálni a kamaszkorba, hátha talál valamit – egy kamasz életében mindig található, a te gyerekedében is lesz majd Hont, azéban, akit a Facebookon ölelgetsz –, s akkor az izgalomtól merevedése lesz, s izzadó tenyérrel elkezdi verni a klaviatúrát, s boldogan szuszog a meglelt kaki, pisi, fütyi, hányás szavaknál. (Gondolom épp ekkora gyönyör volt beleírni a cikkbe, hogy Békés Márton valamikor szkinhed volt.)

Házmestertempó. Ezt adja a Hont írása címének, és mint egy vérbeli házmester, elkezd kutatni, turkálni, hátha vágtak a földszinti lakók feketén disznót, vagy bújtattak valakit '44-ben, '56-ban, vagy az apja ezelőtt ötven évvel csendőr volt, majd rohan és feljelent.

Segítek, te szerencsétlen.

Az óvodában botrányt keltettem, mert az óvó néni külön felhívta a figyelmet arra, hogy a tejbegrízt nem szabad összekeverni a kakaóval, de én csak azért is, direkt összekevertem. Harmadik általánosban intőt kaptam, mert megdobáltuk a kukásautót a napköziben, és azt üvöltöztük: „Bácsi, maga nem mohácsi?”. (Mai szemmel ez elég szélsőséges – úgyhogy legközelebb ezt is beleírhatod –, mert lehet, hogy az a bácsi nem is bácsi, hanem néninek vallja magát.) Az 1. osztályos olasz könyvet irredenta rajzokkal illusztráltam.

A gimnáziumi énekkönyvbe Robert Schumannak helyes kis szarvakat rajzoltam, s odaírtam AC/DC, a törikönyvbe pedig Kádárnak Hitler-bajuszt. (Ezért fel is vittek az igazgatóhoz.)

Ez a jobboldali elhajlás megfigyelhető a 6. osztályos oroszkönyvben elkövetett firkálás esetében is. Sajnos akkor még nem volt egy Heller Ágnes, ki ezt elítélte volna, mert Ági néni ekkor még lelkesen építette a szocializmust.

Szégyentelen Hont! Hát a holtakat sem kíméled? Velük sem vagy könyörületes?

Szegény Bánki Gábor, hajdani zenésztársam! A túlvilágon sincs nyugtod. Valahányszor belém akar rúgni valami libsi, folyton őt cibálják elő, meg azt a pár szövegeket, amit nagyrészt ő írt évtizedekkel ezelőtt, 19 éves gyerekként készülvén a pótérettségire.

Szegény Bánki Gábor! Szégyentelen Hont!

Ezennel felszólítalak, hogy az emberiesség, a humanizmus, a tolerancia, a sokszínűség, az elfogadás, a haladás, a kirekesztésellenesség és a gyűlöletmentes világ, valamint a Sargentini-jelentés nevében, hogy kérj bocsánatot a halott Bánki Gábortól, a „Legyen több baleset!” c. dalszöveg szerzőjétől, de rögtön!

Halottakkal tiszteletlen Hont! Egy vérbeli házmester azonkívül, hogy leste hánykor jön haza a földszinti lakó, jár-e templomba az idős fogtechnikus, s tart-e szeretőt Mici néni a félemeletről, azért megszereltette a liftet is.

Nálunk több mint két hete nem üzemel. Intézkedtél már?

Pozsonyi Ádám - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Politika (1581) Nagyvilág (1304) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2480) Mozaik (83) Történelem (15) Mondom a magamét (6457) Heti lámpás (260) Gazdaság (669) Irodalmi kávéház (516) Kultúra (6) Tereb (142) Belföld (8) Egészség (50) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>