Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
Schiffer András fejet ráz

Schiffer András fejet ráz

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Beszédes az izgága pánik.

„Na most, a legújabb nyomozások és kutatások szerint a klímalobbi egyszerűen felgyújtotta több helyen többször Ausztrália erdeit, bozótjait, és direkt azért csinálták mindezt, hogy legyen klímavészhelyzet” – a fenti eszmefuttatás Stefka István, a Pesti Srácok lapizgatójától ]]>származik]]>, Schiffer András és Huth Gergely társaságában éppen a klímahelyzetről folyt a szó a Polbeat című műsorban. Amióta az ominózus mondat elhangzott, ezzel van tele a sajtó, az ember pedig eltűnődik, hogy valóban észvesztő prosztóságról van-e szó, ami megérdemli az előkelő felületet a születésekor az objektivitás keresztvizével meglocsolt 444.hu-n.

Hát, nem is tudom. Stefka István a maga politikai-közéleti képéből magyaráz, vezet le egy ok-okozati összefüggést. Mondjuk azt, hogy dogmákban hisz, pontosabban felállította a maga dogmáját. Annak, amit mond, van alapja. A bozóttüzeket sokszor gyújtogatások okozzák, és – mint olvashattuk – abból is támadhat bozóttűz, ha a bölcs környezetvédők betiltatják az aljnövényzet elégetését, ahogyan tették Ausztráliában.

Meglehetősen beszédes az izgága pánik, a hirtelen támadt vihar, amely már a jelen lévő Schiffer András viselkedésén érezhető. Szemmel láthatóan a legszívesebben felordítana, hogy úristen, ez micsoda baromság, hogy lehet ilyen ostobaságot állítani? De ha ő nagy nehezen megtürtőzteti is magát, a 444.hu kétségtelenül úgy tálalja az esetet, mintha az „alternatív elmélet” valamiféle kezdődő elmebaj lenne. Mintha Stefka István üldözési mániában szenvedne, és nem tudná, mit beszél.

Én a magam részéről nem hiszem, hogy klímavédők gyújtogattak volna, de egyáltalán nem zárom ki pusztán azért, mert valakik azt mondják, hogy ezt ki kell zárni. A politikáról csak az amatőr hiszi, hogy a szeme előtt zajló tartomány terjedelmesebb, mint az elfedett rész, és hogy a látható jelekből mindig felállíthatunk valamilyen koncepciót. Szerintem nem így van. A legtöbbször csak következtetünk a lehetséges indítékra, a mozgatórugóra, de a feltáráshoz kellő tapasztalat és tudás szükséges.

A tapasztalt és felkészült elemző pusztán azért nem söpör le véleményt az asztalról, mert az uralkodó közfelfogáshoz nem illeszthető. A tapasztalt és felkészült elemző ugyanis tudja, hogy a közfelfogás nem a semmiből keletkezik, és fontos ügyekben – mint a klímaváltozás – abszolút tudatos, politikai és gazdasági tudatformálás zajlik a világban. Aki ezzel nincs tisztában, csak bolyong a hírek világában, lát, de képtelen értelmezni.

Nem teszek úgy, mintha értenék a klímaváltozáshoz. Felötlött bennem azonban, hogy a gúnyolódók hogyan fejtik meg a jelenséget? Nos, ők azzal a magyarázattal, hogy a klímaváltozás miatt lángol-e Ausztrália, hogy egészen pontosan miért és hogyan, adósak maradnak.

Sajnálatos módon semmilyen részletet nem közölnek a helyes megfejtésről, amelynek eredményeként két évvel ezelőttig, amíg a klímahisztéria nem nőtt a nyugati emberek fejére egyszerű bozóttüzek voltak. Most azonban, hogy Greta Thunberg dülledt szemeivel nézi a haladás irányát, már világos, hogy a világon minden természeti katasztrófa közvetlenül a klímaváltozásból fakad.

Stefkával nem az a probléma, hogy valami bődületes hülyeséget mondott, mint láttuk, igazságelemeket tartalmaz a véleménye. A probléma az – és ezért kellett terjedelmes cikket írni a 444.hu-n –, hogy Stefka István megsértette a túloldal dogmáját, új identitását.

A hitbéli alapra helyezett környezetvédelem persze ebben a formájában ugyanolyan utópia, mint a munkásosztály vezető szerepe, a termelőeszközök birtokba vétele vagy a magántulajdon megszűnése. Utópia, amelyhez morális képzetek tapadnak, de amelynek megvalósításáról a hívőknek fogalmuk sincsen, ezért megelégszenek magával a puszta hittel.

A baloldal új vallásának követéséhez felesleges szakembernek lenni, vagy akár csak alaposan tájékozódni. Elegendő bebiflázni a vonatkozó cikkek kivastagított leadjeit, érzelmileg sodródni a ravaszul kerekített címekkel, és máris kész az új emberkoktél. Itt áll előttünk a világ egyik legbonyolultabb kérdését, a klímavédelmet hittételként lobogtató, nem természetközeli, hanem jellemzően nagyvárosban élő ember, akinek a tudása, tapasztalata még arra sem elég, hogy saját véleménye legyen a vallásáról. Az a politikus pedig, aki türelmes magyarázat helyett érzelmileg felpaprikázódik egy másik véleménytől, talán nem véletlenül nincs ma már a közélet első vonalában.

Ha csak annyit tud kicsiholni magából válaszként, hogy az ausztrál állam van olyan fejlett, hogy lefülelje a gyújtogatókat, ezért nem gyújtogattak, és hogy az aljnövényzetről lehet vitatkozni, de a gyújtogatásokról nem, akkor maga is morális csapdába esik.

Ez viszont már Schiffer András problémája. Kár, hogy az ő elfogultságáról nem harsog hasonló szalagcímekkel a ]]>444.hu]]>.

Szentesi Zöldi László -]]> www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Történelem (18) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7548) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Politika (1582) Autómánia (61) Életmód (1) Tereb (146) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Gazdaság (705) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2789) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Mozaik (83) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>