Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Profik gyülekezete

Profik gyülekezete

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Mozgalmas esztendő áll mögöttünk. Az ellenzék állítólag kész az ország kormányzására. 

Mi ennek módfelett örülünk, lássuk a részleteket!

Először még mindenki utálta a Jobbikot. Aztán Medgyessy Péter azt mondta, együtt lehet dolgozni velük. Heller Ágnes ugyanezt mondta. Gyurcsány Ferenc szerint viszont a Jobbikkal nem szabad együttműködni. Vona Gábor ellenben tulajdonképpen mindenkivel együtt tudna működni, hiszen – mint mondta – nincs már baloldal és jobboldal. És ha már együttműködne, legszívesebben az LMP-vel és a Momentummal tenné. Annyira viszont nem szeretne együttműködni, hogy le is üljön az LMP-vel vitatkozni: októberben, két nappal a televíziós vita előtt Vona lemondta a részvételt. Ami azért volt meglepő, mert egy hónappal előtte még nyilvánosan vitatkozott Szél Bernadett-tel. Az elhalasztott vita után Vona rögtön elmondta, nem miatta maradt el a dolog, bár kétségkívül ő mondta le. Szél Bernadett pedig először leült vitázni Vonával, aztán nem ült le, végül azt mondta, hogy nem ilyen koalíciós társat képzel el, miközben Vona – hivatalosan és egyoldalúan, ugye – leendő koalíciós társként szereti és tiszteli őt. Az LMP közben szerződtette Ron Werber volt MSZP-tanácsadót, átigazolta Demeter Márta volt MSZP-képviselőt, és választási együttműködést kötött Gémesi György Új Kezdet nevű pártjával.

A Momentumot fiatalos, szimpatikus pártként festette le Vona, a Momentum viszont hallani sem akar a Jobbikról. Márciusban azt mondta Fekete-Győr András, hogy Gyurcsány igazán eltakarodhatna a közéletből. Aztán a Momentum azt mondta, senkivel sem akar együttműködni, és bemutatta a 106 jelöltjét. Aztán Juhász Péter, az Együtt elnöke kifogásolta, hogy Fekete-Győrt ráindítják az V. kerületben. Mire Fekete-Győr azt mondta, hogy amit Juhász csinál, az műbalhé. Ekkorra Juhász már túljutott azon a márciusi javaslatán, hogy új pólust kellene létrehozni a Momentummal és a Kétfarkúval.

Az MSZP-ben először miniszterelnök-jelöltté választották Botka LászlótMolnár Gyula pártelnök megígérte, hogy nem lesz több szocialista belvita a nyilvánosságban. Botka arra kérte a többi baloldali pártot, hogy sorakozzanak fel mögé, de Gyurcsány Ferenc és a többiek azt mondták, nem. Az LMP megüzente, nem közösködnek az MSZP-vel a választáson, a Párbeszéd pedig belépési nyilatkozatot küldött Botkának. Közben az LMP-s Schiffer András azt mondta, hogy Botka László mögött az SZDSZ-es Jurassic Park gyülekezik. Ehhez tegyük hozzá, hogy nem is olyan régen Vona Gábor viszont Schiffer András pártját nevezte új SZDSZ-nek. Mindeközben Botka és Gyurcsány folyamatosan üzengetett egymásnak a sajtóban. Aztán amikor Botka főtanácsadója lefoglalta az Új pólus domainnevet, Juhász Péter kifogást emelt, hiszen addig ő használta az Együtt, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum állítólagos összefogására.

Májusban Botka azt mondta, kizárja az együttműködést a DK-val és a Jobbikkal. Gyurcsány pedig azt mondta, ő sem közösködne az MSZP-vel. Botka rámutatott, hogy Molnár Zsolt áruló, mire a másik azt válaszolta, hogy valójában Botka folytat polgárháborút. Ebből aztán az lett, hogy Botka nem Molnár Zsoltot, hanem Tóth Józsefet jelölte a fővárosi választás koordinálására. Tóth József aztán állítólag Botkával is összekapott, de ezt a hírt megnyugtatóan cáfolták. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje összehívta az ún. szegedi együttműködést is, amelyre azonban csak a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely ment el. Aztán Botka László képtelenségnek nevezte a DK jelöltállítási javaslatát, és kijelentette: az MSZP csak az LMP-vel tud elképzelni koordinált indulást. A DK pedig azt javasolta, legyenek közös jelöltek, de a pártok induljanak külön listán. Botka egy ideig még tárgyalt az LMP-vel, közös választási listát ajánlott az ellenzéki pártoknak, aztán megbukott, mint a huzat, az MSZP és a DK pedig Gyurcsány forgatókönyve szerint állapodott meg egymással.

Szeptemberben Fodor Gábor liberális pártja beállt az MSZP mögé, és lapzártánkig ott is maradt.

Időközben a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltté választotta Karácsony Gergelyt. Aztán Karácsony Gergely azt mondta, hogy teljes mellszélességgel Botka László miniszterelnök-jelölt mellett áll. Egy ideig az volt a forgatókönyv, hogy a Párbeszéd és az Együtt külön listában, de koordinált indulásban gondolkodik. Aztán – Botka távozásának hírére – Karácsony hirtelen azt javasolta az MSZP-seknek, hogy válasszák őt miniszterelnök-jelöltnek. Igaz, azt is mondta bizalmas körben, hogy a „f…nak se kellett ez az egész jelölősdi”. Majd azt mondta, hogy csak akkor vállalja az MSZP miniszterelnök-jelöltségét, ha lesz közös lista. Időközben Szigetvári Viktor bejelentette, hogy Karácsony Gergely MSZP-s terveivel vége a Párbeszéd és az Együtt szövetségének, és az Együtt majd saját miniszterelnök-jelöltet választ. Azt is mondta, hogy önálló listát állítanak, de az egyéni választókerületekben együttműködnek a demokratikus erőkkel. Előzőleg az Együtt még előválasztást akart, és elzárkózott az MSZP-vel és a DK-val állított közös listától. A drámai eseménytörténetet – egyelőre – Fekete-Győr András zárta le: bejelentette, hogy a Momentum befogadja a Karácsony Gergely nélkül maradt Együtt szavazóit, de személy szerint úgy érzem, a Párbeszéd szimpatizánsaira is kikacsintott ezzel a javaslatával.

Decemberben aztán az ellenzék megpecsételte az esztendőt: ezren vettek részt a Jobbik tüntetésén, de ott volt ám mindenki, aki számít, aki pedig nem ment el, feltehetően külön bejáratú tüntetésben gondolkodik. Napnál is világosabb tehát, hogy az ellenzék komoly, felelősségteljes hangulatban várja a kormányváltást. Aki profi, azt meg kell süvegelni, én azt mondom.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Mozi világ (440) Mozaik (83) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2818) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7667) Heti lámpás (319) Életmód (1) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Egészség (50) Autómánia (61) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Belföld (11) Gazdaság (711) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>