Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
Ő kényszerült térdre

Ő kényszerült térdre

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elérte most a végzete a holland Mark Ruttét is, aki egyszer úgy fogalmazott: térdre kell kényszeríteni a magyarokat!

Előttünk egy 2016-os uniós csúcson készült kép: talán már sárgulna is, ha nem lenne digitális. Az állam- és kormányfők fotóján nem egy olyan figura látható, aki a migrációs vita és a határkerítés miatt szívesen leckéztette akkoriban hazánkat. Például Werner Faymann volt osztrák kancellár vagy Matteo Renzi, a pökhendi olasz miniszterelnök. De nagy volt rájuk a kabát, idővel eltűntek a politikai süllyesztőben. Elérte most a végzete a holland Mark Ruttét is, aki egyszer úgy fogalmazott: térdre kell kényszeríteni a magyarokat! A napokban ő kényszerült térdre. Négypárti, liberális-jobbközép kormánya összeomlott – micsoda meglepetés: az európai politika gumicsontja, a migrációval kapcsolatos belső nézeteltérések miatt –, tegnap pedig Rutte bejelentette, hogy a várhatóan novemberi előre hozott választások után távozik a holland politikából.

Kár érte pedig, jó ügynök volt. Büszkén képviselte a kisebbségekkel szemben a balekségig toleráns, a liberális dogmák ellenzőivel szemben azonban kérlelhetetlenül intoleráns európai liberalizmust. Rutte majdnem ugyanolyan régen, 2010 óta ülhetett az Európai Tanács asztalánál, mint Orbán Viktor, pár hónap volt csak hozzá képest a lemaradása, és a magyar kormányfőhöz hasonlóan ő is a negyedik egymást követő kormányának az élén állt. Ám ezzel a párhuzamok véget is érnek. Rutte kabinetjei nemegyszer ingatagok voltak, közülük a harmadik egy jogállamisági belvitába bukott bele (éppen akasztották a hóhért!), amely a családi pótlékok kifizetésével volt kapcsolatos. De a holland miniszterelnök – a nemrég szintén visszavonulót fújt belga Guy Verhofstadt mellett a Benelux liberalizmus másik emblematikus képviselője – azt még túlélte.

 

Rutte azonban számunkra legfőképpen egy olyan liberális társadalomnak volt az arca, amelyről tudjuk, érezzük, hogy nem ilyenben szeretnénk élni. Amszterdamba sokan szívesen kiugrunk egy hétvégére – remek múzeumai és tulipánmezői vannak például –, érzékeljük ilyenkor azt is, hogy milyen fejlett országba érkeztünk. De a hazafelé tartó repülőgépen azt is sorra vesszük, mit nem szeretnénk meghonosítani: a tömeges bevándorlást, a tapintatos, civilizált, de csendes tolerancia helyett a szexuális kisebbségek kultúrharcos módon történő piedesztálra emelését, a megtűrt drogfogyasztást és a legősibb mesterség képviselőinek szó szerinti kirakatba állítását. Mellőznénk azt is, hogy szélsőbaloldaliak vagy iszlamisták fényes nappal, a nyílt utcán célzott politikai merényleteket kövessenek el, mint az a migrációs feszültséggel már évtizedek óta telített Hollandiában a kétezres években történt.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a holland politikai felállás a magyarnak épp a fordítottja. Az ottani bevándorlásellenes és Brüsszellel szemben kritikus pártok ellenzékben vannak, így az igen jó magyar kapcsolatokkal rendelkező, magát már Nyírparasznyán is jól kiismerő Geert Wilders vezette Szabadságpárt is.

A holland jobboldal új reménysége, az ország jelenleg legnépszerűbb pártja azonban a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB), amely 19 százalékos eredménnyel az első helyen végzett a tavaszi tartományi választásokon. A BBB a holland vidék elitellenes ereje, többek közt az Európai Bizottság és az Európai Parlament nálunk is unásig ismert hatáskörtúllépéseinek vehemens ellenzője. A fordított holland–magyar leosztásból pedig ez is következik: a nyúlánk, gyakran biciklire pattanó Rutte budapesti epigonja ellenzékből – pontosabban a főpolgármesteri székből – várja, hátha neki kedvez majd a politikai széljárás. Csak éppen, mint említettük, ami Hollandiában meghajtja a szélmalmot, az nálunk kicsit tájidegen.

Borítókép: Mark Rutte bukott holland miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-ANP/Phil Nijhuis)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Sport (729) Mozaik (83) Tereb (146) Életmód (1) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7657) Egészség (50) Politika (1582) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (319) Vetítő (30) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Jobbegyenes (2815) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>