Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
Ő aztán tudja, milyen Budapest!

Ő aztán tudja, milyen Budapest!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A „megmondó néni” Varsóból osztja az észt

, hogy milyennek is kellene lennie a magyar fővárosnak. A hír, hogy Varsónak új főpolgármestere van, nem nagyon érte el a magyar hírfogyasztók ingerküszöbét.

Miért is lett volna így? Hiszen, a Lengyelországba látogató honfitársaink nem igen (vagy igen csak nem) fordulnak meg a festői szépségűnek egyáltalán nem nevezhető városban.

A lengyel fővárost 12 éve egy Hanna Gronkiewicz-Waltz nevű asszony uralta, aki nem a most kormányon lévő jobboldali (PiS) tagja. Nagyon nem! Ő a Polgári Platform polgármestere volt, és párttársának adta át a stafétabotot. (Mellékzönge, hogy a lengyel és nemzetközi baloldali sajtó a Polgári Platformot mindig a „jobbközép-liberális” jelzővel illeti, holott ebből csak az utóbbi igaz, de az durván.)

De, ami kiakasztott igazán az Hanna asszony leköszönő beszéde, melyben a következőket mondta:

"Sok minden történt az elmúlt 12 évben. Varsó világváros lett, és a varsóiak teljesen európai polgároknak érezhetik magukat. Ez a szabad emberek városa. Senki sem teheti Budapestté vagy Moszkvává. Varsó a szabadság és a tolerancia értékein alapszik. Ezt a jog uralma garantálja.  A varsóiak bátrak, nem dőlnek be a megfélemlítésnek, vagy a megvesztegetésnek. Nem félnek az idegenektől vagy a bevándorlóktól. A varsóiak értik, hogy mit jelent a szabadság."

Sugallván, hogy Budapest nem szabad, implicite a magyarok sem azok, sőt egyáltalán nem toleránsak.

Mármint mi! Mi? Nem tudom (és nem is érdekel), hogy a varsói leköszönő polgármester-asszony mikor járt utoljára Budapesten, de rosszul ítéli meg a helyzetet. Itt az emberek – fiatalok, idősebbek egyaránt– még napnyugta után is biztonságban sétálhatnak az utcán, nem dobálja meg senki kővel a zsidókat, sőt, a volt gettóba jár fél Európa bulizni.

Tök szabadon!

Nem beszélve a tolerancia azon értékeiről (többek között), hogy Budapesten van évente az egyik legnagyobb európai melegfelvonulás (Pride). De a legaljasabb az utolsó mondat. Ha nem szeretnénk ennyire lengyel testvéreinket, még kenyértörés is lenne:

„A varsóiak értik, hogy mit jelent a szabadság.”

Mi magyarok nem értjük, hogy mit jelent a szabadság, (itt Budapesten)?! Hányszor küzdöttünk közösen érte veletek együtt? Mi nem tudjuk, mi az az együttérzés, amikor az 1956-os forradalom lángja abból a parázsból táplálkozott, amit lengyel testvéreink gyújtottak meg, és támogatták mindvégig (amíg csak tudták) a magyar forradalmat?!

Ki vagy te, Hanna, hogy ezt kétségbe vonod, a két nép több évszázados barátságát megpróbálod aláásni?! Szégyelld magad, és menj Brüsszelbe a gazdáidhoz!

P.S.: Hannának küldöm ezeket az örökérvényű sorokat:

"Polak, Węgier, dwa bratanki; I do szabli, i do szklanki; Oba zuchy, oba żwawi; Niech im Pan Bóg błogosławi."

Csókol benneteket:
Eleméry T. Olivér

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Tereb (146) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7549) Gasztronómia (539) Kultúra (7) Szépségápolás (15) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2789) Egészség (50) Gazdaság (705) Heti lámpás (312) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>