Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Nagy arc, nagy bukás

Nagy arc, nagy bukás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Márki-Zay Péterben az a jó, hogy csak olyankor habzik a szája, mikor kandelábert ígér a fideszeseknek.

Lám, érdemes volt hónapokig a legmagasabb lóról osztani az észt a magyaroknak – most annál látványosabb és kacagtatóbb a zuhanás: arccal előre, a derítőbe. A magas, vékony srác két napja még magabiztosan mondogatta: „Legyőzöm Orbánt”. Meg hogy „Orbán ellen többség kell. A többséghez Karácsony.” Mindezt óriásplakátok és internetes hirdetések ezrein, országszerte, éjjel-nappal.

Mert ő és csakis ő a közös nevező meg a többség. Többségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy van egy egyszázalékos pártja és az előválasztáson komoly 27 százalékot kalapozott össze. Elsöprők tudnak ám lenni az ilyen 27 százalékos „többségek”: megremeg tőlük az egész „Orbán-rezsim”. Remegnek a hahotázástól.

Gergely úr a minap még arról értesítette az országot, hogy legfeljebb akkor lép vissza a második fordulótól, ha átmegy rajta a villamos. Tegnap aztán átment. Bár kevéssé valószínű, hogy villamos volt, tudniillik az (neki köszönhetően) nem nagyon jár e tájékon.

Jó-jó, tudom: szégyellje magát minden kárörvendő, gonosz fasiszta! De azért hadd kunkorodjon már mosolyra a szánk, mikor ilyen kecses fejest ugrik valaki az emésztőgödörbe! Ennyi jár azok után, hogy hónapokig kénytelenek voltunk elszenvedni az internetről ömlő pökhendi hirdetéseit, úton-útfélen elénk tolakodó óriásplakátjait, börtönös-leszámolásos fenyegetéseit. 

Mint a Szomszédok Etusa: két évig sopánkodott, hogy nincs pénz, mert Orbán ellopta a fővárostól, és szotyira költötte – ám valahonnan mégiscsak varázsolt félmilliárdocskát, hogy önarcképével, kisunokás mosolyával teleszórhassa Budapestet. Hogy honnan? Ahhoz semmi közünk. Azért született a 99 mozgalom, hogy jótékony homály fedje az adományozók (Varga Zoltán? Bige? Bojár? Gyuri bá’?) névsorát. 

Átláthatóság? Korrupcióellenes mantra? Úgy-úgy!

Szóval elégetett vagy félmilliárdot, megíratott több száz píárcikket itthon és a fénylő Nyugaton, mégis ez lett a vége. Mind megy a derítőbe, Karácsony után. Pedig milyen lelkesen írta pár hete Cohen úr a The Guardianben, hogy egyedül Karácsonynak van esélye a „diktátor” ellen. Kár érte.

Élménydús napok állnak mögöttünk. Lefőtt a kávé az ország legbutább kisfiújának (Fegyőr), s talajmintát vett a melósokkal kötekedő Jakab is. Utóbbi egy tegnapi Index-interjúban elmagyarázta: ő valójában (egyfajta modern megváltóként) föláldozta magát az ellenzéki összefogás oltárán, hogy jövőre legyőzhessék Orbánt. Ezt úgy kell érteni – mutatott rá –, hogy miközben Dobrevék csak az ellenzékieket győzködték, ő az országot próbálta (igaz, csekély sikerrel). A párizsis ember abban látja a kudarc másik okát, hogy a „fideszes kisvárosokban” nem nagyon állítottak előválasztási sátrakat (wigwamokat), ám ha mégis, a hívei – kormányzati megtorlástól tartva - nem mertek belépni. Vidéken tehát végképp tombol a diktatúra, fortélyos félelem igazgat, Orbán gumilövedékes fegyverrel lövöldöz Jakab rajongóira.  

Szerencsére a kabaré nem ért véget, nem esett még ki az összes versenyző. Például a hódmezővásárhelyi diktafonos versenyben van. Benne az a jó, hogy csak olyankor habzik a szája, mikor kandelábert ígér a fideszeseknek. A gyerekeit sem minden nap veri agyba-főbe, ám amikor igen, azt gyorsan elújságolja a sajtónak. És lám, milyen kedvesen megdicsérte Dobrev Klárát, hogy „női mivolta” ellenére egész szép eredményt ért el az előválasztáson. Igazi úriember!

És végül Gyurcsányné is talpon van még. Neki az a nagy mázlija, hogy a szavazatokat a haverjai számolják majd, s így elég nehéz lesz veszíteni. Ezzel föl is soroltam az összes olyan tulajdonságát, ami – ha hatalomra kerülne – önmagában talán nem sodorná végromlásba az országot. Az arca, persze, neki is hatalmas, s ő is teljes leszámolást, vagyonelkobzást, patakvért ígér.

Ám többnyire úgy van: minél nagyobb az arc, annál nagyobb a pofára esés.

Pilhál Tamás - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Mozi világ (440) Egészség (50) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Gazdaság (711) Kultúra (9) Tv fotel (65) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Heti lámpás (319) Politika (1582) Jobbegyenes (2818) Tereb (146) Mondom a magamét (7667) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>