Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
szelb-mti-illyes-tibor.jpg

Most éppen béremelést kér a Flaszterparaszt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nemcsak a Flaszterparaszt megélhetési politikus, hanem pártja is megélhetési párt.

„Béremelésre és a munkaerőpiac helyzetét segítő eszközökre csoportosítana át összesen mintegy 460 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben" a Flaszterparaszt.

Ehhez is ért.

Annak idején a mezőgazdaság felvirágoztatását segítette elő termékeny tanácsaival, ekkor érdemelte ki a Flaszterparaszt becenevet. Később az árfolyampolitikába merült be bátor karcsapásokkal.

Most a munkaerőpiacon vágna rendet.

Sztálin a legnagyobb nyelvész volt, Jelena Ceausescu pedig a világ legfényesebb elméjű kémikusaként ünnepeltette magát, természetesen tiszteletben tartva a Kárpátok géniuszának föléje magasodó alakját.

E lángelmék már kihunytak.

De újrateremnek a mindenhez értő politikusok. Soha életükben semmilyen hasznot nem hajtottak a társadalomnak, ám fölkapta őket a propaganda szele, és beröpítette őket a törvényhozásba.

Megélhetést leltek a padsorok között.

A mai demokráciáknak ez az egyik – egyébként távolról sem a legnagyobb – gyengesége. A politikai sokszínűséget tehetségtelen politikusokkal is fönn kell tartani, kerül, amibe kerül.

A szellemi selejt így rengeteg kárt okoz.

Görcsösen bizonyítani akarja létének jogosultságát, nemcsak a választói tömegnek, hanem önmagának is. Mert ő maga is tudja, hogy bornírt erőlködése fölösleges, inkább sokasítja a bajt, semmint gyérítené.

Tudja, hogy hátul állt a sorban, amikor a talentumokat osztották.

Tudja, de fáj neki, és tiltakozik ellene – önmaga előtt is. Kioktatja növénytermesztésből a földművest, beleevez az árfolyamok medrébe, bérpolitikát barkácsol, és a piaci erőknek is diktálná, hogyan hassanak.

Elefánton csörtetne be a porcelánboltba is...

Kártékony, mert zavart kelt, energiákat von el hozamos területekről, sűríti a ködöt, izzadmányaival orrot facsar, indulatokat kavar, élezi a békétlenséget, ellentéteket kreál, népbutít.

Rombolja a demokráciát.

Félő, hogy a demokráciákban – legalábbis a térségünkben fortyogó demokráciákban – ez a fajta megélhetési politikus kiiktathatatlan. Nincs adminisztratív módszer, amellyel távol lehetne tartani a parlamenttől.

A köznevetség pedig kevés.

Lepereg róla, hiszen busás jövedelmet húz, fedezi regenerálódását, és körbeveszi magát hasonló megélhetési politikusokkal, akik megvigasztalják, ha sületlenségei miatt körbeörvényli a hahota.

A baj ugyanis nagyobb, mint elsőre látszik.

Nemcsak a Flaszterparaszt megélhetési politikus, hanem pártja is megélhetési párt. Furcsa politikai érdek diktálta, hogy médiasegédlettel a törvényhozásba jusson, s ott egyfajta egyensúlyt kialakítson.

Belefér ez a machináció is a demokráciába.

Ám az ára görnyesztően nagy. Nevetségessé teszi ugyanis a teljes parlamenti munkát, ha a társadalom látja, hogy ilyen szellemi színvonal is törvényhozóként villoghat, tetszeleghet.

Már középtávon kérdőjelessé teszi a demokrácia értelmét.

A hiba valószínűleg elkerülhetetlen, ám enyhíthető. Minden bizonnyal a demokrácia fejlesztése emelheti a választói tömeget olyan nívóra, amelyen flaszterparasztok már nem jelenthetnek alternatívát komoly politikusoknak.

Finomítanunk kell a demokráciát.

Egy magasabb szintű demokrácia védheti meg a társadalmat először a megélhetési pártoktól, majd – valamikor, talán – a megélhetési politikusoktól is.

Talán a flaszter is jobban jár, ha senki nem akarja barázdálni, bevetni.

Kovács G. Tibor - ]]>www.gondola.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Tereb (146) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7654) Életmód (1) Mozi világ (440) Történelem (18) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Politika (1582) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2815) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (319) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Gazdaság (711) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>