Ma 2022 november 26. Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.
unnamed.jpg

Melyik nő magasabbra, a szegfű, vagy az olajfa?

Flag

Szöveg méret

4
Átlag: 4 (1 szavazat)
Az október 23-i megemlékezések jól mutatják a balliberális oldal megosztottságát.

Négy éve ilyenkor Bajnai Gordon választási pártja még egyetlen nagy központi rendezvényen bonthatott zászlót, idén viszont már legalább 2-3 kisebb tüntetés lesz. Az MSZP továbbra is piacvezető helyét félti a baloldalon, miközben a fővárosi értelmiségi szalonokban újabbnál újabb terveket szövögetnek. Most éppen (újra) az olasz Olajfa a sláger.

Szegény embert még az ág is húzza! — A népi bölcsesség nagyon igaz a baloldali ellenzék helyzetére, hiszen a pártszakadás óta középpárttá sorvadt MSZP gerillaharcot vív saját fellegváraiban Gyurcsány Ferenc DK-jával. A hírek szerint szép ]]>csendben]]> már fel is osztják egymás között a baloldali többségű választókerületeket. Ezen az MSZP veszít, a DK (2018 után minimum egy parlamenti frakciót) nyer, ám a szocialistáknak legalább “házon belül” sikerül megkapaszkodni, és kész tényeket teremteni.

A baloldali választási matekot és a 2013-as Mesterházy-Bajnai megállapodást ismerve, az MSZP-DK duó várhatóan a balliberálisok által elérhető mandátumok többségére igényt fog tartani, így a liberális pártocskáknak és új formációknak csak a maradék jutna. Teljesen érthető, ha utóbbiak nagyobb szeletet akarnak a tortából és ehhez politikai eszközöket keresnek. Az egyik ilyen régi-új eszköz (jobb híján) a népfront választási párt.

Az ilyen összeborulásnak nálunk komoly hagyománya van, hiszen a szocialisták az 1991. szeptember 27-én megfogalmazott Demokratikus ]]>Charta]]> segítségével (=az akkor még patinás liberális értelmiség hátán) törtek ki a politikai karanténból. A liberálisok a 2012. október 23-án nagy reményekkel induló Együtt választási párttal űzték maguk előtt az MSZP-t, és cserkészték be a szocialista szavazókat.

Miután már mindkét pólus legalább egyszer sikeresen maga alá gyűrte a másikat, érthető a bizalmatlanság. A közvélemény-kutatások sem túl biztatóak, így új eszközök után kell nézniük. Ahogyan azt egy 2003-es állapotfelmérés is mutatja, felülről indított baloldali népfrontos ]]>ötletekből ]]>azóta sincsen hiány, ám ezek egyike sem bizonyult tartósnak.

Mindez persze nem tántorítja el a fővárosi liberális értelmiséget attól, hogy “merjenek nagyot álmodni”. Most éppen egy mini liberális pólust építgetnek, amiben az Együtt, a Párbeszéd, a MoMa és (reményeik szerint) az LMP venne részt. Az LMP csatlakozásáról a “borzalmas” tagság dönt, amely 2012 ]]>végén]]> egyszer már nemet mondott erre. Mivel e pártok támogatottsága együtt sem éri el a 10 százalékot és továbbra is szükség van a baloldali szavazókra, itt a legújabb ötlet: Olasz mintára választási pártot kell létrehozni!

Persze ez sem új, Medgyessy Péter 2001. decemberében az olasz Olajfa mintájára Akácfa Mozgalmat akart létrehozni, ám az ötlet a kezdeti nekibuzdulás után elhalt. Most éppen Szigetvári Viktor porolta le (jobb híján) a választási párt ötletét.

Egy választási párt persze nem ördögtől való ötlet, ám az eddigi pártok önfeladásával járna. Több a bizonytalanság és a potenciális veszteség, mint a várható haszon, és egyáltalán nem véletlen, hogy 2014-ben sem ezt az utat választották. Az MSZP és a DK saját frakcióval szeretne a 2018-ban alakuló új parlamentbe vonulni, amire egy választási párton belül nincsen lehetőség. A párttámogatás elsődleges címzettje is ez a választási párt lenne. A résztvevő pártok neve 4 évig alig forogna, így ez az eszköz a jelenlegi balliberális térfél teljes felszántását jelentené. Kíváncsian várjuk tehát, hogy vajon az Olajfa lesz-e valaha is akkora, mint most (még) a szegfű?

Kiszelly Zoltán - ]]>http://mozgasterblog.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Politika (1581) Tv fotel (65) Gazdaság (669) Nagyvilág (1304) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (516) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2480) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6457) Kultúra (6) Vetítő (30) Sport (729) Történelem (15) Szépségápolás (15) Tereb (142) Mozaik (83) Életmód (1) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>