Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Kolinda Grabar-Kitarovic kiállt Orbán mellett

Kolinda Grabar-Kitarovic kiállt Orbán mellett

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Horvátország megvédi határait és szuverenitását.

Amennyiben egy újabb migrációs válságra kerül sor, Horvátország megvédi határait és szuverenitását, valamint törődik egész Európa biztonságával – jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden Zágrábban egy nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Kiemelte: az ezt megelőző rendszer lehetetlenné tette a válságkezelést. 

„A jelenlegi rendszerrel sokat értünk el, de még sok munka áll előttünk, ami soha nem ér végét, mert azok a természetes fenyegetések, amelyekkel szembe kell néznünk, változnak” – mondta.

Hozzátette: bár tanultak a sikerekből, de még többet a hibákból és a hiányosságokból.

Davor Bozinovic belügyminiszter felszólalásában elmondta: a horvát biztonsági infrastruktúra sebezhetővé vált, amikor új fenyegetettséggel nézett szembe az ország.

A 2015-ös migrációs válság fordulópont volt, ami miatt két évvel ezelőtt új biztonsági stratégiát dolgozott ki a kormány – hangsúlyozta.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a belügyminisztérium az elmúlt két évben összesen 320 millió euró (valamivel több mint 100 milliárd forint) értékben valósított meg projekteket, és nagymértékben pótolta azokat a hiányosságokat, amelyek az elmúlt időszakban keletkeztek. Hozzáfűzte: a jövőben további másfél millió euró áll rendelkezésükre, hogy növeljék a nemzetbiztonság hatékonyságát.

Damir Krsticevic védelmi miniszter úgy vélte: a biztonság fogalmának változása új kihívásokat teremtett, amely megköveteli minden állami elem teljes koordinációját.

„Az új követelmények elvárják, hogy gyorsabbak, jobbak és jobban felkészültek legyünk azoknál, akik veszélyeztetnek minket” – húzta alá. Mindazonáltal hozzátette: Horvátország ma biztonságos ország, amelyet több millió európai uniós és más országbeli állampolgár is felismert, akik turistákként vagy más céllal látogattak el az országba.

Goran Ogrulic, a Jutarnji List című horvát napilap főszerkesztője, a konferencia egyik szervezője úgy fogalmazott: az elmúlt 30 évben újfajta biztonsági fenyegetettség lépett fel. Az egyes országoknak  ki kell fejleszteniük saját biztonsági rendszerüket, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak fellépni a fenyegetettséggel szemben – szögezte le.

MTI - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Mondom a magamét (7244) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (281) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2721) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Gazdaság (693) Életmód (1) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Nézőpont (1) Sport (729) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Autómánia (61) Történelem (16)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>