Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
Kinek a pénzéből és mit ünnepel a Müpa?

Kinek a pénzéből és mit ünnepel a Müpa?

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

A feltett kérdés költői, a történet szomorú. És vérlázító!

Olvasom, "A népzene lenyűgöző sokszínűségét ünnepli a Müpa". Nosza, mondom, vegyünk jegyet, párommal imádjuk a magyar népzene sokszínűségét.
De nézzük a listát, kik is nyűgöznének majd le engem népzenével?!
A Müpa szerint.
Lakatos Mónika és együttese, a Cigány Hangok, a Parno Graszt és a Bohemian Betyars (utóbbinak magyar weboldala sincs, speed-folk freak-punk és Hungarian, Balkanic and Gipsy zenében nyomulnak)? No, ezek a cig@ny, mások szerint a roma lenyűgözők.

Azután ott van a listán a Napfonat. Ők a délszláv zenére esküsznek, meg orosz, bolgár, sőt tán mexikói ihletésű lenyűgöző muzsikáik is vannak. És, ha már balkáni, aki szereti a balkánit, ott lesz a szintén lenyűgöző ünnepen a Zűrös Banda is, amelyik nem tagadja lenyűgöző balkáni beütését.
No, de akkor mi, az magyarok népzenéjét, az magyarnépzenét szeretők miért menjünk a népzene lenyűgöző cigány, balkáni, orosz, bolgár és mexikói beütések mellett erre a vélhetően emelkedett - autentikus magyar népzenétől elemelkedett - eseményre?
Hát azért, mert (kivételnek?) lesz ott egy magyar népzenét játszónak tűnő együttes is, amelyet Erdőfűnek hívnak!

Látva a műsort, egy gyanútlan külföldinek úgy tűnhet, mintha Magyarországot 80%-ban cigányok, balkániak, oroszok, bolgárok, mexikóiak laknák, vagy magyar népzene errefelé nem is lenne. Pedig dehogy, csak bizonyára a Müpa szervezőinek, vezetőinek szíve és pénztárcája domborodhatik leginkább abba a másik, a nem magyar irányba.
Mert azt tudniuk kell, és tudják bizony, hogy több tucatnyi virtuóz magyar népzenét játszó együttessel is be tudhatnák mutatni a magyar népzene lenyűgöző sokszínűségét.

De mint az esemény címéből - nyilván nem véletlenül - kiolvashatjuk, csak én balga, erre nem gondoltam, a Müpa ünnepli(!) sokszínűséget, nem a magyarok!
De kinek a pénzéből?

p.s.: Hogy érdekesebb legyen a fenti történet, a Müpa honlapján az invitáló szöveg ezzel a csúsztatással indul:
"A 2008 óta évről évre jelentkező magyar népzenei gálán ..."

Néhány mondattal később:
"A 2022-es gálaműsorban nem minden előadó szólaltatja meg autentikus módon a népzenét..."
Tegyük fel a kérdést: lesz egyáltalán olyan előadó, amelyik autentikus módon szólaltatja meg a MAGYAR népzenét?

Üdvözlet, KJ

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Mozaik (83) Történelem (18) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Autómánia (61) Mondom a magamét (7668) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2819) Életmód (1) Flag gondolja (36) Belföld (11) Egészség (50) Heti lámpás (320) Gazdaság (711)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>