Ma 2021 május 06. Ivett, Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
Keskeny út

Keskeny út

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Megérezte-e a pápa a helyszínen elhangzó Himnusz erejét?

A pápa romániai útját illetően kritikusok és támogatók csaptak össze az elmúlt napokban.

Ebben semmi új nincs, de a közéleti, politikai értékelésekből mintha kimaradt volna a lényeg: a látogatás elsősorban egyházi esemény, lelki tartalma van a hívők számára. Ha ezt leszögeztük, akkor érdemes végiggondolni a romániai pápalátogatás más aspektusait is.

Ezek sorában az első – amit mindenki hangsúlyozott is –, hogy a látogatás történelmi léptékű. És nem pusztán azért, mert pápa még nem járt Erdélyben. Hanem azért is, mert ilyen alapos, sok részletre kiterjedő programot a katolikus egyház feje még nem bonyolított le Romániában. Sok helyszínen, sokféle találkozón igyekezett megerősíteni a helyi közösségeket Ferenc pápa. A szervezők és maga a szentatya is gondosan ügyelt a sokszínűségre: találkozott ortodoxokkal, katolikusokkal, görögkatolikusokkal, ellátogatott a magyar búcsújáró helyre, bocsánatot kért a cigányoktól, testvériségre szólított fel a nem katolikus románokkal. Ez a látható sokféleség nyilvánvalóan a katolikus–ortodox kapcsolatrendszerből, az óhajtott ökumenéből kiindulva értelmezhető: ebben a koordináta-rendszerben kell tekintenünk a teljes utat, ha nem akarunk részmagyarázatoknál leragadni. Ez a legnagyobb „falat”, a fő kérdés a Vatikánból nézve. Valóságos, jelképes módon egyaránt ehhez a törekvéshez illeszkedett a pápa néhány napos programja egy-egy állomásával.

Hogy mi, magyarok, mit kaptunk a látogatástól? Mindenekelőtt a bizonyosságot, hogy Csíksomlyót nem csak mi látjuk annak, ami. Hogy a Vatikán és a pápa számára is a Mária-tisztelet egyik fontos európai helyszíne. Kaptunk lelki útravalót, amelyet a pápa – aki mégiscsak a római katolikus egyház feje, nem pedig politikus – a testvériséghez és a Krisztusban való bizodalomhoz kapcsolt.

Hogy megérezte-e a pápa a helyszínen elhangzó Himnusz erejét, hogy tisztában van-e a romániai magyar katolikusok néha nem is egyszerű helyzetével, arra a válasz: igen. Természetesen aki abban reménykedett, hogy a csíksomlyói nyeregben Ferenc pápa majd ostorozni fogja a bukaresti politikát, és politikai nyilatkozatot tesz a kisebbségi jogok mellett, az csalódott. De ilyesmit reálisan nem is várhattunk az egyházfőtől. Fontos adalék azonban, amit Azbej Tristan államtitkár közölt egyik friss cikkében: egyetlen eddigi találkozójukon a pápa azt mondta neki, hogy mélyen megérinti a magyarok szolidaritása a nagyvilág iránt. Biztosak lehetünk benne, hogy Ferenc ezt még inkább így érezheti a csíksomlyói szentmise után.

Ami pedig ezen felül van, abban Böjte Csabával érthetünk egyet, aki arra emlékeztet, hogy sem a pápa, sem mi nem térhetünk le a jézusi útról. Csaba testvér szerint az egyház valahányszor letért a szeretet útjáról, mindig lángba borult a világ, és a végén csak a gonosz lélek kacagott. Mint írta, örül annak, hogy Ferenc pápa nem keresztes háborút, hanem őszinte párbeszédet kezdeményez.

Most pedig készülődjünk a csíksomlyói búcsúra!

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5276) Mozaik (83) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Egészség (50) Autómánia (61) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (140) Heti lámpás (254) Életmód (1) Vetítő (37) Jobbegyenes (2018) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>