Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
Kék kóbor kutyák

Kék kóbor kutyák

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ha Orbán Viktor írna ilyet, akkor persze ez zengene reggel, délben meg este.

Indiában, Navi Mumbai városában a helyiek kék kóbor kutyákra lettek figyelmesek az utcákon. A jelenség oka az, hogy a közeli folyóba a szennyvízkezelés során hússzor több színezőanyag került a megengedettnél. Vagyis a szennyvíz forrása nem az indiai nyugdíjasok szája volt.

Ha azt a nagyon-nagyon elméleti lehetőséget vizsgáljuk, hogy Vona Gábor miniszterelnök szeretne lenni, és vajon alkalmas-e erre a felelősségteljes feladatra, gondoljunk az in­diai kék kóbor kutyákra! Ne azokra, amelyeket (amennyiben fideszesek) össze kell gyűjteni és sintértelepre kell vinni: ezt a metaforát már teljes szépségében kibontotta Gyurcsány Ferenc. Aki Kövér László szavainak kiforgatását épp annak a Debreczeni Józsefnek regélte el, aki manapság már együtt barkochbázik a Sukoró-relativizáló Vágó Istvánnal a Gyurcsány-párt bolymeleg vezetőségében.

A köteles beszédet mint Vona-párhuzamot nem én dobtam be a közbeszédbe, hanem a Simicska-média. Eszemben sincs Kövér Lászlót hergelni azzal, hogy felveszem ezt a szálat, de muszáj leszögezni: miközben a kötelesbeszéd-kampány 2002-ben velejéig hazug konstrukció volt (Kövér nem akarta felakasztani a politikai ellenlábasait), a „szennyvízszájú” nyugdíjasokat emlegető Vona Gáboron felháborodó telefonos kampánynak van igazságmagva.

A pártelnök valóban le tudta írni (megfontoltan, tehát nem az élőbeszéd hevességével és pongyolaságával), hogy egyes nyugdíjasoknak szennyvíz folyik a szájukból, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel és trágárul ordibálnak. Az ilyesmi felveti a vezetői alkalmasság kérdését: ha valakinek ilyen undorító metaforák fogannak meg az agyában, nemhogy egy ország, hanem egy blog vezetésére is alkalmatlan.

Annak idején Medgyessy Péter azzal hajtotta el a köztévé egyik csatornáját kérő ellenzéket, hogy akinek nincs médiája, az vegyen magának. Ám a Jobbik esetében a visszájára fordult a képlet: a média vett magának pártot. Nem csoda, ha ilyenkor kétségbeesett kármentésbe fog: megmagyarázza, hogy csak a fideszes nyugdíjasoknak fertőző a nyáluk, őket lehet gyalázni, nincsenek jogaik, hiszen afféle kóbor kutyák; meg honnan van a nyugdíjasok telefonlistája? Mentenék a menthetetlent. A baloldal és a médiája pedig lapít.

Talán még emlékeznek az igen hatékony szinglihordázásra: akkor ez a módszer nemcsak rendben volt, de végtelenül szellemesnek is minősíttetett. A szocialista Gúr Nándornak Vona (a potenciális szövetséges) stilisztikai mélyrepüléséről csakúgy nincs véleménye, mint a kényes liberális nyelvvédőknek. A cél szentesíti az eszközt; még akkor is, ha az eszköz egy faragatlan bunkócska.

Ha Orbán Viktor írna ilyet, akkor persze ez zengene reggel, délben meg este. Miként Lévai Anikó hipotetikus bejegyzésére is ugranának. Vona-Szabó Krisztina felháborodottan posztolta, hogy egy áruházi pénztárnál sorban állva számon kérték rajtuk ezt a szennyvízdolgot. Szerinte a népi kritika oka „az a mátrix, amelyben butasággal tartják, amelyben használják, amelyben savanyú-keserű az életének minden perce, amelyben az ad egyforma napjainak némi színt (a fekete is szín), hogy gyűlölheti Vonáékat. Tiszta szívéből, minden zsigerével, minden rezdülésével, a betonra koppanó köpete minden mikroorganizmusával.”

Kedves Krisztina asszony: a fekete nem szín, hanem a színek hiánya. Miként a fehér a színek összessége. Szín például a kóborkutya-kék. A köpet pedig nem koppan, csak ha előbb megfagy. A mikroorganizmus a szennyvíz leánykori neve. Most már – ha nincs bocsánatkérés – inkább hallgatni kellene kicsit, különben egyre csak rosszabb lesz…

Csontos János - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Politika (1581) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Gazdaság (693) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2722) Flag gondolja (34) Mozaik (83) Kultúra (6) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Heti lámpás (281) Tereb (146) Mondom a magamét (7246) Irodalmi kávéház (531) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Egészség (50) Belföld (10) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>