Ma 2021 január 25. Pál napja van. Holnap Vanda, Paula napja lesz.
Kásler briliáns válasza az ellenzéknek

Kásler briliáns válasza az ellenzéknek

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Na ezt nem teszik zsebre!

Csökkentek a tervezhető egészségügyi műtétek várólistái - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta, az elmúlt öt évben az akkori 70 ezres betegszámhoz képest mára a tervezhető beavatkozásokra várók száma 28 ezerre csökkent, ezzel Magyarország az európai középmezőnybe került.

2012-től tavaly év végéig várlista-csökkentésre 26 milliárd forintot fordított a kormány, jövőre erre a célra további hatmilliárd forint áll rendelkezésre - jelezte a miniszter.

Kásler Miklós felidézte: 2012-ben született döntés arról, hogy a tervezhető műtétekre várók listáját intézményi szinten nyilvánossá teszik, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap koordinál. Az intézkedés célja az volt, hogy a betegeknek nagyobb műtétekre se kelljen 180 napnál, a kisebbeknél pedig 90 napnál többet várniuk.

Kásler Miklós jelezte, hogy például a szürkehályog-műtétek esetében Magyarországon a második legrövidebb a várakozási idő az ilyen listát vezető 15 európai ország közül.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, a tizenhárom várólistacsoport felénél egy hónapnál rövidebb a várakozási idő. A legkevesebb átlagos várakozási idő - nyolc nap - a gerincsérvműtéteknél és bizonyos nőgyógyászati beavatkozásoknál volt. 

A folyamat pozitív, de külön figyelmet kell fordítani azokra a beavatkozásokra, amelyeknél hatvan napnál hosszabb a várakozási idő - mondta. Kiemelte ugyanakkor, hogy 2014 és 2018 között átlagosan 46 százalékkal rövidültek ezek a várólisták is. 

Ma a legtöbbet, 126 napot a térdprotézis-műtétre kell várni, ezt követi 88 nappal a csípőprotézis-műtét - közölte.

Horváth Ildikó hangsúlyozta: jelentős előrelépést tett Magyarország azzal, hogy nyilvánossá tette műtéti várólistáit, hiszen az OECD-országok közül tizenöt teszi ezt meg.

Ebben a sorban például csípőprotézis-műtétek esetében a 88 napos várakozással a 6. legjobb helyen áll Magyarország. Ugyanezen műtétre Lengyelországban 444 napot kell várni, és Hollandiában a legjobb a helyzet, ott 50,5 nap a várakozási idő. A térdprotézis-műtétek 126 napos várakozási idejével a tizenöt ország közül Magyarország a 8. helyen van. Lengyelországban 566 nap alatt jut el valaki ilyen műtétre, a legkedvezőbb helyzet pedig Dániában van, ahol 53 napot kell egy betegnek várnia.

Várólistát kell vezetni a szürkehályogműtétekről, a gerincstabilizáló-műtétekről, az epekövesség miatti beavatkozásokról, a sérv-, a térd- és csípőprotézis-műtétekről, az ortopédiai nagyműtétekről, a nyitott szívműtétekről és bizonyos nőgyógyászati műtétekről.

MTI - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Mozi világ (440) Mozaik (83) Vetítő (37) Jobbegyenes (1952) Heti lámpás (249) Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Gazdaság (656) Irodalmi kávéház (503) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5057) Politika (1571) Flag gondolja (33) Életmód (1) Tv fotel (65) Belföld (5) Gasztronómia (539) Tereb (140) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Kultúra (6) Nagyvilág (1453)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>