Ma 2022 december 03. Ferenc napja van. Holnap Borbála, Barbara napja lesz.
Karl May, a történelemhamisító

Karl May, a történelemhamisító

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Egy német kiadó kivonja a forgalomból a Winnetou-könyveket, mert a szerző nem píszi módon ábrázolja az indián őslakosságot.

Uff! Ez volt az első, amit kinyögtem, miután elolvastam a hírt, amely arról tudósít, hogy a Ravensburger könyvkiadó kivonja a forgalomból Karl May Winnetou-regényeit. Szerintem sejtik mindannyian, miért. Mert a szerző nem píszi módon ábrázolja az indián őslakosságot. (Lehet, nekem sem kéne uffozni, mert kivonnak a forgalomból.) 

A virtuális autodafé (amit a valóságban is gyakoroltak a derék bürgerek Hitler alatt) elindítója egy szélsőségesen hülye woke-aktivista. Az újraébredő (miként magukat címkézik), azaz újmúltgyártó figura a világhálón kezdett hőzöngeni, hogy May Károly meghamisította a történelmi valóságot. Ez a bamba eleddig úgy olvasta a Winnetou-történeteket, mint történelmi tanulmányokat? Lehet, azt gondolta, A hét mesterlövész meg valami dokumentumfilm. Mindenesetre addig-addig kevert-kavart, amíg a kiadó „arra a következtetésre jutott, hogy a történelmi valóságot, az őslakosok elnyomását tekintve itt egy romantikus, sok klisét tartalmazó kép rajzolódik ki”. Teszem hozzá: tudniillik regényekről beszélünk.

Talán németekként bennük van a reflex, nehogy lenácizzák őket, s megelőzve a bajt önkritikát gyakorolnak, mert bizony a jenki woke-okat nem különösebben zavarja az amerikai őslakosok lemészárlása, lágerbe terelése (amit álszentül rezervátumnak becéznek). S ha már önkritika, ami a komcsi korszakot jellemezte, Hubertus Knabe történész, az ottani Terror Háza Múzeum igazgatója mondta: „Ez már a sztálini időkre emlékeztet, amikor a Winnetou-könyvek csak az asztal alatt voltak kaphatók”

No, a professzor már felébredt, hátha újraébrednek a németek – de jó értelemben –, s elkergetik az amerikai üzleti érdekeket szolgáló, így hazaáruló, amúgy pedig alkalmatlan politikusaikat. Még a tél beállta előtt. Merthogy azt már megtapasztalták, hova sodorja az országot az olyan politikus, aki nem látja saját képzeletének buborékától a valóságot.

Borítókép: Az 1963-as Winnetou-film (Fotó:  Atlantis Film / Jadran Film / Ri / Collection ChristopheL via AFP)

Ditzendy Attila - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (516) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Történelem (15) Vetítő (30) Gazdaság (669) Mondom a magamét (6470) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Heti lámpás (260) Életmód (1) Kultúra (6) Tv fotel (65) Belföld (8) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Nagyvilág (1304) Jobbegyenes (2486) Sport (729) Autómánia (61) Tereb (142) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Gasztronómia (539) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>