Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
Joe Biden szitkozódásától zengett a Fehér Ház

Joe Biden szitkozódásától zengett a Fehér Ház

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Titkokra és Joe Biden amerikai elnök egy másik arcára is fény derül

Chris Whipple díjnyertes író januárban megjelenő új könyvében. A szerző nemcsak az USA elnökének frusztrációját, hanem többek között Kamala Harris alelnökkel való feszült és csalódásokkal tűzdelt viszonyára is rámutat.

 

„A Fehér Ház elnöki lakrésze zengett Joe Biden szitkozódásától. Dühös volt és átkozódott, amikor már elnöksége első évében feltorlódtak az illegális bevándorlók a déli határon, amely miatt csak egyre nőtt a kritika az adminisztrációval szemben” – írja Chris Whipple, a The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House (Élete harca: Betekintés Joe Biden Fehér Házába) című könyvében, amely – bár csak január közepén kerül a boltok polcaira – új oldalát mutatja be Joe Bidennek és elnöksége első két évének.

Whipple egy fehér házi vezető tanácsadóra hivatkozva – mint azt a Fox News amerikai hírcsatorna idézi – azt írja: a frusztráció a „megoldások hiányából” fakadt. Hiszen egy maroknyi opció közül lehet választani, de egyik sem tökéletes, mindegyik újabb problémákat szül. „Ez az elnökség súlya” – húzza alá a tanácsadó.

A szerző szerint amíg a kezdetekben Biden elnök a déli határon kialakult helyzet és a Covid-elleni vakcinákkal kapcsolatos hamis hírek miatt vált idegessé és kezdett el szitkozódni, addig ez az utóbbi időben egyéb ügyeket érintő kérdésekben is egyre gyakoribbá vált.

Joe Biden idegessége pedig – mások mellett – abból fakadt, hogy amíg a 2021-es pénzügyi évben 1,7 millió, addig a 2022-esben 2,5 millió illegális határátlépési kísérletet kellett kezelnie az amerikai határőrségnek. A migráció kezelésével pedig Kamala Harris alelnököt bízta meg, aki bár 2021-ben tárgyalt a közép-amerikai országok vezetőivel az együttműködésről és a menedékjogi kérelmek elbírálásáról, valós áttörést nem ért el – sőt, tovább nőtt a migránsok száma.

Konzervatív körökben régóta hangoztatják, hogy ugyan Kamala Harris sok szavazót tud megnyerni azzal, hogy színes bőrű nő, de a valós teljesítménye alapján alkalmatlan az alelnöki tisztségre. A hírek szerint pedig zárt ajtók mögött Biden elnök is többször kifejtette csalódottságát Harrisszel kapcsolatban.

Feszült a viszony Joe Biden és Kamala Harris között

Whipple könyve szerint komoly feszültség alakult ki az elnök és alelnök között, sőt Biden szűk körben Harris férjét, Doug Emhoffot bosszantónak nevezte, amiért sokat panaszkodott a felesége portfóliójába került migráció és határválság miatt, amelyek gyengítették Harris népszerűségét.

A könyv szerint Biden elnök azért is volt bosszús, mert semmi olyan feladatot nem adott Harrisnek, amelyet ő, Barack Obama elnöksége idején mint alelnök nem kapott meg. Emellett borzolta az idegeit, hogy Harris „külön könyörgött” azért, hogy a demokratáknak különösen fontos szavazati jogokat érintő kérdéseket is az alelnök kezelje – nem így lett.

Az elnökök és alelnökeik közötti ellentét nem szokatlan, de a Biden elnökségéről szóló új könyv rávilágít, hogy a Biden és Harris között húzódó feszültség sokkal korábban jelent meg, mint más adminisztrációkban

– vélekedett Jesse Watters, a Fox News amerikai hírcsatorna egyik kommentátora.

Mindenki hibázhat, csak az elnök nem?

Joe Biden elnök azonban nem csak alelnökével kapcsolatban tud indulatos lenni. Múlt év májusában a The New York Times arról ]]>számolt be]]>, hogy az elnök Xavier Becerra egészségügyi és humánügyi miniszterre is ráförmedt, miután nem tudott válaszolni a déli határon lévő migránsgyerekek gondozásával kapcsolatos kérdésekre.

Joe Biden elnöksége elején már pletykáltak arról, hogy meglehetősen keményen bánik az alkalmazottakkal, sokat vár el tőlük és egy apró hiba esetén is leteremti őket, amely akkor is előfordult, ha éppenséggel ő emlékezett rosszul egy-egy kérdésre vagy információra.

Joe Biden és Barack Obama viszonya

Whipple könyve szerint továbbá Obama és Biden között sem olyan felhőtlen a viszony, mint az elsőre látszik. Szerinte ez részben abból fakad, hogy mindkét elnökben rendkívüli a versenyszellem, ám Obama még 2021-ben úgy ]]>fogalmazott]]>, hogy Biden „az ő munkáját fejezi be”. Emellett Obama Hillary Clintont támogatta korábban az elnökségért folyó harcban, sőt maga Biden is elmondta azt egy tanácsadónak, hogy Obama irigykedik a Biden-adminsztráció sikereire.

A közvélemény-kutatások szerint Joe Biden és Kamala Harris továbbra sem túl népszerűek. Amíg ]]>az alelnök népszerűsége]]> 39 százalékon áll – és szinte folyamatosan csökken hivatali ideje kezdete óta –, addig ]]>Biden elnöké]]> a nyári 38 százalékos mélypont óta most 43 százalékon áll.

Noha Chris Whipple egy, az új könyvéről szóló ]]>podcastban]]> úgy fogalmazott, hogy „a Fehér Házból senki sem távozik önszántából és ebben Biden sem kivétel. Küzdeni fog a maradásáért”, mégis az elnök eddig még nem erősítette meg 2024-es elnökjelölti indulását. Ám sokak szerint ha indul is, már nem Kamala Harrisszel, hiszen ha a jelenleg nyolcvanéves elnökkel bármi történne, akkor egy olyan alelnök venné át a helyét az Egyesült Államok élén, akit – a hírek szerint – még Biden elnök sem tart elég alkalmasnak.

Wittich Zoltán  - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Politika (1582) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Tv fotel (65) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7731) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Jobbegyenes (2825) Történelem (18) Mozi világ (440) Kultúra (9) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Sport (729) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>