Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
Hátrább az agarakkal, Kedves Fideszes Barátaim!

Hátrább az agarakkal, Kedves Fideszes Barátaim!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
 Gyurcsány Ferencet, én bohócnak tartom...

Alighanem egyetlen politikai jellegű kérdéseben sem értek egyet ]]>Simon Györggyel]]>, a Demokratikus Koalíció józsefvárosi képviselőjével, de egy ügyben mégis ki kell állnom mellette. Illetve nem mellette, hanem az általa hangoztatott vélemény mellett.

Ő bizonyára valami ultraliberális társadalmi berendezkedés híve, én pedig erősen konzervatív nézeteket vallok, ő valószínűleg tiszteli Gyurcsány Ferencet, én bohócnak tartom, ő feltehetően károsnak gondolja a Fidesz kormányzását, én előnyösnek látom, és így tovább. Ám van egy kérdés, amiben száz százalékosan egyetértek Simon úrral. Szerintem is „idióták azok, akik egy ókorban megírt mesekönyv szabályrendszere szerint akarják élni életüket”.

Ókorban megírt mesekönyv

Elárulom önöknek, Kedves Fideszes Barátaim, hogy ezzel az állítással csaknem minden ateista egyetért, és azt is elárulom, hogy Magyarország lakosságának húsz, harminc százaléka szilárdan ateista. De azt is elárulom, hogy nem csak az ateisták értenek ezzel egyet, hanem a mérsékelt hívők.

Azaz, jó eséllyel egyetért Simon György állításával minden nem keresztény, vagy nem a bibliai kereszténységben hívő, esetleg a Bibliát egyfajta legalapvetőbb iránymutatásként értelmező keresztény is, tehát a katolikusok, akik ugye mindennapi életükben a katekizmust, a katolikus tanítást veszik alapul.

Ez jó sok ember, a lakosság hetven százaléka is lehet, de inkább – Európában – kilencven.

Ráadásul azt is érdemes önöknek tudniuk, hogy a vallásosság, illetve ateizmus kérdése önmagában teljességgel független a kormánypártiság, illetve ellenzékiség kérdésétől. Bár vannak mindenféle kutatások, amelyek igyekeznek korrelációkat kimutatni a vallásos meggyőződés és például az iskolázottság vagy a lakóhely kapcsolatában, hogy azután más kutatások a pártpreferenciákat vizsgálják a lakóhely vagy a vallásosság vonatkozásában, s így talán felfedezhető bizonyos összefüggés egyik és másik között, valójában ilyen összefüggés nincs és nyilván nem is lehet.

A pártválasztás – nyilván a világnézeti pártok kivételével – nem függ a vallásosságtól.

De kérem, szóljanak, ha – miközben nem figyeltem oda – a Fidesz klerikális párt lett, mert akkor sürgősen le kell adnom a tagkönyvemet.

Hit vagy tudás

Elárulom továbbá önöknek, Kedves Fideszes Barátaim, hogy bár „Magyarország egy több mint ezer éves keresztény gyökerekkel rendelkező ország”, azért hazánk meghatározó értékrendje mégsem a Biblia tanításain alapul. Persze kultúránkban ezernyi formában jelen van a bibliai tanítás, de szerencsére sokkal meghatározóbb mindaz, amit tudományos gondolkodásnak nevezünk. Értékvilágunkban – mint az európai kultúra egészében – a tudás megelőzi a hitet, a praktikum megelőzi a misztikumot, a fizikai létezés bármelyik problémája megelőzi a spiritualitás összes kérdését.

Ha nem így lenne, kevés dolog különböztetne meg bennünket az iszlám társadalmak középkorias, a vallási állításokat a világi jelenségek fölé rendelő szemléletétől.

Ahhoz, hogy európai magaskultúránk létre jöhessen, természetesen nélkülözhetetlen volt a kereszténység – leginkább egyéni hitet és személyes isten-ember kapcsolatot hirdető individualizmusa –, de ugyanilyen nélkülözhetetlen volt a görög-római hagyomány, a reneszánsz és a reformáció új szemlélete és persze a felvilágosodás nagy eszmélése.

Plusz egy kis PC-tagadás

Természetesen ettől még nem helyes ócsárolni a szentírás alapján élőket, de szerintem nekik ugyanúgy el kell viselniük a nézeteiket érő kritikai megnyilvánulásokat, akár a legdurvább és legprimitívebb kritikai megnyilvánulásokat is, mint mindenki másnak. Mint ahogyan például a muzulmánoknak is el kellene viselniük azt, hogy Európában a hitüket, istenüket, prófétájukat esetleg kigúnyolják.

Kedves Fideszes Barátaim, arra kérlek benneteket, ne sétáljatok be a politikai korrektség mocsaras zsákutcájába. A PC-beszéd elvárása ahelyett, hogy megakadályozná a sértegetést, valójában a vitát, végső soron magát a nyilvános kommunikációt akadályozza meg. A politikai korrektség a baloldal eszköze arra, hogy nyelvileg is ellehetetlenítse a vele szemben álló gondolatok megfogalmazását. Szeretném, ha megértenetek, Kedves Fideszes Barátaim, a PC elvárása nem tartozik a polgári szabadság híveinek az eszköztárába.

A szólásszabadság barátjaként, azt kell, hogy mondjuk: mint mindenki más, Simon Görgy is azt gondol és azt beszél, amit akar. Ha nem értünk egyet vele, akkor is kimondhatja véleményét.

Ha ránk nézve ez sértő, akkor is, elmondhatja gondolatait, ha bennünket ez bánt, ha minket ez megaláz, ha nekünk ez nem előnyös, akkor is, akkor is és akkor is. És azt se felejtsétek, hogy néhány elvbarátotok, például ugye én, még egyet is ért vele.

Barátsággal:
Rácz András Fidesz-alapító, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa (Mert a közvélekedéssel szemben, az történetesen én vagyok, nem Bayer Zsolti.)

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Gazdaság (710) Heti lámpás (313) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Sport (729) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Jobbegyenes (2805) Tv fotel (65) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Egészség (50) Kultúra (9) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7612)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>