Ma 2021 június 14. Vazul napja van. Holnap Jolán, Vid napja lesz.
Hatalmas botrány a láthatáron

Hatalmas botrány a láthatáron

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nem is volt igaz a stanfordi börtönkísérlet?

A híres-hírhedt stanfordi börtönkísérlet a hetvenes évek óta tartja lázban az embereket, legfőképp a pszichológia területén fontos hivatkozási alap. Most viszont előkerültek olyan felvételek, amik alapján erős a gyanú, hogy manipulálták az egészet.

Bár sokan ismerik, de a kísérlet lényege az volt, hogy egy csapat embert kétfelé osztottak: rabokra és őrökre. A tudósok Philip Zimbardo vezetésével azt vizsgálták, hogy hogy hat az emberre a hatalom, illetve a kiszolgáltatottság. A helyzet viszont nagyon hamar botrányba fulladt, ugyanis a szituáció annyira megváltoztatta az embereket (értsd: brutális állatokká váltak), hogy veszélyessé vált a helyzet, ami miatt le kellett állítani a kísérletet.

1971 óta rengetegen foglalkoztak a hírhedtté vált kísérlettel, Zimbardo számos előadást tartott ezzel kapcsolatban, sok film feldolgozta az esetet, a tudományos vizsgálatokról nem is beszélve.

Viszont most eljött a fordulópont: egy bizonyos Ben Blum nevű újságíró számos bizonyítékot felsorakoztatott, amiből kiderül, hogy

manipulálták a kísérletet.

Blum összeszedett egy csomó interjút és beszámolót a részvevőktől, ami alapján kiderült, hogy Zimbardoék utasították a börtönőröket játszó embereket, hogy minél kegyetlenebbek, szigorúbbak legyenek. Eddig úgy tudtuk, hogy semmiféle beleszólásuk nem volt, nem utasítottak senkit arra, hogy mit csináljanak az alanyok, így tehát ez megdőlni látszik.

Állítólag ezek a kiadott feladatok a kísérletet szolgálták volna, ahogy David Jaffe (a börtönigazgató szerepét játszotta) is említi: muszáj, hogy az őrök szigorúak legyenek, ezzel minden őrnek tisztában kell lennie, ugyanis csak így működik a kísérlet.

Ennek ellenére viszont pont a kísérlet tisztasága kérdőjeleződött meg.

Érthető okokból a szakma is kiakadt a dolgon, a szakemberek szerint Zimbardo így emberek millióit vezette félre.

]]>https://kulturvilag.blogstar.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Tereb (138) Jobbegyenes (2046) Egészség (50) Mozaik (83) Nagyvilág (1456) Irodalmi kávéház (504) Szépségápolás (15) Belföld (6) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Életmód (1) Autómánia (61) Történelem (14) Politika (1578) Mondom a magamét (5363) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>